În companiile IT din Iași, se strigă cataloagele facultăților

Honoris fără Causa, Subiectele săptămînii Niciun comentariu la În companiile IT din Iași, se strigă cataloagele facultăților 347
În companiile IT din Iași, se strigă cataloagele facultăților

Studenții Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) sau ai Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) aleg, din ce în ce mai des, să renunțe la timpul alocat studiilor, în favoarea celui alocat bunului mers al unei companii. BitDefender, Amazon, Ness sau Levi9, companii vechi, sau abia apărute acum pe piața ieșeană a domeniului IT, toate încheie din primele luni contracte cu facultățile de informatică sau de profil asemănător și își construiesc din start stagiile de practică potrivite, care să ademenească studenții exact pe nișele care li se potrivesc ca o mănușă. Treptat, invocînd lipsa banilor sau a practicii din facultăți, tinerii observă că locul de muncă li se potrivește mai bine și, dacă nu se dau bătuți în lupta pentru obținerea diplomei de absolvent, o amînă ani buni, mulțumindu-se doar cu adeverința de student care le mișcorează semnificativ impozitul pe venit.

În ultima perioadă, la Iași, din ce în ce mai mulți angajați ai compa­ni­ilor IT apărute pe piață sînt stu­denți care fie urmează cursurile u­nei instituții de învățămînt superior, fie au renunțat la ele, din cauza faptului că nu au găsit ceea ce și-au dorit pe băncile facultăților sau nu au reușit să-și gestioneze timpul. Șase la număr, facultățile și spe­cializările ale căror studenți ajung salariați ai firmelor din domeniul IT sînt Facultatea de Informatică, spe­cializarea Matematică-In­for­ma­tică a Facultății de Matematică și spe­cializarea Informatică Eco­no­mi­că a Facultății de Economie și Ad­mi­nistrarea Afacerilor din Iași (FEAA), de la UAIC și, de la TUIASI, Fa­cul­ta­tea de Automatică și Calculatoare, dar și specializările Electronică și Electrotehnică.

Stagiul de practică, angajare sub acoperire

În primă instanță, atunci cînd un student ajunge într-o companie IT, acesta este selectat pe baza unei a­pli­cații de înscriere pentru un sta­giu de practică, care, teoretic, du­rea­ză numai trei luni. Aceste stagii sînt încurajate și de facultățile în care ti­nerii studiază, ele fiind con­ști­ente atît de nevoia studentului de a cu­noaște și partea practică a lu­cru­ri­lor învățate, cît și de importanța cu­noașterii mediului unei corporații. Astfel, facultățile ieșene încheie par­teneriate cu companiile IT și permit angajatorilor să selecteze, din rîndul studenților, specialiștii de care au ne­voie. „Facultatea de Informatică nu încurajează deloc angajarea stu­denților din timpul perioadei de stu­diu. Avem, într-adevăr, parteneriate cu peste o sută de companii din domeniul tehnologiei informației. Sînt parteneriate încheiate pentru sta­gii de practică, pentru sprijin în ceea ce privește lucrările de licență sau dizertație și chiar și pentru eve­nimente”, a precizat conf. univ. dr. Adrian Iftene, decanul Facultății de Informatică, a UAIC.

Acesta a mai menționat că, de­și facultatea nu încurajează angajarea studenților, universitatea, con­trar, își dorește ca tinerii să se în­drep­te în număr din ce în ce mai ma­re către anunțurile companii­lor. Acest lucru, conform spuselor sale, se întîmplă din cauza faptului că universitățile sînt evaluate în fun­cție de numărul studenților angajați la finalizarea studiilor – cu cît an­ga­jă­rile încep mai repede, cu cît procentele din rapoartele de angajare sînt mai ridicate. „Trebuie, însă, știut, că în cazul facultății noastre nu este cazul. Nu trebuie ca studenții să se angajeze din timpul facultății, ca să fim siguri că avem un procent de an­gajare mai mare. Cererea ab­sol­ven­ților pe piață în domeniul IT este foarte mare și, prin urmare, pro­centul va fi și el pe măsură, la terminarea studiilor”, a mai adăugat acesta.

