O Românie sub Carpați

Ascultă de (la) noi Niciun comentariu la O Românie sub Carpați 21
O Românie sub Carpați

„Este vorba despre a da jos granițele ca să descoperim un nou sunet balcanic, o cultură comună”. Aşa sună descrierea celui mai nou ma­terial discografic al trupei Subcarpaţi. Cel de-al cincilea album al trupei, intitulat „Sa­te­le Unite ale Balcanilor” împleteşte, aşa cum ne-au obişnuit deja, elemente de muzică elec­tro­ni­că cu versuri de rap şi de hip-hop, cu elemente din folclorul tradiţional românesc.

Fiind una dintre cele mai de succes trupe din underground-ul românesc al ultimilor ani, trupa Subcarpaţi a fost considerată, încă de cînd s-a lansat, un manifest cultural contemporan.„Rabdă inimă şi tu/ Că vezi cum e tim­pu-acu” sînt versurile melodiei de deschi­de­re a al­bu­mului ce te îndeamnă practic să îţi iei ghiozdanul în spinare şi să porneşti la pas descoperind frumuseţea tuturor locurilor din ţară, reuşind să treci în acelaşi timp, odată cu a doua piesă, „Dintr-o Lume În Altă Lume”.

Ambele piese au fost lansate în acelaşi timp, în două părţi, legate una de cealaltă atît prin mesaj cît şi printr-un videoclip comun în care trupa interpretează piesele la divese instrumente populare specifice diferitelor zo­­ne balcanice. Tot albumul este gîndit, şi se lea­gă printr-o cursivitate a pieselor, într-o po­veste despre lucrurile şi locurile simple care îţi pot bucura sufletul încărcat de grijile cotidiene pe care le are orice om obişnuit.

Albumul „Satele Unite ale Balcanilor” con­ţine 13 piese şi include şi colaborări cu Ma­ra, cunoscută de pe celelalte albume ale tru­pei, Maria, Casandra Hauşi sau Roman cu­noscut ca membru al trupei de hip-hop mol­devenesc, „Unda comună”. Versurile cu tîlc şi bass-ul puternic fac o punte de legătură în­tre nou şi vechi, între folclor şi modern, iar după cum afirmă chiar membrii, într-o lume „hăisa cu oameni aici şi rude în alte ţări” ei doresc să reprezinte, prin melodiile lor, oxigenul, un punct comun la care toată lumea să se branşeze şi să fie mîndră de el.

Cunoscuţi pentru promovarea pacifismului şi a lucrurilor tradiţionale, „nealterate” încă de oameni, trupa Subcarpaţi a în­cer­cat, prin fiecare album, o reîntoarcere a omenilor la rădăcini, la plaiurile mioritice, pentru protejarea naturii şi a lucrurilor simple, reuşind de fiecare dată să aducă folclorul atît de a­proa­pe de urechi şi de suflet încît nu poţi să nu închizi ochii şi să nu fredonezi alături de ei fiecare vers.

Autor:

Beatrice Juravle

Redactor şi şef de departament la „Opinia studențească”, studentă în anul al III-lea la Catedra de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top