Cultură „la minut”

Mai plați ca ecranul Niciun comentariu la Cultură „la minut” 32
Cultură „la minut”

Pe lîngă accidente, crime sau vi­oluri este posibil ca pe viitor să putem urmări la jurnalele de știri și un minut de „informație ști­in­ți­fi­că”. Ca urmare a unei inițiative legislative semnată de 75 de parlamentari din PSD, PNL, UDMR și ALDE, dar și minorități și de­pu­se la Camera Deputaților se cere modificarea Legii audio­vi­zua­lului.

Motivul invocat de sem­natarii proiectului este acela că Ro­mânia se află pe primele po­zi­ții în lume la analfabetismul științific.
Această afirmație se bazează pe mai multe studii care arată că 42% dintre români afirmă că Soa­re­le se învîrte în jurul Pământului şi 80% din populaţie nu are cu­noş­tinţe ştiinţifice elementare, precum formula chimică a apei, elemente de geografie sau istorie.

Prin urmare, conform legii, pos­turile de radio şi televiziune, fie că este vorba despre posturi pu­blice sau private de radio şi televiziune, ar putea fi obligate să introducă în jurnalele de ştiri un minut de informaţie ştiinţifică.

Printre inițiatorii acestui pro­iect de lege se numără și Remus Cernea, care ne-a tot obișnuit cu propuneri legislative mai puțin obișnuite. De data aceasta însă inițiativa este motivată con­vin­gă­tor de acesta în expunerea de mo­ti­ve a propiectului. „Șansele la dez­voltare economică, prosperitate şi creştere a nivelului de trai, de împlinire a principiilor şi valorilor democratice sînt direct le­ga­te de numărul de cetăţeni care au acces la cunoaşterea ştiinţifică”.

Șansele ca această lege să fie acceptată sînt destul de mari, mai ales că această propunere legis­la­ti­vă corespunde cu obligațiile pe care le are România ca stat membru al Uniunii Europene. Astfel toate statele membre trebuie să în­curajeze dezvoltarea unei so­cie­tăți bazate pe cunoaștere ca parte a Strategiei Europa 2020.

Și întradevăr, nevoia de consolidare a cunoștințelor științifice a românilor poate fi observată și fă­ră studii de specialitate.
Situația a­nalfabetismul din mediul rural nu pare să se modifice, abando­nul școlar este și el prezent, în ciu­da organizațiilor care încearcă pro­tejarea copiilor, iar grija tineri­lor pentru studiu pare într-o con­ti­nuă scădere.

Cu noua lege, dacă nu se în­va­ță din cărți sau de la școală, măcar televizorul să le aducă un strop de cultură sau informație știi­n­ți­fi­că suplimentară.

Autor:

Andrei Mihai

Secretar de redacție la Opinia studențească, student în anul al II-lea la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” , secția Teologie Didactică de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top