O catedră în plus pentru profesorii din învățămîntul preuniversitar

Honoris fără Causa, Subiectele săptămînii 1 comentariu la O catedră în plus pentru profesorii din învățămîntul preuniversitar 2146

Din toamna acestui an, profesorii din învățămîntul preuniversitar vor putea obține mult mai rapid o a doua specializare care să le permită să le predea elevilor încă o disciplină. Asta după ce, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, au fost aprobate 20 de programe de „conversie profesională”, la opt facultăți, în urma unui acord încheiat între universitate, Inspectoratul Școlar Județean și Uniunea Sindicatelor Libere din Învățămîntul Preuniversitar. Astfel, după trei sau patru semestre de cursuri, profesorii vor putea ieși din amfiteatre cu o nouă diplomă de licență în buzunar.

Din cele 20 de programe de stu­diu, profesorii din învățămîntul pre­universitar pot alege unul pentru a se specializa într-un alt domeniu de­cît cel absolvit sau într-un domeniu complementar. În acest sens, au fost scoase la concurs 2335 de lo­curi pentru profesorii de gimnaziu și liceu, dar acestea sînt sub nu­mă­rul de cereri depuse pînă acum.

„Noi avem o centralizare pe ju­de­țul Iași și există aproximativ 2500 de doritori. Dintre spe­cia­li­zări, Psihologia este foarte cerută, de ase­menea și Informatica este foarte căutată, unde sînt înregistrate cam 370 de cereri. Și la Litere există aproximativ 500 de cereri”, a ex­pli­cat Laviniu-Adrian Lăcustă, pre­șe­din­tele Uniunii Sindicatelor Libere din Învățămîntul Preuniversitar Iași (USLIP). Pe lîngă acestea, mai exis­tă alte cinci facultăți care pun la dis­poziție programe de conversie, printre care se numără Facultatea de Biologie, cea de Economie și Ad­mi­nistrarea Afacerilor (FEAA), de Edu­cație Fizică și Sport, de Geo­gra­fie și Geologie, de Matematică, de Litere, de Istorie și Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației. Pentru specializarea Informatică, în­să, profesorii trebuie să opteze pen­tru cursurile din cadrul Fa­cul­tă­ții de Construcții de Mașini și Ma­nagement Industrial, de la Univer­si­tatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, pentru că specilizarea In­for­matică de la FEAA, care a fost luată în discuție inițial, nu a fost apro­bată printre cele 20 de pro­gra­me.

Profesorii de desen sau muzică, de exemplu, din școli cu efective mici de elevi își pot completa normele didactice.

„Profesorii își pot completa nor­mele didactice, dat fiind că în mul­te școli cu efective mici de elevi e greu, dacă nu imposibil, ca un pro­fe­sor de desen sau muzică, de pil­dă, să poată avea 18 ore. Un alt avantaj este de ordin didactic, pentru că această pregătire conferă o formare mul­tidisciplinară a profesorului, asi­gurînd un mai mare grad de in­te­grare a cunoștintelor, ceea ce este un atu și o cerință pentru educația contemporană”, a completat prof. univ. dr. Constantin Cucoș, directorul Departamentului pentru Pre­gă­tirea Personalului Didactic de la UAIC.

Facultatea de Psihologie, fruntașă la numărul de locuri

Practic, după absolvirea stu­di­i­lor și susținerea examenului de la fi­nalul acestora, cadrele didactice vor obține o a doua specializare. Cur­surile pentru dobîndirea acesteia se vor întinde pe durata a trei semestre, în cazul în care pro­fe­so­rul optează pentru un program din ace­eași arie de pregătire ca prima spe­cializare sau de patru semestre, da­că dorește să se specializeze într-un domeniu de studiu diferit. „De ase­menea, această a doua specializare se poate face într-un regim de pre­zen­ță mai facil, mă refer aici la în­vă­ță­mîntul la distanță sau cu frec­ven­ță redusă, ceea ce în mod nor­mal nu se poate face”, a adăugat președintele USLIP. Din totalul de lo­curi, aproximativ 1150 sînt scoa­se pentru studiile în regim de învă­ță­mînt la distanță. Cele mai multe astfel de cursuri, în număr de 900, se regăsesc la Facultatea de Psi­ho­lo­gie și Științe ale Educației.

Singura cerință pe care cadrele didactice trebuie să o îndeplinească pentru a se înscrie la cursurile de conversie este aceea de a fi profesat în sistemul de învățămînt preuniversitar, indiferent din ce zonă a țării provin. „Se vor putea înscrie profesori din toată țara, pentru a se forma serii și grupe de cursanți cu un număr suficient, care să justifice și să susțină, din punct de vedere economic, derularea acestor cur­suri”, a adăugat prof. univ. dr. Cons­tan­tin Cucoș.

