Ministerul Sănătății îmbolnăvește examenul de rezidențiat

Honoris fără Causa, Subiectele săptămînii Niciun comentariu la Ministerul Sănătății îmbolnăvește examenul de rezidențiat 36

Cu aproape două luni de zile pînă la susținerea examenului de rezidențiat, ministerul Sănătății din România s-a hotărît să schimbe regulile jocului. Printr-o Ordonanță de Urgență scoasă la dezbatere la începutul lunii curente, ministerul propune modificarea fundamentală a examenului care permite absolvenților facultăților de medicină din România accesul în sistem. Și dacă unele prevederi au venit pe baza insistențelor Colegiului Medicilor din România (dar sub altă formă), cum ar fi existența a doi ani de trunchi comun pentru toate specializările, sînt unele articole din ordonanță care au nemulțumit atît studenții cît și cadrele didactice ale facultăților de profil din țară. Practic, după ce s-au pregătit șase ani pentru a susține examenul de reziden­țiat, studenții din anii terminali, con­form ordonanței, vor fi admiși pe baza mediei de absolvire, iar examenul scris îl vor susține abia în al treilea an din cei minimum șapte. În urma dezbaterilor care au avut loc săptămîna trecută, culminînd cu vizita secretarului de stat Raed Arafat la Iași, unele dintre prevederi vor fi renegociate însă ordonanța mai poate fi modificată pînă la sfîrșitul lunii. Din noiembrie vom afla dacă, în locul unui exod al medicilor vom avea un exod al studenților la medicină.

Una dintre cele mai mari schim­­bări pe care le-ar putea aduce im­plementarea acestei „Ordonanțe pri­vind organizarea și finanțarea re­zidențiatului” presupune, practic, eli­minarea examenului de re­zi­den­țiat. La sfîrșitul celor șase ani de fa­cul­tate, studenții de la Medicină sînt nevoiți, pe lîngă susținerea li­cen­ței și a unui examen scris, să trea­că și printr-o probă teoretică, pe cîteva locuri limitate, pentru a putea accede la rezidențiat. Însă mo­dificările propuse de către Mi­nis­terul Sănătății precizează că ad­mi­terea la rezidențiat se va face pe baza mediei de la sfîrșitul fa­cul­tă­ții. Primii doi ani după această ad­mi­tere vor constitui un stagiu de trunchi comun, în condițiile în care rezidențiatul se desfășura speciali­zat, pe un singur domeniu. Repre­zen­tanții ministerului au ar­gu­men­tat această împărțire în două etape prin faptul că înainte, un student de­venea prea concentrat pe spe­cia­li­zarea sa fără a mai deprinde cu­noștințe de ordin general care i-ar fi venit oricînd de folos.

Însă, dacă înaintea propunerii aces­tei ordonanțe de urgență lo­cu­ri­le de rezidențiat se stabileau la nivelul țării și erau limitate, acum ministerul susține faptul că va găsi o metodă ca toți studenții care termină facultatea să poată lucra în spitale. În aceleași spitale în care, pînă la momentul dezbaterii pe ba­za ordonanței, încăpeau doar 1.000 – 1.500 de rezidenți. „Noi nu am fost de acord cu admiterea pe baza mediei de absolvire, pentru că no­tele din timpul facultății nu re­flec­tă întocmai abilitățile și capacitatea unui student. Și, în plus, di­fe­ren­țe­le sînt mari între universități, între discipline, între profesori, astfel în­cît nu se putea face o uniformizare și o clasificare corectă”, a precizat Andreea Vrănescu, președintele So­cietății Studenților Mediciniști din Iași (SSMI) de la Univeristatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (UMF).

Rezolvări sub presiunea studenților

Același punct de vedere îl are și rectorul instituției de învățămînt superior, prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae. Acesta insistă pe fap­tul că un trunchi comun era ne­ce­sar rezidențiatului, că studenții s-ar fi concentrat prea mult pe o singură specializare, însă nici forma ac­tua­lă nu este una viabilă. „Trunchiul comun trebuie realizat dar pe mai multe domenii. Consider că este ne­­cesar și benefic dacă s-ar în­tîm­pla așa. Trebuie să vedem cum se va proceda la absolvirea acestei etape. În următoarele două săptămîni, Co­­legiul Medicilor va avea discuții pe marginea acestui subiect și vom re­dac­ta o lege cum trebuie pentru re­zi­dențiat”, a declarat acesta. De fapt, atît rectorii universităților de me­dicină cît și președinții ligilor stu­dențești s-au întîlnit cu re­pre­zen­tanți ai cabinetului Ministerului Sănătății pentru a încerca să cla­ri­fi­ce situația creată de proiectul ordo­nan­ței de ur­gen­ță. Mai mult decît atît, se­cretarul de stat Raed Arafat s-a întîlnit du­mi­ni­că, de la ora 14.00, în Aula „Emil Palade“ a UMF pentru a vorbi di­rect cu studenții.

