Banii de cadouri se duc pe taxa de cazare

Honoris fără Causa Niciun comentariu la Banii de cadouri se duc pe taxa de cazare 21

În timp ce studenții de la trei universități ieșene nu plătesc taxă de cazare pentru luna decembrie, tinerii de la celelalte două instituții de învățămînt superior din oraș sînt nemulțumiți de faptul că nu beneficiază de nici o reducere. Asta în condițiile în care căminele se golesc pe perioada sărbătorilor de iarnă. Singura micșorare de taxă se aplică la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, unde vacanța este de trei săptămîni în loc de două, însă studenții sînt de părere că este prea mică: 10 lei la cel mai ieftin cămin.

UNIVERSITATEA „ALEXANDRU IOAN CUZA”

Conducerea Universității „Ale­xandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a hotărît, în urma ședintei de Birou Senat din data de 2 de­cembrie, să reducă tarifele la că­mine cu 10% pe perioada vacanței de iarnă (21 decembrie – 10 ianua­rie). Asta înseamnă, la că­mi­nele cu camere de cîte cinci persoane, unde taxa este de 105 lei pe lună, o reducere de 10 lei. Iar a­ceastă diminuare se aplică însă doar la taxa pentru luna ianuarie. „Am primit o ho­­tărîre din partea Bi­ro­u­lui Senat prin care am fost anun­țați că se diminuează ta­rifele de cazare, și începînd de as­tăzi (n.r.: marți, 8 decembrie), vom anunța studenții cazați în com­plex”, a declarat Maricel Ma­tianu administratorul Complexu­lui „Tîrgușor – Copou”.

Căminele instituției rămîn des­chise pentru studenții care vor să rămînă în Iași pe perioada săr­bă­to­rilor de iarnă. Administratorii vor ține o evidență a celor care rămîn cazați, „pentru a preîntîmpina eve­nimente neplăcute, cum ar fi spar­gerile sau alte infracțiuni. Nu are rost să plătească studentul care a lipsit în cazul unui incident”, a adăugat Maricel Matianu. În ciuda acestei măsuri, studenții sînt în continuare nemul­țu­miți de faptul că trebuie să plă­tească bani pentru cele trei săp­tă­mîni pe care le petrec acasă de săr­bători: „Nu mi se pare firesc să plă­­tesc cele trei săptămîni sau cîte sînt, din moment ce în mod sigur voi lipsi și nu voi fi în Iași”, a de­clarat Alex Micu, student în anul al III-lea la Facultatea de Litere, cazat în căminul C2.

Pe lîngă faptul că reducerea se face doar pentru o treime din va­canță, de la întoarcerea studenților în cămin pînă pe 25 ianuarie 2010 aceștia trebuie să achite și taxa pentru luna februarie

„Problema a fost explicată în­tr-o întîlnire cu studenții. Noi fa­cem un buget de venituri și cheltuieli la cămine, iar acesta este făcut pe o perioadă de zece luni. Indife­rent că sînt sau nu studenți în că­min, anumite cheltuieli sînt plătite de Universitate: întreținere, electricitate, curățenie. Cheltuielile sînt mult mai mari în lunile de iar­nă. Dacă pentru lunile de primă­va­ră și toamnă plata ar veni între 50 și 60 de lei, iarna se ridică la 200 – 250 de lei. Am decis să facem un tarif unic pe toată perioada anului, de aceea suma este fixă. Reduce­rea este de 10% pentru că, față de anul trecut universitar, studenții au o săptămînă în plus de vacan­ță”, a explicat prof. univ. dr. Vasile Ișan, rectorul UAIC.

Cu toate astea, studenții din căminele UAIC spun că nu e pri­ma oară cînd reducerea nu se face conform cu numărul de zile în care aceștia sînt plecați acasă. „Firește că sîntem ne­mul­țumiți, niciodată re­du­ce­rea nu s-a făcut pe măsura lungimii vacan­ței. Mai ales că, imediat cum ne întoarcem din vacanță, trebuie să plă­tim pentru două luni, lucru care m-a șocat”, a declarat Maria, studentă în anul al doilea la master la Fa­cul­tatea de Litere și cazată în că­minul C5 al UAIC.

Un alt motiv al nemulțumirii studenților de la UAIC se referă la condițiile căminelor din Comple­xul „Titu Maiorescu”, adesea com­parate cu cele din „Codres­cu”, deși taxa lunară este aceeași: 105 lei. „Apă caldă non stop, co­nexiune la internet și acolo ca­merele sînt mai bine izolate, cu geam termopan, nu ca la noi, unde avem geamuri de lemn prin care bate vîntul”, a declarat Andrei, din căminul C5 al complexului „Titu Ma­iorescu”.

