Cercetarea se face cu bani de-acasă

Honoris fără Causa Niciun comentariu la Cercetarea se face cu bani de-acasă 29

Doctoranzii din anul I de la universitățile ieșene n-au mai apucat să se bucure de bursele de 1500 de lei, oferite de Consiliul Național al Cercetării Științifice din Învățămîntul Superior (CNCSIS). Pro­gramul de burse de cercetare științifică/creație artistică pentru tineri doctoranzi din acest an universitar a fost suspendat. Singura explicație pe care au primit-o aceștia a fost lipsa banilor. Doctoranzilor nu le-a mai rămas decît să candideze pentru alte tipuri de finanțare sau să se mulțumească cu a studia atît cît le permite bursa de 700-800 de lei, din partea Guvernului.

Începînd cu acest an universitar, Consiliul Național al Cer­­ce­tării Științifice din Învă­ță­mîntul Superior (CNCSIS) a sistat acordarea burselor de cer­ce­tare știin­ți­fi­că/creație artistică pen­tru tineri doctoranzi (BD), din lipsă de fonduri. Consiliul va continua finan­ța­rea în valoa­re de 1500 de lei pe lu­nă doar pen­tru doctoranzii din a­nii al II-lea și al III-lea.

În fața situației care a­fec­tează toate instituțiile de în­vă­ță­mînt su­perior din țară, universitățile ie­șe­ne ori se revoltă, prin realizarea de apeluri către CNCSIS în scopul reluării programului, ori doar se resemnează în fa­ța situației.

Criza, consolare pentru universitățile ieșene  

La Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veteri­na­ră „Ion Ionescu de la Brad” (USAMV), conducerea instituției a hotărît să solicite reînceperea fi­nanțării de către CNCSIS pentru doctoranzii din anul I, deși pentru cei din anii al II-lea și al III-lea ba­nii au fost livrați la zi. „Intenționăm să facem o adre­să prin care să informăm de necesitatea acestor burse la CNCSIS și să sperăm că poate chiar din acest an să se reia programul, pentru că este important pentru doctoranzi să beneficieze de o astfel de bur­să”, a declarat conf. univ. dr Cos­tel Samuil, director al Departa­men­tului de Cerce­ta­re al USA­MV.

Deși la începutul anului 2009 profesorii coordonatori de teze de doctorat ai Universității „Ale­xan­dru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) considerau că re­du­c­erea bugetului acordat cer­ce­tă­rii, inclusiv de către CNCSIS, va atrage după sine și o proastă calitate a te­zelor de doctorat, con­ducerea ins­tituției se arată în­țelegătoare cu privire la sis­ta­rea acordării bur­se­lor BD pentru tinerii doctoranzi. „Problema es­te destul de clară. Nu mai au bani din cauza crizei financiare. Este o reacție normală a CNCSIS-ului, să sisteze acest program BD. Ei și-au îndeplinit da­toria, iar banii au fost livrați la timp pentru cei din anul al doilea”, e de părere prof. univ. dr Gheorghe Ia­cob, prorector Pro­grame de Masterat și Doc­to­rat la UAIC.

La rîndul său, rectorul Vasile Ișan crede că „programul s-a des­­fășurat fără proble­me. Din cî­te cunosc, numai două sau trei ca­zuri au fost de doctoran­zi care nu și-au încheiat teza de doctorat și care au trebuit să re­turneze banii CNCSIS-ului. Pro­ble­ma este a lor și nu a noastră. Nu trebuie să fa­cem din asta un fapt instuțional, la nivelul universi­tă­ții”. Același lu­cru îl crede și Ioana Repciuc, doc­torand în a­nul al III-lea la Facultatea de Li­tere de la UAIC: „Noi ne pri­mim banii re­gulat. Au fost cî­te­va întîrzieri, dar au venit. Din cîte am înțeles, pentru cei din anul I va fi altfel. Ei nu mai beneficiază de acest program pentru că, cel mai probabil, CNCSIS nu mai are bani”, a declarat Ioa­na Rep­­ciuc.

Conducerea Universității Teh­­­nice „Gh. Asachi” din Iași (UTI), deși semnalează această întrerupe­re a finanțării drept o problemă ma­joră, consideră că „nu este singura procedură de subfinanțare, a­vem proiecte la nivel național care au fost în­terupte. Problema e că doctoran­zii aveau niște burse foar­te mici, de șapte-opt milioane, iar bursele BD au venit ca o com­ple­­tare. Dar doctoranzii nu de­pind de ele. Sînt interesați să își finalizeze doctoratul cu sau fără a­ceste bur­se. Procentul de fina­li­zare va fi la fel de mare”, consideră prof. univ. dr. ing. Car­men Teodosiu, pro­rec­tor res­pon­sabil cu activitatea de cerce­tare științifică la UTI.

Un program „chinuit” din fașă

Programul de acordare a bur­selor BD de către CNCSIS s-a des­fășurat încă de la început cu probleme, doctoranzilor întîrziindu-le adesea bursele. La începutul anului 2009, bu­getul alocat Pla­nu­lui Națio­nal de Cercetare PN II, din ca­re face parte și programul de bur­se BD, nu a mai ajuns la timp la universitățile ieșene. CNCSIS a promis reluarea finan­țării a­ces­tor proiecte în luna mai a a­cestui an, banii fiind primiți de că­­tre doctoranzi în sistem retro­ac­tiv.

