Cum își joacă universitățile ieșene cărțile

Honoris fără Causa Niciun comentariu la Cum își joacă universitățile ieșene cărțile 16

Fie că învată pe dealul Copoului la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară sau în Tudor la Universitatea Tehnică, studenții nu se pot plînge că au mult de umblat pînă la bibliotecă, căci filialele acestora, precum și ale celorlalte instituții de învătămînt superior se află la doi pași. Iar cu excepția cititorilor de la „Cuza”, nici măcar nu trebuie să scoată vreun ban din buzunar pentru abonament. Iar în timp ce aceștia își pot pierde vremea în sălile de lectură dotate cu calculatoare și Internet, bibliotecarii își calculeaă programul de azi pe mîine, așteptînd deblocarea posturilor în care deocamdată se poate face doar o angajare la șapte posturi libere.

Pe lîngă accesul la cataloagele on­line, site-urile bibliotecilor din uni­versitățile ieșene mai oferă vizi­tatori­lor și posibilitatea de a consul­ta una sau mai multe baze de da­te. Universitatea de Științe Agri­co­le și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” (USAMV) din Iași spre exemp­lu, pune la dispoziția studen­ților programul ANELIS (Acces Na­țional Elec­tro­nic la Literatura Ști­in­ți­fică de Cercetare). Prin intermediul său, se pot accesa resurse informaționale electronice în format text integral și bibliografic, ce cuprind baze de date cu reviste străine, brevete, di­ser­tații, teze de doctorat și altele. Printre cele mai importante colecții se numără: ScienceDirect, Springer, ProQuest, Oxford University Press ș.a. La etajul al doilea al bibliotecii de la USAMV există o sală multimedia, echipată cu 37 de calculatoare și cu echipament de videoproiectare, în care au loc și activi­tăți științifice sau conferințe organizate de asociațiile studențești sau de cadre didactice. Biblioteca păs­trează și o colecție de cărți vechi, unele dintre ele din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, iar în vitrine sînt expuse și manuscrise ale cursurilor sau primele teze de doctorat din țară pe profilul universității.

Și vizitatorii site-ului bibliotecii de la Universitatea Tehnică „Gheor­ghe Asachi” din Iași pot folosi ANELIS, însă, spre deosebire de USAMV care pentru căutarea unui titlu folosesc „Liberty 3”, aceștia utilizează softul „Aleph”. El permite în teorie ca termenul cărților împrumutate de către studenți să poată fi prelungit online, însă aceas­tă funcție a fost blocată. „Avem experiența bibliotecii de la fundație, la care ați blocat softul cu tot felul de comenzi neridicate și alte șmecherii făcute de utilizatori.” a declarat Mihaela Știrbu, directorul bibliotecii de la UTI. Sediul central și sala de lectură sînt situate în interiorul corpului A din Copou, în care se regăsesc calculatoare co­nectate la Internet la care studenții au acces pînă la ora 14.00. Aceasta are aproximativ 150 de locuri, fondul de publicații fiind depozitat în dulapuri fixe, de-a lungul pereților sălii, asupra cărora cadrele didactice au accesul liber.

Abonamente la învățătură

De asemenea, studenții Uni­ver­si­tății Tehnice „Gheorghe Asachi” (TUIAȘI) din Iași au ac­ces gratuit la bibliotecă în timp ce persoanele din exterior sînt nevoite să plătească o taxă. Însă, spre de­o­sebire de agronomiști, dintre cele șapte filiale existente, inginerii pot împrumuta cărți pentru acasă doar de la filiala facultății de care apar­țin, „pentru că atunci cînd termină și își face dosarul de absolvent trebuie să semneze la filială că nu are restanțe. Și nu poți să porți studentul pe la șapte filiale să-i dea șapte persoane viza”, a completat Mi­haela Știrbu. Singurele biblioteci ca­re cer bani studenților pentru abo­namente sînt Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) și Universiteatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Iași. Aceas­ta din urmă însă, a scos anul acesta taxa. „În fiecare an se plătea o taxă de 50 de lei pentru accesul și fo­lo­sirea materialelor puse la dispoziție de bibliotecă, însă, odată cu introducerea Statutului Studentului, de anul acesta s-a hotărît să se elimine această taxă”, a declarat Andreea Vranescu, președintele Societății Studenților Mediciniști din Iași. În clădirea care a funcționat și drept liceu, înainte de înființarea biblio­tecii, în 1882, dintre cele patru săli de lectură, două permit consultarea liberă a documentelor la raft, iar ce­lelalte două sînt destinate studiului de pe materialele proprii. O par­te din fondul de cărți este obținut prin schimb și împrumut în par­te­ne­riat cu alte opt biblioteci din țară, iar materialele sînt tipărite în limba română, engleză și franceză.

În cazul studenților de la UAIC, aceștia trebuie să scoată din buzu­nare 15 lei pentru un abonament la Biblioteca Central Universitară (BCU), care „depinde de Minis­te­rul Educației. Este subordonat acestuia. Dar sigur, are o relație privilegiată cu Universitatea «Cuza», pen­tru că are printre altele și 13 filiale în cadrul ei”, a declarat prof. univ. dr. Alexandru Călinescu, directo­rul bibliotecii. BCU a fost înființată în 1835 ca bibliotecă a Academiei Mihăilene, iar printre resursele ofe­rite studenților se regăsesc peste 2 milioane jumătate de cărți, 12 mii de manuscrise unicate și 30 de săli de lectură, dotate cu calculatoare conectate la Internet.