„Facultatea de Informatică nu încurajează deloc angajarea stu­denților din timpul perioadei de stu­diu. Avem, într-adevăr, parteneriate cu peste o sută de companii din domeniul tehnologiei informației. Sînt parteneriate încheiate pentru sta­gii de practică, pentru sprijin în ceea ce privește lucrările de licență sau dizertație și chiar și pentru eve­nimente”, a precizat conf. univ. dr. Adrian Iftene, decanul Facultății de Informatică, a UAIC.

Deși în urma stagiilor de prac­tică, studenții sînt așteptați de fa­cul­tăți să continue cursurile, aceștia, în urma experienței dobîndite în com­panii, decid să renunțe, transformîndu-se, din ce în ce mai des, în an­gajați. „Avem stagiari angajați, în­să majoritatea sînt în anul III la Fa­cul­tatea de Informatică sau în a­nul IV la Facultatea de Automatică și Cal­cu­latoare. E drept că există și ex­cep­ții, studenți care vin de la al­te spe­cia­lizări și fac față cu brio. Sînt ra­re excepțiile studenților în anul al II-lea, dar programul este flexibil și ei pot să ajungă și la facultate. Își fac programul cu echipele lor și, cum­va, studiile nu sînt neglijate. Însă ține foa­rte mult de ei”, a menționat Di­a­na Hurduc, recruiter la Centric IT So­lutions.

Stagiile de practică pentru stu­denți sînt, prin urmare, primele me­tode prin care aceștia cunosc me­di­ile corporațiilor. Deși uni­ver­si­tă­ți­le susțin că, în timpul facultății, aceș­tia ar trebui să se limiteze la aceste scur­te perioade, lucrurile se întîmplă pe dos. „Dacă ne ra­por­tăm la sesiunea de anul trecut, în companie au fost 36 de interni, din­tre care 30 au ră­mas angajați per­ma­nenți”, a spus Ioana Violeta Gât­lan, recruiter la Centric IT Solutions. A­ceasta a mai adăugat și că, în anul a­cesta, perioada de sta­giu va începe pe data de 4 iulie, pen­tru ca în a­cest fel tinerii să re­u­șească să își fi­nalizeze studiile, iar „dacă nu, ei pot fi învoiți și pot merge să-și dea examenele”.

Avantajele studentului: diploma și scăderea impozitului

Deși cei mai mulți studenți an­ga­jați aleg să continue facultatea, în paralel cu locul de muncă, există și excepții, care renunță la cursuri în to­talitate. „Există două tipuri de stu­denți: cei care se angajează, și își dau seama că în urma angajării nu vor mai avea același nivel la facultate, a­cesta fiind cazul fericit – ei merg pe notele 5-6 la facultate și, în rest, tot timpul îl alocă companiei și, de cea­laltă parte, sînt studenții care vor să rămînă sus atît la facultate, cu note de 9-10, cît și la companie”, men­țio­nează conf. univ dr. Adrian Iftene. A­ceștia din urmă, după spusele sa­le, sînt studenții care ajung să nu mai facă față programului și devin, în timp, obosiți, tracasați și, în cele din urmă, terminați psihic.

În facultăți este cunoscută si­tu­a­ția studenților, însă reprezentanții u­niversităților susțin că, în general, tinerii nu renunță la studii, ci se chi­nuie să termine, chiar dacă ajung să repete unele discipline, pentru că sînt conștienți de avantajele pe ca­re le oferă titulatura de student într-o companie. „Ei știu că au nevoie de diplome. După ce renunță la facultate, companiile nu mai discută cu ei. Cazurile de renunțare sînt foar­te puține, de 1% din numărul total al ce­lor înscriși. Ei știu că, în final, di­plo­mele sînt cele care îi țin în fir­mă și cele care le oferă scutirile de im­po­zit, care sînt foarte importante, de 16% din venitul total, în plus la sa­la­riu. Prin urmare, își termină studiile, chit că mai stau pentru două e­xa­­mene un an la facultate”, a spus prof. univ. dr. ing. Ion Vasile Manta, decanul Facultății de Automatică și Calculatoare.

