Cu amintirile la vedere

Ascultă de (la) noi Niciun comentariu la Cu amintirile la vedere 2

Duetul francez Daft Punk a scos pe piață pentru prima dată în ultimii opt ani, un album de studio. „Random access memories” este numit printre re­cenziile de pe Internet „albumul ce va revoluționa conceptul muzicii electronice de dans” datorită tendinței sale de a se juca cu stilurile muzicale ți­nînd cont, totuși, de sunetul tradi­țio­nal al acestui gen.

Colecția de „amintiri” începe cu pie­­sa „Give life back to music” (n.r.: „Redă viață muzicii”). O suită de note ce se intensifică cu fiecare clănțănit al tobelor, ducîndu-te cu gîndul la un intro grandios, zgomotos și lăsîndu-te, în con­­­tinuare, să prinzi ritmurile electro­nice ale piesei. Iar vocea este prelucra­tă astfel încît vibrațiile acesteia dau sen­zația de ceva extraterestru, rece însă melodios în același timp. „Ciudățenia” care nu este nimic altceva decît simbioza dintre muzica tradițională, in­terpre­tată la instrumentele care pot fi ghi­cite din primele note și acel sunet al viitorului. Simbioză care, de altfel, de­vine laitmotivul albumului.

Albumul nu vine cu hituri, ci cu povestea muzi­cii.

Cu un lirism cumpătat, Daft Punk cîntă despre jocul dragostei cu o voce care aproape îngînă și care curge o­dată cu notele piesei, domol și pă­trun­zător. Însă specificul acestui „ganglion” de memorii se regăsește în melodia „Giorgio by Moroder”, așadar albumul nu vine cu hituri, ci cu povestea muzi­cii. Cum ar fi cele nouă minute ale a­cestei melodii ce aduce un omagiu sin­tetizatorului italian, Giorgio Moroder.

„Lose yourself to dance” (n.r.: „La­­să-te pierdut în dans”), melodia re­ali­zată în colaborare cu Pharell Wi­lli­ams, este una din piesele ce renunță la acea voce a viitorului, însă nu în în­tregime, lăsînd-o să vibreze pe fundal. Acorduri ritmice de chitară sînt în­so­țite de bătut din palme care a­min­tesc mai degrabă de o piesă furată din fono­teca jazz-ului și adaptată pentru cu­rentele muzicii de astăzi. Spiritul elec­tronic al duetului Daft Punk se regă­sește cel mai puternic în piesa „Mo­therboard”. Una de bază, în care se în­tîlnesc toate acele influențe împrumutate din trecut și viitor pentru ca în prezent, în bucătăria albumului, să su­ne confuz: ciudat dar minunat, la fel cum ai mixa cașcavalul cu ciocolata.

Peste două luni, după cum a pro­mis duetul, urmează să apară varianta remixată a albumului „Random access memories” chiar de către autori, fapt mai puțin specific pentru aceștia. Într-o manieră experimentală și îndrăzneață, Daft Punk continuă să dea suflu nou muzicii electronice.

Daniela VORTOLOMEI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top