„Hai să ne-ntîlnim sîmbătă-n Singapore!”

Fă un stop cadru Niciun comentariu la „Hai să ne-ntîlnim sîmbătă-n Singapore!” 28
„Hai să ne-ntîlnim sîmbătă-n Singapore!”

Nu m-aș fi uitat la un film despre un asiatic bogat care se îndrăgostește de o fată săracă, dacă n-aș fi observat pe afiș numele și figura lui Harry Shum Jr., actor pe care-l știam din seriale americane de succes ca „Glee” sau „Shadow Hunters”. Spre deosebire de filmele cu bogătani de pe la Hollywood, acesta trece, parcă, la un alt nivel, punînd opulența pe primul plan chiar din titlu, „Crazy Rich”. Totuși, asta nu face decît să accentueze atît discrepanța dintre clasele sociale din Asia, cît și cea dintre generații.

Ah Ma, bunica, interpretată de Lisa Lu, la 91 de ani, este tipologia femeii care a clădit un viitor pentru o familie în care a fost introdusă cu forța, printr-o căsătorie aranjată, cum se obișnuia în vremurile sale. Lisa Lu reușește să intre în personaj în cele mai mici detalii, chiar și atunci cînd merge sprijinită de nora ei, Eleanor (Michelle Yeoh), pe care n-o suportă, exact cum ar trebui să facă o soacră în cultura Orientului Îndepărtat. Iar atunci cînd îi inspectează cu mare atenție nasul Rachelei Chu (Constance Wu), iubita nepotului ei, Nick (Henry Golding), spunîndu-i că îi aduce noroc, respectă exact obiceiurile chinezești de a căuta norocul în orice detaliu. Ah Ma nu este singurul personaj tipic, există și tiparul nesimțitului, un gay, un neadaptat și, bineînțeles, măcar un „party boy” care să organizeze petreceri cu modele și cîștigătoare Miss.

Faptul că l-au afișat pe Harry Shum Jr. peste tot în Statele Unite, iar în film joacă aproximativ zece secunde este un exemplu de marketing de succes pentru continentul american care-l cunoștea pe actor. Henry Golding, actorul principal, este cunoscut în Asia pentru emisiunile pe care le prezintă la televiziuni, însă nu ar fi putut fi fața filmului în restul lumii. Cu acest film Jon M. Chu continuă să se apere împotriva celor care l-au criticat de-a lungul carierei pentru actorii aleși sau pentru abordarea aleasă. A fost director și al altor producții de succes precum „Now You See Me 2”, „G. I. Joe: Retaliation” sau documentarul din 2012 despre viața lui Justin Bieber.

Să auzi o melodie de jazz din anii ’30 pe cuvinte în chineză în anul 2018 e ceva greu de găsit în filme, însă „Crazy Rich Asians” are mai multe astfel de cîntece care te ridică puțin de pe scaun. De la „Waiting for Your Return”, interpretată de Jasmine Chen, pînă la versiunea atît de romanțată de Kina Grannis a piesei lui Elvis Presley, „Can’t Help Falling in Love”, n-am auzit vreo melodie care să nu-mi încînte urechile și să nu se potrivească atmosferei.

„Crazy Rich Asians” e un film ușor de digerat, însă, pentru cei care vor să caute un substrat al culturii asiatice, se poate găsi o anumită greutate în spatele scenariului aparent simplu și devenit clișeic după ce a fost abordat în atîtea pelicule de-a lungul timpului.

Autor:

Lorel Atomei

Student, blogger (din cînd în cînd) și un cinic desăvîrșit.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top