Tehnologia viitorului întrece Odiseea lui Arthur C. Clarke

Lumea pe jar, Subiectele săptămînii Niciun comentariu la Tehnologia viitorului întrece Odiseea lui Arthur C. Clarke 65

Din 1998, Las Vegas, Nevada, Statele Unite ale Americii, devin o mașină a timpului. Cei mai importanți producători de gadgeturi, jocuri, eletronice de orice fel, vin să deschidă o fereastră către viitorul tehnologic al omenirii, mai îndepărtat sau nu. La CES (Consumer Eletronics Show) ferestrele se deschid cu ușile închise, puțin fiind cei selectați să tragă cu ochiul. Iar anul acesta, CES-ul a transformat cărțile și filmele SF ale copilăriei noastre în realitate. De la simulatoare de realitate virtuală la ecrane cinematografice amplasate în propria-ți sufragerie. De la camere portabile, cît o borsetă, care filmează cu rezoluție 4K, pînă la un Lamborghini de 4,5 milioane de euro. CES 2014 e interzis cardiacilor. Cine intră în lumea viitorului e posibil ca, la ieșire, să nu mai recunoască prezentul.

Tehnologia scoasă la raft la CES vi­ne direct din laboratoarele ma­ri­lor companii. E testată, func­țio­na­lă, uneori doar limitat, dar în multe cazuri va rămîne îngropată ca pro­iecte în laboratoarele din care a ie­șit. Anul acesta este unul dintre pu­­ținii ani, spun jurnaliștii și blo­gge­rii care au participat, în care nu a existat o direcție a inovațiilor scoa­se la raft. S-a pus un accent pe portabilitate și a existat o tendință spre concret, spre a găsi soluții pen­tru device-urile deja existente, fără a promova altele futuriste. Deși, cum este deja obiceiul pentru re­nu­mitul congres internațional, nici acestea din urmă nu au lipsit. În materie de util, au existat in­venții care au privit creșterea ca­pa­ci­tății de stocare și mărirea duratei de via­ță a bateriei smartphone-urilor. Un exemplu bun este dat de firma Mophie, care a prezentat și pînă acum diferite carcase pentru iPho­ne ce îi dublau durata de viață. Din 2014, Juice Pack-ul se trans­formă în Space Pack, o car­ca­să care, dincolo de a da o du­ra­tă du­blă de viața te­le­­fonului produs de cei de la Apple, mai vine și cu o capacitate de stocare externă, gă­sită efectiv în carcasa telefonului. Astfel, prin apă­sarea butonului ar­gin­tiu de pe spinarea dis­po­zi­tivului, poți stoca orice în carcasă, și să nu îți încarci memoria tele­fo­nului. Și cei de la Alcatel au lansat un prototip de telefon mobil care are în ecranul tactil un sistem prin care se poate încărca dacă este lăsat la soare.

Viitorul dispozitivelor ultra-por­tabile este și viitorul nostru.

Portabilitatea 2.0: ceasuri, banderole și căști inteligente

Cei de la Sony și unele firme din Orient au adus la CES o serie de „wristband“-uri, care, dacă pînă acum monitorizau distanța par­cur­să, traseul de deplasare, viteza me­die sau diversele opriri, acum vor monitoriza și mai multe aspecte. De la chestiuni practice, cum ar fi pul­sul sau variațiile bătăilor inimii, pînă la opririle pentru a face poze cu smartphone-ul sau cît de mult sunt folosite diverse aplicații pentru a comunica sau pentru a inter­pre­ta mediul înconjurător. La aceas­ta ultimă categorie intră orice, de la Google Maps la aplicațiile care-ți arată cel mai apropiat restaurant sau drumul către primul bancomat. Intel, spre exemplu, a propus o serie de căști inteligente, Smart Erabuds, care fac ce fac toate bră­ță­rile prezentate anterior, însă o fac mult mai practic. Căștile se co­nec­tează automat la sistemul de operare rulat de dispozitivul conectat, fie că e iOS sau Android (nu există încă suport pentru Windows 8). Îți monitorizează în timp real ritmul, distanța parcursă, caloriile arse, timpii în care ai desfășurat un a­nu­mit program, dar își mai mo­ni­to­ri­zează în timp real bătăile inimii și o­fe­ră o diagramă pe ecranul tele­fo­nu­lui. În funcție de pragul pe care i-l impui, aplicația pe care o ru­lea­ză căștile îți va rula automat o me­lo­die care să te calmeze, dacă de­pă­șești pragul, sau ca să te tre­zească la viață, dacă ritmul e prea scăzut. Dacă diferitele brățări e­xistă deja la vînzare, Intel nu a pus încă un preț și o dată pe căștile lor.