Problema admiterii pe bază de medie s-a rezolvat doar pe jumătate

În urma discuțiilor de săp­tă­mî­na trecută, problema admiterii pe bază de medie s-a rezolvat, însă doar pe jumătate. Aceasta urmează să nu se aplice pentru cei de anul acesta, însă va rămîne, cel puțin mo­­mentan, forma prin care stu­den­­ții vor putea intra la rezidențiat du­pă aplicarea ordonanței. În schimb, ministerul propune ca, pentru a putea avea un control mai bun al studenților care termină Fa­cul­tatea de Medicină, să se or­ga­ni­ze­ze un examen de licență la nivel național. „Aceas­ta ar trebuie să aibă o bibliografie unică la nivelul țării, așa încît studenții să poată fi cla­si­fi­cați și să își poată alege trun­chiul comun cît mai obiectiv. În acest moment, studenții din anul al VI-lea dau examenul de licență care cons­tă în prezentarea lucrării și într-o test­are scrisă, iar bi­blio­gra­fia pentru examenul grilă de la li­cen­ță este aproximativ două treimi ace­eași cu cea pentru cel de re­zi­den­țiat”, a completat Andreea Vră­nes­cu.

Mai puțin timp peste hotare

Însă admiterea la examenul de rezidențiat nu este singura pro­ble­mă pe care o invocă studenții. Pro­iec­tul ordonanței de urgență mai sti­pu­lează și faptul că aceștia nu vor avea dreptul să își petreacă în afara țării mai mult de o treime din pe­rioa­da rezidențiatului, în condițiile în care, conform legislației aflate în vigoare, aceștia pot pleca pentru perioade mult mai îndelungate. Acest lucru încă nu s-a lămurit în urma întîlnirilor cu reprezentanții ministerului.

Marți, la discuția cu studenții, Raed Arafat a precizat că deși forma actuală a legii cel mai proba­bil se va schimba, durata nu va fi cu mult modificată. „Acesta vrea să reglementeze mai strict ple­carea în străinătate: șase luni în pri­mii doi ani de stagiatură și în restul duratei rezidențiatului, în funcție de numărul de ani, să fie un anumit procent. S-ar putea ajunge la un an și jumătate din restul duratei iar asta s-ar putea să îi nemul­țu­meas­că pe mulți dintre colegii care voiau să plece“, a precizat pre­șe­din­tele SSMI.

Modificările au fost făcute pentru ca absolvenții să poată rămîne în sistem.

Toate aceste modificări au fost realizate, în argumentația minis­tru­lui Eugen Nicolăescu, pentru ca ab­solvenții de la medicină să poată rămîne în sistem chiar dacă nu au intrat la rezidențiat. Acest lucru este posibil fiindcă, după primii doi ani de stagiatură, cînd trebuie să își aleagă specializarea, studen­ții vor trebui să dea un examen, similar celui de acum. Cei care vor pica examenul respectiv vor avea timp de un an un statut asemănător cu cel al rezidenților, însă după aceea vor avea posibiltatea de a fi în­ca­drați ca medici de familie, în ur­ma sus­ți­ne­rii unui examen, fără a mai par­cur­ge rezidențiatul. Însă du­­pă anul respectiv, aceștia vor pu­­tea relua testarea și încerca să intre la o specializare. Dar nici acest lu­cru nu îi mulțumește pe stu­denți, ca­re afir­mă atît în gru­pu­rile de dis­cuții res­trîn­se cît și prin in­ter­me­diul asociațiilor care îi reprezintă că nu este cea mai bună variantă. „Sin­gu­ra soluție este să în­cerce pînă reușesc, așa e la ori­ce examen! Trecînd peste toate de­fi­cien­țele legii, dacă se do­rește aplicarea acesteia, să se aplice celor care ur­mea­ză să dea admitere la medicină anul viitor, să știe din start că fie­ca­re notă, la fiecare examen, va con­ta la o medie care va cons­titui criteriul de departajare”, susține o studentă din anul al VI-lea.

Indiferent însă de felul în care va arăta varianta finală a ordo­nan­ței, Ministerul Sănătății încă nu a dezvoltat un mecanism de cooperare cu cei afectați de aceste decizii. Mi­nis­trul Nicolăescu anunță schim­bă­rile, secretarul de stat Raed Arafat le discută în teritoriu, în timp ce toată lumea – de la minister sau din universități – admite faptul că proiectul are mari probleme. Spe­ran­ța studenților este ca, după 30 octombrie, atunci cînd dezba­te­rea se va încheia, viitoarea ordo­nan­ță să fie realizată și asumată atît de către universități, cît și de că­tre mi­nis­ter. Și, de data asta, ci­ne­va să ți­nă cont și de părerile lor.

Cătălina DOBROVICEANU

Cătălin HOPULELE

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top