Referitor la situația actuală, în care li se retrage tinerilor doc­toranzi finanțarea, Mihaela Pîrșoa­gă, reprezentant al CNCSIS, precizează că „aceste burse BD sînt ceva suplimentar, pentru a-i ajuta să se documenteze și să încheie teza de doctorat. Noi mai avem în derulare și alte proiecte, care la fel așteaptă să fie puse în discuție”.

Întîrzieri de cîteva luni  

Pentru a le fi asigurată acor­da­rea burselor BD din par­tea CNCSIS, doctoranzii care le-au obținut prin concurs trebuia ca anual să justifice utili­zarea acestor bani în scopul ce­rcetării ști­i­n­țifice. Multe dintre întîrzieri au avut loc, chiar dacă studenții nu au încălcat pre­ve­derile contractuale, cum este ca­­zul la USAMV.

„La sfîrșitul fie­cărui an universitatea trebuia să în­toc­meas­că un raport în care doctorandul să justifice activitățile în care a folosit resursele financiare pri­mite. E vorba de docu­men­tări, de­plasări, mici analize, pentru că 1500 de lei nu e o su­mă mare pentru a face analize de calitate în se­rii mari. Dacă nu erau în­deplinite obiectivele din con­tract, doctorandul poate își pu­tea pierde banii. Însă în cazul nostru nu a fost nici o situație de acest gen. Nu s-a în­tîmplat pentru că sînt monitorizați destul de bine de coordonatorii ști­ințifici, chiar dacă bursele se suspendă temporar”, a explicat conf. univ. dr. Costel Samuil.

Pentru a clarifica situația le­ga­tă de modul de desfășurare al pro­gramului de acordare al bur­se­lor BD de acum înainte, uni­versitățile ieșene vor participa pe 13 noiembrie a.c. la o confe­rin­ță oraganizată de CNCSIS la Univer­si­tatea Poli­teh­nică din Bucu­rești. „Se vrea a­tunci să se lanseze o competiție no­uă de pro­grame pentru IDEI si pentru Re­surse Uma­ne si bănuiesc că a­co­lo ni se va spune și vom discuta și ce se va întîmpla cu bursele BD”, a mai precizat conf. univ. dr. Costel Samuil.

***

Deși doctoranzii din anii al II-lea și al III-lea nu ar avea motive de îngrijorare, aceștia ar putea ve­dea în si­tuația celor de anul I o vi­i­toare problemă. Pe fon­dul crizei, nu îi mai asigură ni­meni că odată obți­nută, bursa va continua să le intre în conturi.

Cătălin HOPULELE

Adriana ZĂVOI

***

Bursele care stimulează abandonul 

Din bugetul Ministerului E­du­cației, Cercetării și Tineretului alocat pentru cercetare se constituie anual un fond care să asigure finanțarea acordării prin concurs a cel mult 300 de burse noi de cerce­tare pentru tineri doctoranzi care urmează doctoratul în formă de învățămînt cu frecvență, precum și finanțarea angajamentelor asumate în anii anteriori pentru derularea în continuare a burselor de cercetare pe durata lor maxima de acordare (HG 359/ 11.04.2007).

Scopul Programul urmarește să stimuleze tinerii doctoranzi cu rezultate deosebite în activitatea de cercetare la doctorat, care urmează doctoratul în forma de învățămînt cu frecvență, angajați în învățămînt sau în cercetare științifică, pentru a putea realiza în țară activitățile prevăzute în cadrul programului de doctorat. Aceste burse sînt fonduri suplimentare în bugetul tînărului doctorand.

Obiective specifice:

I stimularea performanțelor de­osebite în activitatea de cerce­tare a tinerilor doctoranzi;

II stimularea efectuării în țară a programului de doctorat;

III stimularea realizării studiilor doctorale fără întreruperi pe durata maximă de 3 ani (4 ani)

Sursa: www.cncsis.ro

Motivații de 1500 de lei

Proiectul de acordare a bur­selor BD de către Consiliul Na­­țional al Cercetării Știin­ți­fice din Învățămîntul Su­pe­ri­or (CNCSIS) face parte din Pla­nul Național de Cercetare PN II, din categoria programului de Re­surse Umane. Acesta a fost inițiat în anul 2003, atunci fiind stabilit că doctoranzii care vor fi înscriși în el vor pri­mi pentru ac­tivitatea de cerce­tare 2000 de lei pe lună. Însă a­ces­ta a fost re­vi­zuit patru ani mai tîrziu, în 2007, cînd CNCSIS a început livrarea unor burse în valoare de 1500 de lei.

Obiectivele pe care le anunța CNCSIS la introduce­rea programului de burse BD e­rau stimularea performanțelor de­osebite în activitatea de cercetare a tineri­lor doctoranzi, a e­fec­tuării în țară a programului de doctorat și a re­alizării studiilor doctorale fără în­treruperi și în maximum patru ani.

Condițiile impuse can­di­da­ți­lor pentru obținerea burselor erau aparent puține, putînd să con­cureze orice angajat în în­vă­­ță­mînt sau în cercetare științi­fi­că care nu depășea vîrsta de 35 de ani.

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top