Împărțirea inimilor frînte

Ascultă de (la) noi Niciun comentariu la Împărțirea inimilor frînte 24
Împărțirea inimilor frînte

Probabil încă fredonezi „I’m in love with the shape of you/ We push and pull like a mag­net do”, în timp ce variațiile basului te conduc într-un bar, pentru a-ți găsi fata potrivită. Ar­tis­tul Ed Sheeran a găsit prelungirea notelor mu­zicale – simbolurile matematice. Albumul „Divide”, lansat pe trei martie, se alătură pri­me­lor două albume „Plus” și „Multiply”. Li­ni­a de „împărțire” reprezintă o combinație de ritmuri pop sau folk, dar și diferența dintre me­sajele pieselor. Alături de versuri care cîntă ba­lade despre inimi frînte sau despre îm­pli­ni­rea sentimentelor, Ed Sheeran pune pe acorduri de chitară nostalgiile și regretele, amintindu-și de adolescență și tinerețe.

Metafora împărțirii este deschisă pe o a­cus­tică cu influențe de rap despre reflecția a­su­pra propriului eu, într-o lume plină de ură și îm­potriva ta. Tot ce trebuie să faci este să gă­sești o radieră de șters durerea și să nu mai ca­uți imaginea perfectă a vieții pentru că „a fost pictată greșit”. Următoarea melodie, „Castle on the Hill”, derulează caseta în timp, reconstitu­ind imaginile unui copil de șase ani, după care îți amintește de primul sărut dintr-o seară de vineri. Ritmurile alerte depănează notele nos­­talgice ale amintirilor, iar versurile „Take me back to/ When I found my heart and broke it here” parcă au fost scrise pentru tine. Su­ne­te­­le chitarei păstrează linia dezolării, amplifi­cînd-o chiar atunci cînd mută pe portativ ba­la­da îndrăgostitului părăsit. Dar matematica a­­­custică e o știință logică, așa că după ce îți spu­­­ne că a fost mai fericit cu tine, ritmul piesei îți dă de înțeles că se vindecă și că nu vrea să știe des­pre „your new man”.

Treptat, registrul melodiilor aduce în căști povești despre iubiri împlinite, semn că linia de fracție delimitează stările diferite din a­cest album. Chitara capătă vibrații electrice, a­com­paniate de suavele acorduri de pian, dar instru­mentele rămîn pe fundal, căci vocea lui Ed She­eran prinde expresii mai puternice. Me­lo­di­i­le devin tot mai alerte, două dintre ele a­min­tind de cele din folclorul irlandez și îți dau impresia că ai poposit din greșeală în Irlanda, la o nun­tă. Însă piesele îți amețesc timpanele și e greu să stai nemișcat. Cîntecul care încheie seria de i­di­le readuce calmul notelor muzicale, realizînd un echilibru al nebuniei folk.

Albumul acesta este o împărțire la propriu, pen­tru că deși acum poate ești deprimat, ră­tă­cind printre vechituri după amintiri, în ur­mă­­toa­re­le trei minute te trezești într-un bar ir­landez. Și, cine știe, poate acolo era și Ed She­eran în căutarea ei: „The club isn`t the best pla­ce to find a lover/ So to the (irish) bar is where I go”.

Text de Antonela TĂNĂSELEA

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top