Cu visele la chirurg

Fă un stop cadru Niciun comentariu la Cu visele la chirurg 1

Trăiești la fel ca și mine într-o eră Marconi, într-un spațiu regizat, „avatarizat” de propriile dimen­siuni. De multe ori ai fost prins în flagrant de mintea-ți pătimașă sau ținut într-un prizonierat mental cam tot atît de mult cît a stat Con­tele de Monte Cristo în închi­soa­rea „fa­bricată” de Cotro­pi­­torul.

În „Inception”, Cobb, (Leo­nar­do DiCaprio), este hoțul sau bîntuitoul subconștientelor sedate, adormite și totodată ultimul cartuș din arma unei companii mul­ti­na­țio­nale căreia îi surîde ideea unei preluări ilicite de moștenire.

Ceea ce frapează în film este pu­terea visului prin care se cre­ea­ză și se năruie lumi, ca într-un joc de Domino, întru sfidarea oricărei legi gravitaționale sau reale. Cobb încearcă aventura intelectuală su­premă: inocularea unei concepții sau mai bine zis a unui mecanism, care să genereze o radicalizare a ideii în mintea lui Robert Fischer, juniorul moștenirii. Dincolo de su­prafața himerică, halucinantă, care schimbă cu viteza blitzului planu­rile filmului, se țese încet po­ves­tea unei întregi echipe care „specializează” misiunea.

E o intervenție aproape chirurgicală în corpul visului construit pe trei nivele și interconectat de fie­ca­re dată cu paginile trecut-vi­i­toa­re, sau cu scenele anterior-ur­mătoare. Nu că asta ar fi foarte am­biguu, în condițiile în care su­biectul filmului a început să se vadă cu nouă ani înainte de lansare, în 2001, cînd Nolan a scris 80 de pagini despre posibili hoți de vise, ca o pre­zentare a ceea ce urma să se ecra­nizeze.

La prima vizionare a filmului ai putea crede că ultima consiliere psihologică nu a fost una dintre ce­le mai reușite. Dar filmul își au­to-aplică propria concentricitate, adi­că pune vis în faliile altui vis ca­re nu sînt altceva decît formele de concepere ale visului. E o matrioșkă visată, să spunem, pe scurt.

Adelina FULGA

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top