Star wars cucerește următoarea galaxie

Lumea pe jar Niciun comentariu la Star wars cucerește următoarea galaxie 23

Cine nu a auzit de George Lucas sau de filmele Star Wars. Și chiar dacă nu ai văzut nici una dintre cele șase părți ale producției, tot poți spune imediat ce sînt săbiile laser, ce este un jedi sau cum arată. Iar această franciză nu a schimbat doar societatea. Pînă și modalitatea de narare și subiectele alese de Hollywood au început să se schimbe după apariția Star Wars. De asemenea s-a modificat modul în care regizorii priveau efectele speciale și s-a ajuns la concluzia că cinematografia nu e chiar atît de departe de noile inovații din tehnică.

Dacă nu-ți găsești locul în nicio religie, iar perceptele tuturor ți se par învechite sau depășite, atunci poți să încerci să fii un jedi. Je­di­is­mul a început să atragă atenția pu­bli­cului în 2001, la mai bine de 30 de ani de la apariția primului film, cînd 400 de mii de englezi s-au de­cla­rat jedi. Totul a început ca o glu­mă, dar și pentru a demonstra cît de greu este ca statul să clasifi­ce o religie. În 2008 însă, Daniel Jo­nes în vîrstă de 23 de ani, îm­pre­u­nă cu fratele său Barney, au format Bi­serica Jediismului, biserică care a­trage, de cele mai multe ori în glu­mă, tot mai mulți adepți. A­ceas­ta este bazată pe două cărți care explică filosofia jediilor sau a lor­zi­lor sith și poți alege una dintre a­ces­te două căi.

Lumea din Războiul Stelelor a în­ceput, încet, încet, să ajungă tot mai mult în viața noastră de zi cu zi. Multe dintre inovațiile și teh­no­lo­giile pe care le avem astăzi au fost imaginate și expuse mai întîi în pe­liculele lui George Lucas. Ho­lo­gr­amele nu mai sînt azi de domeniul SF-ului. Chiar dacă încă nu este definitivată, se poate sugera o ho­logramă prin capturarea imagi­nii din toate unghiurile, reconstruirea ei pe calcuator și apoi pro­iec­ta­rea pe un ecran.

Săbiile laser din Hong Kong

Mîinile bionice, asemănătoare cu cele ale lui Darth Vader sau Luke Sywalker, nu mai sînt nici ele doar imaginație. Roboții sau armele din „Star Wars” își găsesc și ele, tot mai mult, locul în viața reală. Recent o com­panie din Hong Kong a reușit să creeze un laser portabil foarte puternic, capabil să ardă și pielea u­mană. Creatorul acestui laser a do­rit ca acesta să arate ca o sabie la­ser, iar asta a trezit entuziasmul fa­nilor. Totuși una reală, cu toate ca­racteristicile dispozitivului din film, este imposibil de realizat. Doar o sursă de energie care să ali­men­teze sabia războinicilor jedi ar fi mult prea mare pentru a putea fi transportată. Pentru a fi realizabilă ar trebui mai întîi să putem mic­șo­ra o centrală nucleară și să o pu­tem ține în mînă. Iar sursa de energie este doar una din componentele dis­pozitivului.

Dincole de te­me şi mo­tive cla­si­ce precum e­roul, lupta dintre bine şi rău, im­por­tan­ța jus­ti­ţiei și lup­ta pen­tru aceasta sau fap­tul că a­pocalipsa este mereu a­proa­pe, George Lucas face nu­me­roase re­fe­rințe la benzi de­senate celebre în acea perioadă, la ro­ma­ne­le lui Tol­kien, dar și la filme de război, western-uri sau filme noir.

Totuși roboții nu mai sînt pre­zenți doar „într-o galaxie foarte în­de­părtată” ci își fac drum în re­a­li­tățile cotidiene. Mașinăriile gigan­ti­ce cu picioare ale Forțelor im­pe­ri­ale, cele aflate de partea lui Darth Vader, se află în atenția ar­ma­tei americane. În acest moment se fac cercetări în această privință, iar pe viitor ranițele soldaților ar putea fi cărate de astfel de roboți.