Între licență și Bacalaureat

Fiecare facultate și-a stabilit pro­priile criterii de admitere, meto­do­lo­gia și taxele. Astfel, dacă pentru admiterea la majoritatea specia­li­ză­rilor, nota de la examenul de li­cen­ță contează în proporție de 100%, la Facultatea de Litere, de exemplu, media de intrare se calculează în func­ție de nota obținută la Ba­ca­la­u­reat și cea de la examenul de li­cență, care valorează, fiecare, cîte 50%. Aceeași formulă este aplicată și la FEAA, acolo unde sînt dis­po­ni­bile cele mai multe specializări, în total fiind șase. Singura spe­cia­li­za­re la care nu se ține cont nici de exa­menul de licență, și nici de Bacalaureat, este cea de Educație Fizică și Sport. Aici contează doar nota obținută la proba practică, un­de candidații pot alege dintre atle­tism, gimnastică, fotbal, baschet, hand­bal sau volei.

Pentru înscrierea la unele pro­gra­me, însă, profesorii se mai îm­pie­dică de cîteva bariere. De exemplu, pentru a fi admis la specia­li­za­rea Biologie, candidatul trebuie să fi predat cel puțin doi ani de zile, în ultimii cinci ani. Pe de altă parte, la Matematică, nu contează perioada petrecută la catedră. Profesorul tre­bu­ie să dovedească doar că a urmat în timpul studiilor de licență deja ab­solvite măcar un curs de ma­te­ma­tică.

Cele mai costisitoare cursuri sînt cele de la Facultatea de Litere, unde candidatul trebuie să plătească în primul an 3.600 de lei.

Nu numai criteriile de admitere sînt diferite, ci și taxele anuale de șco­larizare. Cele mai costisitoare cur­suri sînt cele de la Facultatea de Litere, pentru care candidatul tre­bu­ie să plătească în primul an 3.600 de lei. La polul opus se află specializarea de la Facultatea de Edu­ca­ție Fizică și Sport, pentru care es­te stabilită o taxă de 2.400 de lei.

Cadrele didactice nu se pot îns­crie la concurs mai devreme de 16 iulie, atunci cînd începe perioada de depunere a dosarelor, urmînd ca rezultatele să fie afișate pe 25 iu­lie. Dacă vor rămîne locuri neocupate, va mai exista încă o sesiune de ad­miteri, între 8 – 10 septembrie.

Protocolul de colaborare dintre UAIC, USLIP și Inspectoratul Șco­lar Județean (ISJ) a fost semnat pe 20 decembrie, anul trecut, însă fa­cul­tățile au aprobat cele 20 de pro­gra­me și metodologia la sfîrșitul lu­nii februarie, într-o ședință de Senat. „Conform protocolului, fie­ca­re parte are propriile obligații. Obligația universității este de a crea cadrul organizatoric, pro­gra­mul și eventual taxele. Noi, ca sindicat, fiind și inițiatorii, ne-am obligat să le prezentăm cadrelor didactice pro­iectul, iar ISJ, ca reprezentant al Ministerului, s-a obligat să re­cu­noas­că suplimentul de diplomă care va fi dat la finalul cursurilor”, a declarat președintele USLIP.

În țară mai există programe de conversie profesională în Craiova, Cluj sau București, dar la Iași sînt scoase cele mai multe specializări dintre care candidații pot alege.

*** ADMITEREA, PE FACULTĂȚI ***

  • Facultatea de Biologie – în­vă­țămînt cu frecvență redusă, 4 se­mestre, taxa de școlarizare pen­tru anul I este de 3000 de lei, 50 de locuri disponibile;
  • Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor – în­vă­ță­mînt cu frecvență redusă și în­vă­țămînt la distanță, 3, 4 se­mes­tre, taxa de școlarizare variază de la 2900 de lei (ID) la 3000 de lei (IF), 650 de locuri disponibile;
  • Facultatea de Educație Fi­zi­că și Sport – învățămînt la dis­tan-ță, 4 semestre, taxa de șco­la­ri­zare pentru anul I este de 2400 de lei, 50 de locuri disponibile;
  • Facultatea de Geografie și Ge­ologie – învățămînt cu frec­ven­ță redusă, 4 semestre, taxa de șco­la­ri­zare pentru anul I este de 2800 de lei, 90 de locuri disponibile;
  • Facultatea de Istorie – în­vă­țămînt la distanță, 4 se­mes­tre, taxa de școlarizare pentru anul I este de 2500 de lei, 50 de locuri dis­ponibile;
  • Facultatea de Litere – în­vă­ță­mînt cu frecvență redusă, 4 se­mestre, taxa de școlarizare pentru anul I este de 3600 de lei, 600 de locuri disponibile;
  • Facultatea de Matematică – învățămînt cu frecvență redusă, 4 semestre, taxa de școlarizare pen­tru anul I este de 3000 de lei, 35 de locuri disponibile;
  • Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației – învățămînt la distanță, 3, 4 semestre, taxa de școlarizare pentru anul I este de 3500 de lei, 900 de locuri disponibile.

Autor:

Cătălina Dobroviceanu

Redactor la Opinia studențească, student în anul al III-lea la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la UAIC.

Un comentariu

  1. Koko 11 iunie 2014 at 12:47

    Admitere, admitere, admitere!

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top