Ce-i urît și lui Dumnezeu îi place

Fă un stop cadru Niciun comentariu la Ce-i urît și lui Dumnezeu îi place 1

„Biutiful”. Așa a învățat fetița lui că se scrie cuvîntul „frumos” în en­gle­­ză, de parcă ar fi desenat moartea ta­tă­lui în culori vii pe o coală pe care apoi a lipit-o de frigider. În „Biu­ti­ful”, Bardem e mai onest ca niciodată, in­tens și persistent. Cînd află că nu se va mai bucura de chicotele copiilor săi mai mult de cîteva luni, cerul nu se năpustește asupra lui. Pentru că toată via­ța a vorbit cu morții, a deschis por­țile întunericului și a îngăimat tai­ne­le acestora. S-a speriat numai atunci cînd și-a zărit propriul duh atîrnînd de ta­van, încă înainte de ultima suflare.

„Biutiful” e cutremurător prin ve­ri­dicitate, iertare și pocăință. În a­ce­lași timp, e sumbru și plin de mizerie. Negrii care fug ca insectele de bîtele polițiștilor din Barcelona, copiii care în­jură înainte de vreme, soția deze­chi­librată psihic, cei 25 de chinezi ca­re mor prin inhalarea vaporilor de gaz toxic, reprezintă partea întunecată a vi­ziunii regizorului Alejandro Gon­zález Iñárritu. Numai începutul și fi­nalul sînt albe, întîlnirea, undeva între lumi, dintre Uxbal (Javier Bar­dem) și tatăl lui pe care nu l-a cu­nos­cut vreodată și inelul mamei sale care trece de pe degetul lui pe cel al fiicei sa­le, cu cîteva clipe înainte de moarte.

Filmul e mai mult un soi de po­e­zie vizuală pe care dacă o vezi într-o zi cu ploaie și nori, te face să îți pui niș­te întrebări serioase asupra sensu­ri­lor. Dar dacă o urmărești cu soarele in­trîndu-ți în casă, Bardem ți se pare cel mai frumos personaj. E iertător a­­tunci cînd își găsește fosta soție plîn­gînd în patul fratelui său, dar nu su­fe­ră mai mult decît atunci cînd des­co­peră cadavrele imigranților chinezi. Aici începi să îl iubești, chit că știi des­pre el că mituiește polițiști pentru a-i lăsa pe negri să vîndă genți Louis Vuitton și droguri pe străzile Barce­lo­nei. De data asta, orașul nu mai e destinația perfectă pentru o va­canță. În „Biutiful” e un oraș bîntuit de fan­tome și suflete chinuite.

Personajele au ceva hidos în ele. Nasul soției lui Uxbal e mai mare decît coada bărbatului, alcătuită din cîteva fire cîrlionțate, iar cuplul de gay chinezi care se iubesc într-o baie mur­dară e și mai neprietenos. Dar cu toții sînt expresivi și reali, din rîndul pă­mîntenilor. Pentru că deși are o doză puternică de fantezie, „Biu­ti­ful” este unul dintre cele mai veridice filme.

Lina VDOVÎI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top