Cu pistolul îndreptat spre Dumnezeu

Fă un stop cadru Niciun comentariu la Cu pistolul îndreptat spre Dumnezeu 1

În balta de scandaluri audio-vi­zu­­ale în care ne scăldăm cu toții, cu dive răs­tignite pe cruce doar pentru a pro­­vo­ca revolte și mai mari și a vinde cît mai multe albume, un film care vor­bește despre Dumnezeu și religie într-o lu­mi­nă bună riscă să nu mai poată ieși la su­prafață. „Des hommes et des di­eux” (n. r. „Oameni și dumnezei”) este o producție care parcă le îm­pacă pe toate: religia creștină cu cea mu­sul­mană, lumea laică și cea biseri­ceas­că.

Conflictul, mult mai profund, este doar sugerat și întruchipat de te­ro­­­riș­tii din Algeria din mijlocul ani­lor ’90, care comiteau atrocități în zona unei mă­năstiri creștine, unde își du­ceau viața o mînă de călugări. Bazată pe un caz re­al, istoria evită să arate ta­bloul acelor tim­puri în întregul său an­samblu, ci arată concret doar o singu­ră scenă, în care teroriștii omoară cu sînge rece un grup întreg de muncitori croați din zonă.

Personaje centrale sînt călugării, care, veniți acolo în postura de mi­si­o­­­na­ri, ajung să se contopească cu me­diul musulman, participă la ritua­lu­ri­le lor, cultivă produsele agricole și le vînd pe piața locală. Unul dintre ei, doc­torul care îi tratează de mulți ani pe lo­calnici este poate principalul liant între mu­sul­mani și creștini, dar și mo­tivul pentru care teroriștii încep să vi­o­leze liniștea mănăstirii. Perspectiva din care se des­fășoară evenimentele în film este cea a călugărilor, care duc o viață îm­păr­țită între rugăciuni și slujbe, gră­di­nă­rit și agricultură sau interacțiuni cu lo­calnicii. Din nou, deloc pro­vocator, pre­o­cupările, fricile și bu­curiile călu­gă­rilor sînt destul de lu­mești. Unul dintre ei are dubii în le­gă­­tură cu credința sa și chiar existența di­vi­nității, iar un altul este tentat de viața în afara clerului.

Cu un casting reușit și un joc ac­to­­­ricesc bun, Xavier Beauvois crează un film care gîdilă orgoliul cinema­to­gra­fi­ei franceze: „Des hommes et des dieux” a luat marele premiu la Cannes în 2010, a avut peste 11 nominalizări la Pre­miile Cezar și va fi propunerea Fran­ței pentru Oscar la categoria „film străin” din acest an.

Dar pe lîngă astea, filmul merită a­tenție pentru faptul că evită să fo­lo­seas­­că rețete la modă pentru a rupe box-office-ul, iar pentru publicul român poate fi recomandare în plus: un alt fel de realism decît cel cu care sîntem o­biș­nuiți de cinematografia mioritică, unul care nu devorează subiectul. Iar în afară de asta, pentru că spune o po­veste veche de cînd lumea, despre bine și rău, care pot lua forme atît de diferite.

Anastasia CONDRUC

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top