Vrei să fii miliardar în bitcoins?

Lumea pe jar Niciun comentariu la Vrei să fii miliardar în bitcoins? 51

Cum să cîștigi bani care nu există.

Cînd ne gîndim la bani, fie facem asocierea cu simbolul dolarului american, fie cu cel al monezii europene, sau, în cel mai rău caz, noi, românii, ne reprezentăm cu bancnota de un leu. Însă, în epoca Internetului, banul virtual se aseamănă mai degrabă cu un bit: nu are nici culoare, nici miros, e o stare de a fi sau a nu fi. Apărut în 2009, bitcoin-ul ne permite să facem tranzacții online, nu doar cu bani pe care nu-i vedem, ci cu bani care nu există. Ce putem cumpăra cu banii care nu există? De la teme pentru bloguri sau un statut de vip pe unele site-uri, pînă la produse electronice sau haine. Ori chiar bani adevărați.

Tatăl fără chip

Originea bitcoin-ului este una foar­te bizară. Se cunoaște doar pseu­donimul creatorului monezii, care este Satoshi Nakamoto, dar i­dentitatea acestuia este încă un mister. Nu se știe exact dacă este vor­ba de o singură persoană sau o gru­pare, ori din ce țară provine. Pro­­cedeul prin care a fost in­tro­dusă valuta pe piața virtuală este unul destul de simplu. Site-ul bitcoin.com oferă utilizatorului po­si­bilitatea de a descărca un pro­gram. Odată instalat pe compu­te­rul persoanei, el îi permite acesteia să își creeze o identitate și un por­tofel online personal, în care se vor aduna banii virtuali. Contul online funcționează după principiul unui cont bancar real. Însă, dacă într-un cont adevărat poți stoca un număr li­­mitat de bani, numărul de mo­nezi virtuale pe care le poți avea în portofelul digital nu are cifre. Pen­tru depozitul de bani virtuali nu sînt percepute taxe de întreținere a contului și nu se plătesc nici un fel de comisioane în cazul trans­fe­ru­ri­lor.463 jar 4

Fără tată și fără un „patron” care să îl controleze, bitcoin-ul este copilul creat după chipul și a­se­mănarea Internetului: al tuturor și al nimănui. Este primul model de cryptocurrency, sau de monedă di­gi­tală, care utilizează criptografia, un sistem de comunicare sau scrie­re pe baza unui cod format din semne convenționale, și o schemă de transfer online pentru a crea va­luta.

Cartoful în biți

Tranzacțiile cu bitcoin folosesc principiul peer to peer, (n.r de la egal la egal), ceea ce înseamnă că toată economia banului virtual este controlată din mici fracțiuni, care sînt utilizatorii. Nu există o bancă sau un sistem central care să con­tro­­leze tot procesul prin care mo­ne­da circulă în mediul online. Pia­ța bitcoin-ului funcționează pe prin­­cipiul trocului. Ne putem i­ma­gina o piață din vechime, unde car­to­fii sînt cea mai căutată legumă de a­colo. Pentru un kilogram, ci­ne­va îți dă o găină, altul îți dă pentru do­uă carne de porc, și tot așa. În­toc­mai se întîmplă și în tîrgul on­line.

Cel mai lesne, portofelul vir­tual se poate umple de bitcoin-uri printr-o me­to­dă numită „minerit”, ca­re sînt calcule ma­te­matice ce trebuie re­zolvate de „miner”, sau utilizator. Cu fie­ca­re calcul reușit, o sumă de bitcoin este introdusă în cont. Cu cît mai multe ecuații sînt biruite, cu atît ele devin mai dificile, atît pentru cel ce le rezolvă, cît și pentru hardware-ul com­­puterului. Di­le­ma apare de­oa­re­ce, într-o măsură, rapiditatea cu care calculul es­te re­zolvat de­pinde și de compo­nen­­tele PC-ului, iar re­cent s-a des­co­perit că mai multe plăci video, pu­se în juncțiune, pot rea­liza ecuații com­plexe foarte iute. Doar că acestea con­sumă multă energie electrică, ceea ce în schimb semnifică bani re­ali investiți în bitcoin.

