Povestea hoțului de fericire

Fă un stop cadru Niciun comentariu la Povestea hoțului de fericire 16

Titlu: „The Book Thief”
Regizor: Brian Percival
An: 2014
Actori: Geoffrey Rush, Emily Watson, Sophie Nélisse
Gen: Război, Dramă

Liesel, o fetiță cu părul blond, ochii mari și trăsături fine, este adop­ta­tă de familia Hu­ber­mann în pragul celui de al Doi­lea Război Mondial. Ecranizarea romanului de mare suc­ces a lui Marcus Zusek schi­țea­ză viața unui suflet plin de curaj și spe­ran­ță, a unui su­flet ce visează printre pa­gi­ni­le cărților.

Povestea fetiței de nouă ani începe în Ger­­ma­nia fascistă în 1938. Trenul cutreieră nă­­me­­ții unei ierni aspre în drumul spre o nouă viață. În această călătorie ea se în­tîl­neș­te pen­­tru prima dată cu Moartea, văzută prin ochii fratelui său mai mic care a murit în fața fetiței, și găsește prima sa carte, un ghid pen­tru înmormîntare.

Rudy este băiatul care o face pe Liesel să uite de cîmpul de luptă, care îi îngenunchiază pînă și pe soldați.

Glasul Morții prezintă istoria tragică a u­nui copil, a unei familii, a unui neam.  Roger Allam, Moartea, relatează drama lui Liesel Memin­ger, o făptură mică și fragedă, care, mul­țumită pă­rinților adoptivi, descoperă ci­ti­tul. Pe zi ce trece cărțile devin o necesitate vitală, hrana ce îi alimentează curiozitatea, hrana ce a de­ve­nit indispensabilă realității în care trăiește. Ca un om însetat de imagini ea cerșește și fură cărți. Ele îi povestesc despre ni­micirea în masă a evreilor, despre miș­că­ri­le fasciste, despre su­punere și foame. Într-un final, toate aceste detalii se uneasc într-un puzzle și ajung să pic­teze propria istorie a hoțului de cărți, a fe­ti­ței cu zulufi blonzi și ochi blajini.

Dincolo de paginile imaginației, ea îl are alături pe Rudy, un băiat ce îi aduce zîm­be­tul pe buze și o face să uite de cîmpul de luptă care îi îngenunchează pînă și pe soldați. A­ces­ta, chiar dacă este gelos pe cărți, sare to­tuși în apa înghețată pentru a-i întoarce a­mal­­gamul de pagini pe care, cum afirmă Liesel, „l-a împrumutat”.

Hans Hubermann, tatăl adoptiv a lui Liesel, este nevoit să îl adăpostească în casa sa pe fiul prietenului său de război care, cînd­va, și-a jertfit viața pentru acesta. Acel copil e­vreu devine sufletul căruia protagonista îi poate citi și împărtăși toate gîndurile sale.

În această lume necru­ță­toa­re rămîne doar un singur lucru de făcut: să te în­torci la punc­tul de început, cuvîntul, pentru că acesta a fost cel dintîi. Micuța Liesel a de­ve­nit ghidul spre esența cărții, care prin curajul ei a oglin­dit un strop de lumină în bezna războiului.

Doina SÎRBU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top