Moara de vînt care a salvat un sat

Fă un stop cadru Niciun comentariu la Moara de vînt care a salvat un sat 48
Moara de vînt care a salvat un sat

Apărut chiar în prima zi a lunii martie din 2019, filmul „The boy who harnessed the wind” este o adaptare a cărții cu același nume, scrisă de William Kamkwamba în colaborare cu Bryan Mealer. William a scris cartea bazîndu-se pe povestea sa de viață care este transpusă în întreaga peliculă. Filmul reprezintă debutul ca regizor al lui Chiwetel Ejiofor, cel care îl joacă pe Trywell Kamkwamba în rolul tatălui sever la început, dar mult mai calm la final cînd vede că fiul său îi poate salva de la foamete.

„The boy who harnessed the wind” aduce în prim plan povestea de viață a unei familii de fermieri din Malawi surprinsă în vreme de secetă, cînd luptă pentru a se putea hrăni. Prima parte a filmului îi prezintă pe toți membrii unei familii, părinții și cei trei copii, care încearcă să salveze cît mai multe cereale în perioadele cînd este mereu cald și nu plouă. După ce acțiunea ia amploare, tînărul William Kamkwamba, în vîrstă de 13 ani, interpretat de Maxwell Simba, reușește pe baza cunoștințelor căpătate din cărțile citite să facă o moară de vînt cu ajutorul căreia aduce apă în sat și toți oamenii pot planta din nou cereale. Filmul se împarte în trei mari scene, însămînțarea, recolta și foametea, ultima fiind cea mai grea de vizionat căci oamenii disperați merg la diferite persoane pentru a fura mîncarea pe care o au.

Acțiunea se petrece în anul 2001 și pornește cu o scenă într-un lan de porumb, cu oamenii îmbrăcați în haine de muncă, niște pantaloni largi, o bluză, și cu femeile care purtau o eșarfă pe cap și rochii vaporoase. Dacă începutul filmului nu îți stîrnește atît de mult interesul pentru că ilustrează oameni care muncesc pămîntul, pe parcurs te captează, începînd cu scena în care tînărul William Kamkwamba caută soluții în cărțile de la bibliotecă. Scena în care băiatul construiește moara de vînt cuprinde toată esența acestui film, căci tatăl său nu-l lasă să facă acest lucru, iar el se furișează în biblioteca școlii tocmai pentru a învăța cum să construiască o sursă de energie electrică bazată pe forța naturii.

Coloana sonoră se îmbină foarte bine cu filmul, iar muzica este folosită pentru a scoate în evidență replicile personajelor, însă dacă te uiți la film cu căștile în urechi vor exista momente în care vei renunța la ele pentru că zgomotul e prea puternic.

„The boy who harnessed the wind” nu te surprinde cu numeroase întorsături de situație și, așa cum spune și titlul, personajul principal reușește să îmblînzească vîntul și să își salveze familia și oamenii din satul său. Însă poți învăța de la William că nu trebuie să renunți niciodată și mereu poți găsi o cale prin care îți poți realiza visele. Chiar și atunci cînd lupți cu natura.

Text de Diana NECHITA

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top