Robotul care răspunde la ușă

La CES există și o multitudine de dispozitive cu utilitate în­do­iel­ni­că, dar interesante în ceea ce privește scopul pentru care au fost con­cepute. Dacă anul trecut im­pri­man­tele 3D au început să devină dispozitive care puteau fi cum­pă­ra­te și pentru uz casnic (o prob­le­mă mare ridicată fiind posibilitatea de a „printa” arme, fără arc de­clan­șa­tor), la CES a fost prezentată o im­primantă care face lucruri mult mai periculoase, însă pentru nu­mă­rul de calorii: dulciuri. Și nu ori­cum, ci în toate formele și culorile imaginabile. Curcubeul de dulciuri vine cu mai multe arome, de la cele standard, ciocolată sau vanilie, pî­nă la unele exotice cum ar fi pe­pe­ne­le verde sau ananasul. Deși încă nu sînt disponibile în comerț imprimantele „ChefJet” care pot tipări bomboane în forma unei Statui a Libertății în culorile steagului Rusiei vor costa mai bine de 10.000 de dolari. O prezență din do­me­niul gastronomic a fost și „Crock-Pot Smart Slow Cooker“, o oală ca­re se conectează la Internet și pe ca­re o poți porni de pe telefonul mobil ca să fie mîncarea gata cînd ajungi acasă. Cu condiția să o fi lă­sat înăuntru înainte să pleci.

Tot la categoria diverse, la CES a fost prezentat și robotul de ușă. „DoorBot“ funcționează ca un fel de vizor exterior, conectat la te­le­fo­nul tău mobil. Cînd cineva sună la ușă, robotul te contactează au­to­mat și poți să vezi persoana care te caută acasă și chiar să vorbești cu ea. DoorBot poate fi conectat la mai multe dispozitive în același timp, dînd posibilitatea mai mul­tor persoane „să răspundă” primii la ușă.

Revoluția 4K

Un loc important la congres l-a avut în acest an tehnologia 4K. Aceasta este prima rezoluție care este citită pe orizontală și nu pe ver­ticală, marcînd prezența a mă­car 4.000 de pixeli, de la 3840 x 2160 la televizoarele care au deja tehnolo­gia aceasta, pînă la rezo­luții native cinematografiei digitale de 4096 x 2160 sau a televiziunii „ultra wi­de”, 5120 x 2160. Totuși, deși departe de a ajunge și în Ro­mânia, această rezoluție este deja în uz în Statele Unite ale Americii. Însă la CES au existat mai multe dis­po­zi­tive care lucrează cu a­ceastă re­zo­­luție. Spre exem­plu, cei de la Sony au lansat o cameră cît o borsetă care filmează cu re­zo­lu­ții 4K, ceea ce nu există încă pe piață. Însă, de de­par­te, unul dintre cele mai interesante și mai aplicabile dispozitive de la CES a fost tele­vizorul LG care are o re­zo­luție 4K și care se curbează din te­lecomandă. La apăsarea unui bu­ton, marginile ecranului se pliază spre interior, creînd, spun cei pre­zenți, o senzație de 3D fără a folosi ochelari.

Controlezi mașina cu ceasul și din mașină casa

Un segment important a fost și cel al mașinilor, iar de aici vom se­lecta Mercedes și Audi ca exemple ale direcțiilor de inovație. Audi a pre­zentat un model care va re­vo­lu­ționa traficul, dotînd mașinile cu un sistem care va putea, conectat fiind al sistemul de semafoare al unui oraș, să ajusteze viteza și tra­seul în funcție de posibilitatea de a prinde verde sau roșu. Mai mult, cu o tabletă desenată exclusiv de cei de la Audi, mașina va deveni un mediu perfect interactiv, pa­sa­ge­rii din spate putînd să regleze clima, muzica sau filmele rulate. În schimb, Mercedes discută despre ceea ce va deveni în viitor un fel de te­le­comandă universală. Au pre­zentat posibilitatea de a controla aceleași setări ca cele prezentate pentru Audi dintr-un smartwatch, ba mai mult, chiar presiunea ro­ți­lor, închiderea centralizată a ușilor sau chiar viteza de încărcare a unui autoturism electric. Mai mult, aceș­tia au prezentat un sis­tem care lea­gă interfața mașinii de cea a casei, putînd controla în timp ce te în­torci dintr-o vacanță de la munte căl­dura, poți porni sau opri alar­me­le de fum sau poți seta valori diferite pentru alarmele de mo­no­xid de carbon.

***

Acestea sînt însă doar cîteva din­tre miile de prototipuri care au fost expuse la congresul inter­na­țio­nal. În Las Vegas, Nevada, viitorul are însă și multe realități paralele, fiindcă multe dintre dispozitivele res­pective, deși interesante și care ar putea să ne schimbe viața, vor ră­mîne doar la faza de proiect, din lipsa finanțării sau a interesului pu­blicului. Însă viitorul re­zo­lu­țiilor imense, al mașinilor inte­li­gen­te și al dispozitivelor ultra-por­tabile este și viitorul nostru. Tot ce putem spera e ca rezoluțiile vir­tuale să nu le înlocuiască pe cele reale și ca dispozitivele care ar trebui să ne facă viața mai ușoară să ajungă să ne închidă într-o realitate virtuală.

Autor:

Cătălin Hopulele

Director la Opinia studențească, reporter Ziarul de Iași.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top