Profesorii rămîn fără bani de sărbători

Honoris fără Causa Niciun comentariu la Profesorii rămîn fără bani de sărbători 14

Angajații din înstituțiile ieșene de învățămînt supe­rior s-au resemnat cu faptul că în această iarnă vor primi salarii mai mici cu 15,5%. Liderii sindicali și profesorii au uitat de amenințările de revoltă împotriva Legii Unice de Salarizare, asumate de Guvernul Boc în luna septembrie și au acceptat să meargă la cursuri fără să primească bani. Le-a convenit mai mult această variantă, decît cea a unei vacanțe forțate, neplătite, în care să lase amfiteatrele goale.

Programul de lucru se reduce 

Odată cu adoptarea Legii Sa­la­rizării Unice, salariile cadrelor didactice pentru lunile noiembrie și decembrie s-au micșorat cu 15,5%. Pentru că articolul privind această reducere este destul de per­misiv în aplicare, universitățile din Iași au apelat la diverse forme pentru a face economie la buget. Măsurile luate variază de la redu­cerea programului de lu­cru pînă la acordarea de zile libere salariaților sau neremunerarea cursu­ri­lor la pla­ta cu ora. Astfel, profesorii nu vor înceta să predea la cursuri și nici nu vor intra în vacanța de iarnă mai de­vre­me. „S-a apelat la conștiința pro­fesorilor și la faptul că studen­ții trebuie să își continue instruirea în orice condiții”, consideră prof. univ. dr. ing. Mihai Ciocoiu, de la Facultatea de Textile – Pielărie și Management Industrial a Uni­versității ,,Gheorghe Asachi” din Iași (UTI).

Atît conducerea UTI, cît și cea a Universității de Știinte Agrico­le și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” (USAMV) au hotărît în ședințele de Birou Senat, de săptămîna trecută, să fa­că modificări asupra programului de lucru, pentru a se încadra în directivele legii. „Nu vom trimite oamenii acasă în concediu fără pla­tă și nici nu vom disponibiliza. S-a hotarît ca pentru aceste două luni să se reducă timpul de lucru în cazul personalului nedidactic, iar pro­fesorilor să li se mărească nor­mele didactice. Nu am fost informați de nici o procedură de protest din partea sindicatului”, a precizat directorul general admi­nistrativ al USAMV, ing. Adrian Neagu. Prorectorul responsabil cu Strate­gii Universitare al UTI, prof. univ. dr. ing. Spiridon Crețu, a spus că „Am luat acestă hotărîre în acord cu liderii de sindicat care au în­țeles că este necesar acest lu­cru. În aceste două luni personalul va lu­cra cu trei ore mai puțin pe zi, în to­tal 26 de ore pe săptămînă. Fie­care hotărăște de unde va redu­ce orele, dar cursurile se vor face în mod normal. La nivel de cerce­tare, finanțarea este mai slabă și probabil se va face reducerea ore­lor de acolo”. Prorectorul mai precizează că, prin decizia adoptată, conducerea UTI face econo­mii de aproximativ zece miliarde de lei vechi în fiecare lună.

N-au de ales

Membrii sindicatelor din învă­ță­mînt nu se pot opune acestor măsuri, întrucît sînt obligați prin lege să respecte deciziile pe care le iau universitățile și nu pot influența aplicarea lor. ,,Am ajuns la concluzia că dacă primim o creș­tere de salariu, cum se stabilise înainte la negocieri, cu 25%, atunci să ne taie procentul din aceea sumă. Sindicatele trebuie să se supună”, a declarat prof. univ. dr. ing. Ștefan Grigoraș, reprezentantul Sindicatului Salariaților din Uni­­versitatea Tehnică ,,Gheor­­ghe Asa­chi” din Iași. Mai mult decît atît, liderul de sindicat sus­ți­ne că „pînă nu vom avea un Gu­vern, un prim-ministru, un mi­nis­tru al Edu­cației, nu vom putea protesta, că nu avem în fața cui să fa­cem asta”. În aceste condiții, la UTI cursurile, seminariile și laboratoarele se vor desfășura integral. Dacă vor exista reduceri, atunci acestea vor fi făcute privind activitățile profesorilor din domeniul științific, de cercetare și altele din această categorie.