Pregătirea facultății, insuficientă

Printre companiile din domeniul tehnologiei informației din Iași se numără BitDefender, Amazon, Continental, Yonder, AppsBroker sau Levi9 It Services și locurile de muncă pe care acestea le oferă sînt foarte diversificate. Din cauza faptului că domeniul informatic este foar­te larg, studenții pot aplica pentru po­ziții care le oferă șansa să învețe pro­gramare web, design sau chiar gaming.

Reprezentanții facultăților susțin că, după angajarea într-o compa­nie, studenții lucrează numai pe o nișă subțire din domeniu, nișă pe care, în­tr-adevăr, devin foarte buni, însă acest lucru este, din start, un mare dezavantaj al lor. „Noi la facultate nu luăm pe cineva și îl facem ex­pert într-un anumit limbaj, ci pu­nem ba­zele unui întreg domeniu. Ci­ne­va ca­re se angajează din start, este o per­soană incompletă, care nu va per­forma foarte bine în viitor, din cauza lipsei unei viziuni de an­sam­blu”, a precizat conf. univ. dr. Adri­an Iftene.

„Facultatea nu-mi o­ferea ce doream eu. Majoritatea oa­menilor urmează cursurile unei in­stituții de învățămînt pentru un job, și în momentul în care îl obțin, s-a terminat, este destul pentru ei. În IT e diferit, companiile sînt mai inte­re­sate de experiența pe care o ai, decît de dilpomă”, a precizat acesta.

În rîndul studenților, pe de altă parte, această viziune de ansamblu este considerată ca fiind nefolositoare la momentul angajării. Pe lîn­gă dorința de perfecționare, celă­lalt motiv invocat care i-a determinat să-și găsească un loc de muncă a fost lipsa banilor. „În principal, fap­tul că am dorit să am un salariu m-a făcut să-mi caut un loc de mun­că. A contat mult și faptul că la facultate noi nu învățăm nici 10% din lucrurile pe care ar trebui, în mod concret, să le știm. Am renunțat la facultate pentru o perioadă, dar, în cele din urmă, am reluat cursurile și acum încerc să obțin diploma. Ea nu ajută atît de mult la angajare, a­tunci contează doar felul în care de­curge interviul”, a spus un student al Facultății de Automatică și Cal­culatoare.

Student al Facultății de Auto­ma­­tică și Calculatoare a fost și Radu Is­cu, acum angajat al companiei Levi9 IT Services, care a renunțat la facultate din anul I. „Facultatea nu-mi o­ferea ce doream eu. Majoritatea oa­menilor urmează cursurile unei in­stituții de învățămînt pentru un job, și în momentul în care îl obțin, s-a terminat, este destul pentru ei. În IT e diferit, companiile sînt mai inte­re­sate de experiența pe care o ai, decît de dilpomă”, a precizat acesta.

Dacă tinerii nu găsesc ce-și do­resc în băncile facultăților și a­leg să se înscrie, la îndemnul facultăților, la programele de practică oferite de firmele prezente pe piață, rîndu­ri­le studenților transformați în an­ga­jați din timpul facultății se vor în­mul­ți cu siguranță. Cînd facul­tă­țile vor conștientiza lipsurile din programele de studiu, iar studenții vor conștientiza importanța construi­rii unei cariere, fără arderea etapelor im­portante, companiile speciali­zate în tehnologia informației vor an­gaja absolvenți, iar salariile lor vor fi abia atunci pe măsura muncii depuse.

de Aryna CREANGĂ
de Iulian BÎRZOI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top