Melodii din cărți de joc

Ascultă de (la) noi Niciun comentariu la Melodii din cărți de joc 2

E ceea ce ai nevoie într-o noap­te de august, cînd stai întins pe iarbă și ascunzi imaginea pu­ri­ci­tă a cerului în spatele fumului de la un Camel pe sfîrșite. Led Ze­ppelin nu are nevoie de introdu­ceri siropoase, de nostalgii pre­să­ra­­te cu petale de crizanteme ori de mîini pioase care șterg praful de pe vi­niluri vechi.

E trupa mai multor ge­nerații la rînd, iar Robert Plant, care a în­­ceput să interpre­te­ze singur încă din 1982, oricîte ex­pe­ri­me­nte ar încerca de-a lungul tim­pu­­­lui, are cusută pe suflet am­­pren­­ta anilor ’70, cu toate culori­­le a­celea stridente, parfumul ier­­bii de la Wood­stock și cu semnul pă­cii. Du­pă ex­periența din 2008 a al­bu­mu­lui „Rai­sing sand” a­­lă­­turi de cîn­tă­rea­ța de country A­lli­son Krauss, Plant a re­des­co­pe­rit o la­­tură de o sensibilitate rar în­­tîl­ni­tă la carismaticul vocalist ca­­re era re­ge singur pe propriul te­ri­toriu în mo­mentul în care era pe sce­nă.

Piese ca „The only sound that matters”, „Central Two O Nine” sau „I’m falling in love a­gain” a­duc aminte de accentele de „bluegrass” din discursul lui Alli­son Kra­uss. Piesele scot la iveală un Robert Plant care simte ca o tă­­ietură în palmă fiecare fior al u­nor sentimente de care nici el nu ști­­a pînă nu a început să sînge­re­ze. Un blues curat, decorat cu vo­cea in­confundabilă a solistului Led Ze­ppelin.

Urme vagi de rădăcini din vremea bună ar putea fi specu­late în pie­se ca „Angel Dance” – ca­re tră­dează puternice influențe cel­ti­ce – „Harms swift away” sau „House of cards”, un manifest ritmat al des­co­to­rosirii de gînduri a­pen­dice ale tre­cu­tului.

Alături de „Mon­key”, a­proa­pe șoptită de la un ca­păt la altul, Band of Joy țese o pînză ve­tustă a u­­nor sunete care, de­și de-abia trase din fus, par să vi­nă de de­mult, dintr-un gramofon ui­tat cîn­tînd.

Alexandra PANAETE

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top