Printre măsurile luate de UTI în acord cu legea unică de sala­ri­zare se mai numără și scăderea coeficientului la plata cu ora de la 1,2 la 1, mai puține delegații pentru personalul instituției și reduce­rea fondurilor din toate veniturile realizate. Majoritatea cadrelor di­dac­tice sprijină acțiunile universității: ,,Sînt de acord cu această măsura și-mi voi desfășura activitatea normal. Înțeleg că reducerea cheltuielilor bugetare este necesa­ră în această perioadă”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dumitru Ola­ru, de la Facultatea de Mecanică.

Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a ales să acorde zile libere angajaților în pe­rioadele 21 – 24 decembrie și 31 decembrie pentru luna în curs. Prin alegerea acestor perioade s-a urmărit evitarea activității în zilele de sărbă­tori legale. ,,Am făcut e­xact cum spune legea. Am primit o notă de la Mi­nister și am decis că vom da zile libere. Acest lucru se va respecta de către fiecare facultate”, a subliniat rectorul UAIC, prof. univ. dr. Vasile Ișan. Decizia conducerii UAIC contravine discuției avute cu membrii de sindicat potrivit căreia nu vor exista zile libere neplătite. ,,Pro­misiunea a fost că nu se vor da zile libere, iar salariile vor fi întregi. Pentru mine e o surpriză ce s-a de­cis și voi vorbi cu conducerea universității despre acest aspect”, a afirmat președintele Sindicatului UNIO al angajaților UAIC, conf. univ. dr. Constantin Amihăesei.

Orele rămîn fără plată

La Universitatea de Medici­nă și Farmacie ,,Gr .T. Popa” (UMF) „fondul de salarii va fi re­dus prin suspendarea plății cu ora, iar profesorii și conferențiarii vor avea concediu neplătit timp de trei zile în luna decembrie”, a declarat prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae. rectorul UMF.

Cert este că pentru ultimele do­uă luni ale acestui an, fiecare salariat din sistemul de învățămînt și din celelalte arii bugetare va pri­mi cu 15,5% mai puțini bani decît în res­tul perioadei. Decizia vine ca o măsură anti-criză, prin care se urmărește economisirea banilor publici. Însă este stabilit că, din ianuarie 2010, lucrurile vor reveni la normal, iar bugetarii își vor pri­mi salariile complete. Pînă atunci, orice intenție de protest este suspendată.

La anu’ și la mai bine

Deși în noiembrie și în de­cem­brie personalul didactic va primi mai puțini bani pentru ac­tivitatea depusă, veștile bune vin cu începutul lui 2010. Atunci Guvernul a promis că angajații din sistemul bugetar își vor pri­mi salariul întreg, la fel ca pînă în luna octombrie a anului cu­rent. Prin urmare, din ianuarie, cel mai bine plătit cadru didactic, potrivit noii grile de sala­ri­zare, este un profesor universitar cu o vechime în domeniu de peste 40 de ani. În ordine descrescă­toare sînt con­feren­ția­rii universitari, apoi lectorii universitari sau șefii de lucrări și asistenții. Cel care va avea cel mai mic salariu este un preparator universitar, cu o vechime în domeniu de maximum doi ani. De o creștere a salariului se vor bucura în anul ce vine doar cei ce au în momentul de față mai puțin de 705 de lei pe lună. Cei­lalți urmează să rămînă cu ace­lași salariu ca pînă acum.

Legea Unică a Salarizării nu îi ocolește nici pe absolvenți. Cînd vine vorba de salarizarea absolvenților ci­clu­lui I și II, du­pă mo­del Bo­log­na, legea actua­lă preia cîteva ar­ticole din le­gea 288 / 2004, pri­vind organizarea stu­di­i­lor universitare, și se face la fel ca în ca­zul absolventilor cu stu­dii superioare de lun­gă du­­rată.

Traian Băsescu a semnat la 5 noiembrie decretul prin care Legea Unică a Salarizării a fost promulgată. Documentul a apă­rut pe 9 no­iembrie în Moni­to­rul Oficial. Prezenta lege ur­mă­rește să stabilească un sistem u­ni­tar de sa­larizare pentru personalul din sectorul bugetar.

Dan CONDREA

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top