Studenția, scoasă la concurs sau închisă în dosare

Honoris fără Causa Niciun comentariu la Studenția, scoasă la concurs sau închisă în dosare 37

Ministerul Educației Naționale a anunțat cifrele de școlarizare pen­tru învățămîntul superior. Ast­fel, la nivel național, au fost alocate 62.400 de granturi de studiu pentru li­cen­ță, 3705 locuri pentru studenții de origine română din Re­publica Mol­dova, țările învecinate și dias­poră și 594 de locuri pentru stu­den­­ții de etnie romă. „Numărul de locuri es­te egal cu cel de anul tre­cut, atît la cele cu taxă, cît și la cele fără taxă. Nu au fost nici schimbări struc­turale și nici modificări în pro­gramele de studii. De asemenea, și taxele au rămas aceleași”, a expli­cat prof. univ. dr. Vasile Ișan, rec­torul Universității „Alexandru I­oan Cuza” (UAIC) din Iași.

În ceea ce privește înscrierea la studiile de licență, numai la Uni­ver­­sitatea de Științe Agricole și Me­dicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” (USAMV) admiterea can­didaților la toate cele patru facul­tăți se face prin concurs de dosare. În schimb, la Universitatea de Me­di­cină și Farmacie „Grigore T. Po­pa” (UMF) și la Universitatea de Ar­te „Geor­ge Enescu” (UAGE), can­di­da­ții trebuie să susțină un examen de admitere. Spre deosebire de aces­tea, doar la cinci dintre cele 15 fa­cul­tăți ale UAIC au loc probe de e­valuare, iar în cazul Universității Teh­nice „Gheorghe Asachi” (TUIAȘI), doar la Facultatea de Automatică și Cal­culatoare (AC) și la Facultatea de Ar­hi­tectură „G. M. Canta­cuzi­no”, me­dia de admitere se calculează în func­ție de nota de la probele de evaluare. În plus, la Facultatea de Cons­trucții de Mașini și Mana­ge­ment In­dustrial și la cea de Meca­nică, can­didații pot opta, la alegere, pentru un test grilă, ca metodă de admi­te­re. În ambele situații, disciplina de concurs este matematica.

Cele mai multe locuri pentru studenții români sînt scoase la UAIC, în număr de 6080, dintre care 3330 la buget și 2750 la taxă. La Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, acolo un­de sînt și cele mai numeroase do­me­nii de studiu, au fost repartizate cele mai multe locuri, și anume 850 la buget și 1000 la taxă. La polul opus se află Facultatea de Teologie Romano – Catolică, la care se pot înscrie doar 40 de studenți la buget și 20 la taxă.

Un număr mare de locuri a fost repartizat și la TUIAȘI. Din totalul de 3588, 2950 sînt la buget și 638 la taxă. Începînd cu anul trecut, can­didații se pot înscrie pentru studi­ile de licență și online, prin crearea unui cont pe www.admitereonline.ro și completarea unui formular a­se­mă­nător celui atașat la dosar. A­ceastă metodă poate fi folosită numai de studenții înscriși la facultățile la care selecția se face prin concurs de dosare. „Noi încercăm să imple­men­tăm acest sistem, nu se produce de pe o zi pe alta. Nu se întîmplă o mu­tație majoră imediată. Este un proces lent, care va dura, dar cu si­gu­ranță va însemna viitorul”, a decla­rat prof. univ. dr. Neculai Seghe­din, prorector responsabil cu acti­vi­tatea didactică la TUIAȘI.

La UMF, cei mai mulți can­di­dați se pot înscrie la specializarea Medi­cină Generală, unde sînt scoase la concurs 480 de locuri, dintre care 300 la buget. Specializarea cu cele mai puține locuri disponibile este Nutriție și Dietetică, acolo unde au fost admiși, anul trecut, doar 28 de studenți. În total, la UMF, se pot înscrie pe locurile alocate etnicilor români 1128 de candidați.

Studenții care vor să se înscrie la USAMV, pot ocupa unul din cele 910 de locuri. În funcție de nota ob­ți­nută la proba de Limbă Română, de la Bacalaureat și la o altă probă la alegere, ambele fiind luate în cal­cul în proporție de 50%, pot intra pe unul dintre cele 605 de locuri la buget sau pe restul de 305 de la taxă. „Numărul locurilor de la bu­get este hotărît de cei de la minister, însă numărul locurilor la taxă se hotă­răș­te în Consiliul de Administrație. Stabilim aceste locruri în funcție de deficitul nostru financiar. Acestea a­­co­­peră cheltuielile din anul pre­ce­dent. Oricum, acestea vor rămîne ne­schimbate și anul acesta”, a precizat prof. univ. dr. Ioan Țenu, prorector responsabil cu activitatea educa­țio­nală la USAMV. Cel mai mic număr de locuri este înregistrat la UAGE, fiind disponibile, în total, 412.

487 hc 0

Un an de facultate, în lei

Și taxele de școlarizare au ră­mas aceleași ca cele de anul trecut. În continuare, cele mai scumpe sînt la Facultățile de Medicină Gene­ra­lă, Medicină Dentară și Farmacie, un­de studenții plătesc pentru un an de studiu 6000 de lei. Aceeași taxă este achitată și de studenții de la spe­cializările Actorie și Regie de la UAGE.

La UAIC, cea mai mare taxă de școlarizare este de 3500 de lei, la Fa­cultatea de Informatică, cu 500 de lei mai puțin decît taxa de la Facul­tatea de Arhitectură „G. M. Canta­cu­zino”, care este și cea mai mare de la TUIAȘI. Nu cu mult diferă și cos­tul de școlarizare pentru un an de studii la Facultatea de Medicină Vete­rinară a USAMV, care este de 4190 de lei. În cazul USAMV, taxele trebuie achitate în patru tranșe. Există, to­tuși, un secret pentru ca acești bani să rămînă în buzunarele stu­den­ților. Un dosar de admitere cu note mai bune decît ale celorlalți.

de Iulian BÎRZOI
Cătălina DOBROVICEANU
Andrei MIHAI 

Autor:

Iulian BÎRZOI

Senior editor „Opinia Studențească”

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top