Veniți din cenușă

Ascultă de (la) noi Niciun comentariu la Veniți din cenușă 16
Phoenix

Album: „Vino, Țepeș” | Artist: Pheonix | An: 2014 | Gen: Rock.

Numele de „Phoenix” este predestinat re­naş­terii, asemenea păsării care renaşte din pro­pri­a cenuşă. Nu doar că unii membri ai trupei sînt noi, dar şi albumul „Vino, Ţepeş” pe care l-au lansat pe 17 noiembrie în Bucureşti aduce piese noi. Melodiile îmbină tradiţionalul cu stilul de blues şi aduc publicului o nouă în­fă­ţi­şa­re a istoriei scrise în versuri de scriitori clasici precum Mihai Eminescu, George Coşbuc, Al. Macedonski.

Unele pasaje alese spre interpretare, îl pre­zin­tă pe Vlad Ţepeş drept un salvator al po­po­ru­lui de astăzi, menit să călătorească în timp pen­tru a-i pedepsi pe cei aflaţi la conducerea ţă­rii: „Cum nu vii tu, Ţepeş doamne, ca pu­nînd mîna pe ei,/Să-i împarţi în două cete: în smin­tiţi şi în mişei,/Şi în două temniţi large cu de-a sila să-i aduni,/Să dai foc la puşcărie şi la ca­sa de nebuni!”.

Tema care domină întregul playlist ur­mă­reş­te un fir epic dinamic, iar accentul cade pe po­veştile marilor voievozi români: Ştefan cel Mare, Mihai Viteazul, Vlad Ţepeş, Mircea cel Bă­trîn şi alţii.

Noul album al trupei „Phoenix” pare a fi u­nul patriot, presărat cu acorduri care în­crus­tea­ză tristeţea şi relaxează auditoriul sau stîr­neş­te rîsul: „Behăie poporu-n loc să ia to­po­rul/Şi-aşteaptă smerit să-l declari falit.” Ver­su­ri­le nu sînt lipsite de ironii care tind să critice sistemul politic actual.

Printre cele nouă piese se reia melodia „Pho­enix” lansată pentru prima dată în albumul „Cantafabule” din 1975, înainte de fuga tru­pei în Germania unde a reuşit să scoată al­bu­mul „Transsylvania” şi trei single-uri.

Dacă pînă acum cîntecele cunoşteau ex­pe­rie­nţa anilor şi o revoltă înnăbuşită, astăzi am­pren­ta este pusă pe noua generaţie, Flavius Hosu la tobe şi Andrei Cerbu la chitară, în­ti­ne­rind formaţia, iar vocea solistului Costin Adam împleteşte trecutul şi prezentul într-o armonie perfectă.

Trupa „Phoenix” a fost înfiinţată în anul 1962, iar primul album, „Vremuri”, lansat în 1968, a apărut în 120.000 de exemplare, vîndu­te foarte repede, ceea ce a dus la propunerea formaţiei pentru Discul de Aur. În evoluţia sa a cunoscut mai multe subgenuri ale rock-ului, de la etno rock pînă la rock psihedelic, fiind prima formaţie românească de rock.

Autor:

Ancuța CIOCOIU

Studentă în anul al II-lea la Departamentul de Jurnalism şi Stiinţe ale Comunicării. Înrămez realitatea din jur sub forma ei brută, dar păstrez mereu puţină naivitate în buzunar.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top