Balade din goarna vikingilor

Ascultă de (la) noi Niciun comentariu la Balade din goarna vikingilor 9

O fată desprinsă din poveștile cu Arthur și Camelot, se află pe marginea unei prăpăstii, ținînd strîns la piept un ceaslov greu cu legende norvegiene despre zîne și dragoni. Este imaginea solistei trupei „Leaves Eyes”, Liv Kristine, pe care cîntăreața cu timbru de soprană a cultivat-o pe parcursul a peste un deceniu.

Albumul „Njord”, apărut după o pauză de patru ani a trupei, colorează în lumina pală a unei lumînări în sfeșnic, pînze în ulei cu tirgoveți medievali, ploi irlandeze, zeițe scandinave cu ochi albaștri și insule de smarald. Acordurile de metal simfonic sînt combinate armonios cu flautul, cimpoiul, sunetul picăturilor de ploaie care lovesc geamul și un pian care răsună în asfințit. Creînd propriul lor turn Babel, albumul reunește versuri în norvegiana, engleza elisabetana și franceză.

„Frya’s Theme”, „Ragnarok” „Morgenland” continuă temele epice prezente pregnant în universul trupei, inspirate din legendele mitologice norvegiene. Baladele moștenite de la vikingi, corurile gregoriene și vocea unică a solistei pe fondul chitarilor electrice construiesc o atmosferă care învie epicul arhaic al pergamentelor prăfuite.

Mergînd în zona britanică și irlandeză, albumul conține o baladă reinterpretată din folclorul galez despre tîrgul medieval Scarborough, motiv prezent în interpretări contemporane ale lui Simon & Garfunkel și Sarah Brightman. „Irish rain”, in afara de intro-ul cu sunetul ploii, invoca acordurile specific melodiilor irlandeze pe versuri desprinse dintr-o pictură renascentista cu tonuri pastel. Printre cîmpuri de lavandă și vocea tenebroasă a lui Alexander Krull de pe fundalul pieselor, albumul „Njord” aduce trupa mai aproape ca niciodată de maturitate, constituind un material compact în care evul mediu și legendele ascunse pe pagini îngăbenite încetează definitiv a mai fi desuete.

Alexandra PANAETE

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top