Drama unui astronaut de zece ani

Fă un stop cadru Niciun comentariu la Drama unui astronaut de zece ani 23
Drama unui astronaut de zece ani

Un film care îi are pe afiș pe Julia Ro­berts și Owen Wilson are potențial să fie u­nul de calitate. Și așa și este în cazul pro­duc­ției „Wonder”, peliculă care se bazează pe bestseller-ul cu același nume. În centru po­veștii se află Auggie, interptetat de Jacob Tremblay, un băiețel de 10 ani care suferă de o malformație rară la nivelul feței. Au­ggie este în clasa a V-a și merge pentru prima dată la o școală normală, unde, cum este de așteptat, este privit ciudat de către ceilalți copii. Acesta își dorește să devină astrona­ut, este pasionat de seria de filme Star Wars, pasiune ce îl face să poarte cască de astronaut, așa cum îl putem vedea la începutul filmului. Owen Wilson joacă rolul tatălui cool, care aduce un strop de umor și optimism poveștii, un lucru oarecum necesar pentru a desprinde filmul din colecția clasică de drame de familie, iar Julia Roberts își res­pec­tă blazonul și interpretează fără cusur rolul mamei severe.

„Wonder” se desprinde totuși din specificul filmelor din acest gen, despre bullying în școli, și nu este doar un film despre gre­u­tățile de integrare în grup ale unui copil di­fe­rit. Astfel, acțiunea nu este centrată doar pe micul Auggie, ci permite dezvoltarea mai multor personaje. Acțiunea se mută pentru o perioadă pe sora lui, Via, interptetată de că­tre Izabela Vidovic, apoi pe o fostă prietenă a acesteia Miranda, jucată de Danielle Rose Russell, dar și pe Noah Jupe care-l joacă pe Jack, noul prieten al lui Auggie. Regizorul Stephen Chbosky, cunoscut pentru scenariul filmului „Beauty and the Beast”, aduce de a­ceastă dată pe marile ecrane o poveste pe cît de reală, pe atît de dureroasă pe alocuri.

Filmul vorbește despre cît de greu este să îți găsești locul, să treci peste prejudecăți, indiferent de modul în care arăți. Modul oarecum inovativ prin care acțiunea se mu­tă de la un personaj la altul atrage urmă­ri­to­rul, chiar dacă modul în care sînt selectate personajele care ajung să își spună povestea este unul discutabil, în jurul lui Auggie fiind per­sonaje cu povești mai puternice ce puteau fi exploatate. Micile inexactități ale filmului sînt totuși ușor de trecut cu vederea, iar în mare parte acest lucru se datorează distribuției.
Fără efecte speciale și fără scenarii SF, Wonder reprezintă clasicul film de familie, inspirat din realitate. Dacă bestseller-ul lui RJ Palacio era pentru copii, pelicula de­pă­șeș­te prin complexitatea poveștii această ba­rie­ră, fiind o producție mult mai puternică.

de Răzvan STAN

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top