Acces gratuit la resursele bibliotecilor de la care fac parte au și studenții de la Universitatea de Arte „George Enescu” in Iași, unde, la fel ca și la USAMV, accesul la materiale pentru cei din afară se face după plata unei taxe stabilite de către Biroul-Senat. „La noi e mai restricționat pentru că nu avem un profil enciclopedic, și atunci nu sîntem chiar așa solicitați din afară. Mai mult cadre didactice de la liceu, de la Filarmonica, sau Operă. Deci persoane care sunt cu studiile muzicale” a declarat Ioan Băduleț, șeful de serviciu al bibliotecii. Sediul central și sala de lectură sînt amplasate în corpul Facultății de Muzică, care este do­tată doar cu două calculatoare, iar atunci cînd acestea sînt ocupate, ci­titorii pot să viziteze laboratorul de informatică al instituției. Tot aici se regăsește și departamentul audio-video, de unde se pot împrumuta benzi magnetice, CD-uri și DVD-uri, care pot fi împrumutate pentru audiții individuale în cadrul cabinetului, sau la sălile de curs.

Volume în pixeli

Anul trecut, biblioteca de la UTI a achiziționat 233 de cărți electronice, și au fost împrumutate studenților aproximativ 42.000 de titluri. De asemenea, aceasta dă la schimb publicația universității, „Buletinul Institutului Politehnic din Iași” la diverse instituții interne și externe, în schimbul publicațiilor acestora. „Deci avem 33 de par­te­neri din 20 de orașe din țară, și 211 parteneri din Europa, America, China, Japonia, Noua Zeelandă ș.a.” a completat Mihaela Știrbu. În cazul cititorilor de la UMF, aceștia au acces la o bază de date virtuală de aproximativ 2400 de reviste și cărți electronice, fie că utilizează cele 11 calculatoare disponibile, fie că accesează rețeaua academică de pe propriile laptop-uri, existînd și o conexiune la Internet wireless dis­po­nibilă în sala de lectură. Cît des­pre vizitatorii de la BCU, care nu­mai anul trecut au împrumutat aproa­pe 650 de mii de volume, conducerea a decis să suplimenteze numărul de eBook-uri cu 691 de titluri. Alte achiziții de carte se fac, dar acestea sînt în funcție de buget. „Sîntem strîmtorați la acest capitol, pentru că funcționarea bibliotecii costă. Bugetul care a venit chiar acuma pe 2013 este același cu cel de anul trecut. El deja a fost insuficient atunci. Deci, speranța rămîne tot la o rectificare bugetară” a completat prof. univ. dr. Alexandru Călinescu.

În afară de buget, o altă problemă a bibliotecilor ieșene ține de blocarea posturilor de bibliotecar și din serviciile de administrație. De exemplu, la TUIAȘI conducerea bibliotecii a fost nevoită să renunțe la tura de după amiază dat fiind personalul redus. „Nu avem efectiv cu ce acoperi, nici dacă am vrea”, a declarat Mihaela Știrbu. La UAGE, blocarea posturilor a dus și la o în­greunare a programului prin care se urmărește ușurarea împrumutului, care în prezent se face tradițional cu fișa completată. Angajații încă mai au de prelucrat fondul de carte în softul online „Liberty 3”, și se așteaptă ca procesul să se încheie în aproximativ 2 – 3 ani. „Atunci o sa aibă cititorii un card, cu care mai apoi se scanează publicația, se introduce automat în baza de date, și gata. Va fi foarte ușurată activita­tea bibliotecarului”, a declarat Ioan Băduleț. Acesta a mai adă­u­gat că procesul este unul îndelungat și din cauză că unele titluri din limbele străine necesită traduceri, cum sînt cele din rusă.

***

Dacă în cazul cărților noi achi­zi­ționate UAGE oferă vizitatorilor și titluri care nu se găsesc în alte fa­cul­tăți de profil precum cea din București sau Cluj, aceștia vin și cu abonamente la presa internă de specialitate pentru muzică, teatru și arte plastice. „Avem și un fond care suscitit face parte din lucrarile de patrimoniu, dar deocamdată văd că situația asta stagnează pe plan național, pentru că e nevoie de specialiști care să-și asume răs­pun­de­rea pentru evaluarea și valorificarea pu­blicațiilor” a completat Ioan Bă­du­leț. Din totalul cărților, anul trecut au fost date spre împrumut aproximativ 82.000 de titluri, dintre care 7000 au fost reviste. Spre deosebire ce aceștia, studenții de la USAMV au pus mîna pe 24.400 de cărți, iar permisul de acces al acestora, care este diferențiat în funcți de facultatea de la care fac parte le permite pe baza codului de bare unic să-și facă un cont pe catalogul online. Cu acesta, tinerii pot vedea cîte materiale au împrumutat și care sînt datele de restituire. Fie că plătesc, fie că își aleg cărțile de pe rafturi fără a plăti vreun ban, studenții sînt constrînși doar de permisul de cititor.

Cătălina DOBROVICEANU

Iulian BÎRZOI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top