Avantajele și dezavantajele cartofului

Nu există un sistem central care să contro­leze cum circulă moneda în mediul online.

Matematicianul Charles Hos­kin­son, directorul Proiectului de Educație Bitcoin, con­si­deră că moneda ge­ne­rează, deo­cam­da­tă, un sistem su­fi­cient de in­te­li­gent pentru a se în­treține sin­gur, chiar dacă e­­xistă și pe­ri­co­lul ca unii să o fo­­losească pen­tru a comite in­frac­țiuni econo­mi­ce. „Bitcoinul a de­venit o parte foar­te relevantă din viața cu­rentă, chiar dacă mo­men­tan nu realizăm acest lucru. În­cepînd din martie 2013, foarte mul­te site-uri l-au folosit drept mone­dă de schimb, și există în mo­mentul de față pagini care con­ver­tesc valuta virtuală în dolari, euro sau rub­le”. De aceea, ma­te­ma­ticia­nul are dubii le­ga­te de au­to­no­mia și liber­ta­tea pe care le mai are a­cea­stă e­co­nomie on­line. Întrucît nu există un sis­tem de control cen­tral, există po­si­bi­litatea ca unii să o fo­­losească pentru a evita plata taxe­lor, ceea ce poate afecta în mod negativ e­co­no­mia unui stat. Gu­­­ver­ne precum cel a­me­rican sau ger­man și-au luat deja mă­suri de pre­cauție pentru a preveni e­ven­tuale situații ne­plă­cute. Sta­­te­le Unite au trimis în iu­nie un re­pre­zen­tant la în­tîlnirea Bitcoin, cu in­tenția de a des­coperi o me­to­dă de ta­xa­re a fo­lo­si­rii valutei. Nem­ții au de­­clarat că bitcoin-ul va fi recunoscut doar ca „unitate de cont”, ceea ce în­seam­­nă că poa­te fi folosit pentru orice tip de tran­zac­ții private sau co­mer­cia­le, ambele fi­ind mai ușor de su­pus u­nor taxe și impozite.

463 jar 3_3 463 jar 2_2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Primele care au acceptat va­loa­rea monezii au fost, însă, site-urile ale căror produse nu erau tan­gi­bi­le. Abia recent au apărut și magazi­ne online de unde se pot a­chi­zi­țio­na obiecte fizice. WordPress și Re­ddit acceptă bitcoin pentru ca un u­tilizator să obțină statutul de membru vip, de asemenea fiind fo­lo­sit și pentru achiziționarea de teme pentru paginile personale sau alte elemente de design. Statele U­nite ale Americii, Regatul Unit, Ger­­mania sau Japonia sînt mo­men­tan printre singurele țări unde se pot achiziționa produse fizice precum electronice sau haine.

Jackpot în ciberspațiu

Pe cît de simplu se pot obține bitcoin-urile, pe atît de ușor se pot și pierde, mai ales cînd luăm în calcul o a treia entitate din acest sistem. Sînt site-uri de jocuri de noroc care dau la troc jetoanele pe noua valută. În urmă cu cîteva luni, do­meniul paginii SatoshiDice, una din­tre primele care au folosit mone­da online pentru pariuri, a fost cumpărat de un investitor anonim cu 11.5 milioane de bitcoins.

Oricine poate folosi bitcoin-ul sub anonimat. Deși piața este una deschisă, unde oricine poate vedea suma de bitcoins deținută într-un anume portofel, nimeni nu poate cunoaște și identitatea reală a celui care îl deține. Precum Satoshi Na­ka­moto, și bitcoinul mai ascunde secrete încă nedescoperite. Nu se știe exact cum se va comporta în situații financiare precum inflația, sau dacă inflația își va avea vreun loc în această economie. Încă nu este sigur dacă trecem pur și simplu printr-un gold rush al erei virtuale, sau dacă într-adevăr am făcut primul pas în viitor.

 

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top