Death Star, nava gigantică de mărimea și forma unei luni, capabile să distrugă o planetă dintr-un foc, nu mai este nici ea prezentă doar pe ecranele cinema­to­gra­fe­lor. Nathan Myhrvold, fostul șef la de­par­tamentul tehnic de la Mi­cro­soft, a prezentat o „Death Star” ca­pa­bi­lă să doboare și să ucidă țînțari în timp ce aceștia zboară. Scopul nu este însă acela de a distruge inamici de mărimea unei insecte ci de a preveni malaria sau alte boli transmi­se de către țînțari.

Un amalgam de culturi

Dincolo de faptul că filmele regizate și imaginate de George Lucas ne-au făcut să visăm la teh­no­logii futuriste și la momentul în care vom putea călători printre stele, franciza a prins însă în foarte mul­te medii și în foarte multe țări. Un motiv ar fi multiculturalitatea acestei francize și dorința lui Geor­ge Lucas de a folosi nume sau cu­vin­te din diferite limbi ale lumii. De exemplu folosirea cuvîntului „tată” din limba o­lan­de­ză pentru nu­me­le lui Darth Vader sau îm­­pru­­mu­ta­rea nu­me­lui lui Yoda din san­s­crită, unde în­seamnă răz­boi­­nic.

Darth Vader

Dincole de te­me şi mo­tive cla­si­ce precum e­roul, lupta dintre bine şi rău, im­por­tan­ța jus­ti­ţiei și lup­ta pen­tru aceasta sau fap­tul că a­pocalipsa este mereu a­proa­pe, George Lucas face nu­me­roase re­fe­rințe la benzi de­senate celebre în acea perioadă, la ro­ma­ne­le lui Tol­kien, dar și la filme de război, western-uri sau filme noir. Una din­tre cele mai vizibile re­fe­rin­țe este poa­te trimiterea la Im­pe­riul ro­­man. În ambele cazuri re­pu­bli­ca se tran­sfor­mă într-un sistem autocrat care li­mitează puterea se­na­tului, dar în vreme ce acesta mai există ca for­mă administrativă de faţadă la Ro­ma, în „Star Wars” gu­ver­natorul Tar­kin îi anunţă diz­ol­va­rea.

Abilitatea lui George Lucas de a împrumuta sau de a adapta concepte, situații, nume sau chiar su­ne­te este una foarte cunoscută și a­pre­ciată și nu se oprește doar la re­fe­rințe. De exemplu, sunetul in­con­­fun­dabil făcut de navele TIE Fighter este de fapt sunetul unui e­le­fant com­binat cu cel al unei ma­șini care merge pe asfalt umed.

Părintele efectelor speciale

Dacă societatea a fost într-o oa­re­care mă­su­ră modelată de re­fe­rin­­țe din Războiul Ste­le­lor, industria cinematografică a primit un a­de­vărat șoc. Pî­nă la apariția cu­nos­cutei fran­cize pricipalele su­biec­­te a­bordate de filme erau cele dra­­matice, cu un înțeles profund. George Lucas a adus nu­me­roa­se i­no­vații în privința efecteleor speciale și a arătat importanța a­ces­tora atunci cînd spui o po­ves­te cu aju­to­rul imaginilor. E­fec­tele speciale ge­ne­rate pe cal­culator au în­ceput să le înlocuiască pe cele clasi­ce, iar asta a fă­cut posibilă apariția, mulți ani mai tîrziu, a trilogiei Matrix, dar și a al­tor fil­me SF.

Dincolo de ca­pacitatea lui Geor­ge Lucas de a da naș­te­re unor filme i­co­nice, de re­­fe­rință, care să mo­deleze so­­cie­tatea și cul­tu­ra, a­ces­ta a reușit să creeze o a­de­vărată fran­ciză și astfel să ob­ți­nă și bene­fi­cii materiale sub­stan­ția­le. Astfel, el a arătat, atît prin se­ria „Star Wars” cît și prin filmul „Fălci”, că produ­se­le pe care le poți vinde ulterior, fă­cînd referire la film, pot aduce mult mai mult profit decît prin pelicula în sine. În prezent însă drep­turile de comercializare a fran­­cizei au trecut la Disney, care ur­­mează să și lanseze un film care să continue povestea universului Star Wars la sfîrșitul acestei luni, mo­ment așteptat de milioane de fani din întreaga lume. Pînă atunci însă „Forța fie cu voi”.

Autor:

Andrei Mihai

Secretar de redacție la Opinia studențească, student în anul al II-lea la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” , secția Teologie Didactică de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top