Povești de-acum o vreme

Ascultă de (la) noi Niciun comentariu la Povești de-acum o vreme 14

În ’98 cînta cu cei de la R.A.­C.L.A. despre Gara de Nord, unde „seara aici verii mei de cartier se a­du­nă, stăm cu toții pe țigara Viceroy și be­rea Gambrinus”. Apoi, la un an mai tîrziu, ne-o cita pe femeia de serviciu, care spunea că „în ziua de azi toate alea-i greu” și se autointitula „MC-ul teh­nic, creator de lexic”.

După alți doi ani, alături de Nai’gh’Ba și Stoe Toxxic, „sfida legile lui Newton și ale lui Coppernic” și întreba publicul încă reticent la hip-hop-ul underground de la vremea aceea: „mă uit senin la ti­ne, te întreb „de ce ne urăști?”, și cînd îți cîntăm de ce nu vrei să scoți coar­ne bourești?”.

Acum, sub noul nume de Nor­zea­tic, Vexxatu Vexx împletește ritmuri de jazz, trip hop și muzică ambienta­lă cu același stil original de hip hop, însă la un alt nivel, cu versuri uneori parcă alcătuite din alăturări de haiku-uri sau catrene pe care nu le-a scris „ca trenu-n gară”. Și a venit, alături de Khidja, să ne spună „Aici, acum” o poveste. O po­­ves­te despre cele pe care le ascultam cînd eram mici, pe discurile E­lec­tre­cord, despre Micul Prinț, Cireșarii și Neghiniță „sau alte treburi de-astea mici”. Totul pe un ambiental de saxofon, chitară bass, vibrafon și sample-uri luate din basmele care ne încîn­tau copilăria mai bine decît o fac acum HBO, ProTV sau Hallmark. Pentru că sunetul pe disc „e cald, real și o­ri­gi­nal și n-are egal în digital”.

Apoi începe „Noaptea crapilor”, un fel de poezie psihedelică ce te duce printr-o „noapte caldă de vară”, prin „sol­stițiu” și „premoniții”, la sfîrșitul că­reia Norzeatic îți spune că „Luna-i limpede și nu lasă trecut”. Nu uită să a­du­că ­aminte și de soldatul care i se a­scunde în cap, pe care l-a luat din ar­ma­tă cînd a dezertat și „nu face altceva de­cît rîde”.

Însă „Aici, acum” nu poate fi, oricît ai încerca, rezumat într-un text. E atît de­monstrația că hip-hop-ul poate fi îm­pletit cu muzică pe care alții ar considera-o prea de calitate pentru acest gen, cum e jazzul, cît și dovada evoluției unui artist de la Gara de Nord la Grădina Japoneză din Herăstrău.

Ioan STOLERU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top