UNIVERSITATEA DE MEDICINĂ ȘI FARMACIE 

Nici la Universitatea de Me­di­cină și Farmacie „Gr. T. Po­pa” din Iași (UMF), unde vacanța es­te de pe 19 decembrie pînă pe 4 ianuarie, studenții nu beneficiază de reducere la taxa de cazare. Asta pentru că aceștia pot rămîne în cele cinci cămine ale instituției de învățămînt superior fără a face vreo cerere sau a se trece pe vreo listă. „Nu e nevoie să ne luăm ca­trafusele și să plecăm. Chiar dacă rămînem, chiar daca nu, de plătit tot plătim. Ne cam deranjează, dar pe mine mai tare m-ar deranja da­că ar trebui să-mi iau lucrurile pentru două săptămîni de va­can­ță”, a declarat o studentă cazată în căminul E1 al UMF.

UNIVERSITATEA DE ȘTIINȚE AGRICOLE ȘI MEDICINĂ VETERINARĂ

Conducerea Universității de Ști­ințe Agricole și Medicină Ve­terinară „Ion Ionescu de la Brad” (USAMV) a luat decizia de a în­chide căminele în perioada vacan­ței de iarnă, în intervalul 18 de­cembrie – 18 ianuarie 2010. „Nu are rost să consumăm resursele de­geaba. Sînt cazuri excepționale în care pot rămîne, cum ar fi doctoranzii sau cei care desfășoară pro­iecte de cercetare, dar nu am avut încă solicitări. Vom stabili un program la momentul respectiv”, a declarat prof. dr. Gheorghe Să­vuță, prorector cu probleme studențești în cadrul USAMV.

Pentru luna de vacanță, studenții cazați în Agronomie nu plătesc taxă de cazare, următoarea factură urmînd a fi emisă pentru ianuarie.

UNIVERSITATEA TEHNICĂ

Nici tinerii cazați în Campu­sul „Tudor Vladimirescu” al Universității Tehnice „Gheor­ghe Asachi” din Iași (UTI) nu plătesc taxă de cazare pentru luna decembrie. La această instituție de învățămînt superior vacanța este în­tre 21 decembrie – 3 ianuarie. Aici, tariful nu este unul fix, pentru tot anul universitar, ci se calculează de la lună la lună, în func­ție de cheltuielile pentru materiale de curățare, întreținere, electricita­te, apă caldă etc. „De exemplu, anul trecut am vrut ca taxa să fie 50 de lei pe toate lunile și nu s-au recuperat banii pentru noiembrie și decembrie, rezultînd ca în februarie, martie și aprilie să plătim cîte 100 de lei pentru recuperarea datoriilor”, a explicat Ionuț Gâ­lea, președintele Ligii Studenți­lor Electrotehniști, cazat în T18. De asemenea, aici tariful nu este stabilit de către conducerea Uni­ver­si­tă­ții, ci se propune la nivelul fiecărui cămin de către administrator împreună cu șeful de cămin în ședința de Comisie Socială, ur­mînd ca apoi să fie aprobată tot de Comisia Socială.

„La noi a fost mai mare taxa în noiembrie, adică 100 de lei, dar din alte motive: achizițiile făcute pe timp de vară, paturile în special. Pe decembrie, ca în fiecare an, nu plătim nimic”, a declarat Ionuț Gâlea. Căminele din Cam­pusul „Tu­dor Vladimirescu” se închid pe perioada vacanței de iarnă, fiind primiți în acest timp doar studenții cu serviciu în Iași. „Trebuie să fa­că o cerere în acest sens, la care să atașeze și o adeverință de la locul de muncă. În rest, căminele sînt închise, singurul serviciu de care mai beneficiaza fiind paza”, a ex­plicat Valerian Popovici, secretar la Biroul Social de la UTI.

UNIVERSITATEA DE ARTE

Și conducerea Universității de Arte „George Enescu” (UAGE) a decis să închidă, pentru perioada vacanței de iarnă, căminul din strada Bucium nr. 17, unde sînt cazați studenți ai instituției. „Că­minul se inchide, nu dorește ni­meni să rămînă. Ei știu dinainte lu­crul acesta și nu vor plăti pe acestă perioada. Fiecare platește lunar sume diferite, depinde dacă e bu­getar, dacă e la taxa, dacă e copil de cadru didactic. Important este că nu platesc atunci”, a declarat Doina Gafta, secretar responsabil de probleme sociale la UAGE. Astfel, cei 250 de studenți nu vor avea acces în camere în perioada 21 decembrie – 4 ianuarie 2010.

***

Moș Crăciun vine după vacanță

La 7 decembrie au fost de­ca­zați încă trei studenți ai UAIC pentru neplata taxei de cămin. În momentul de față, angajații Di­rec­ției pentru Probleme So­cial-Studențești (DPSS) redistribuie locurile după mo­delul „primul venit, primul servit” celor 169 de tineri care au venit la ultima etapă de distribuire de locuri, miercuri, 2 decembrie.

„Cazări s-au făcut pînă acum și toți cei care au stat în coadă atunci și-au depus cererile și vor fi cazați cînd se vor elibera lo­curi. Acum ei așteaptă să pri­meas­că loc în camere în momentul în care se mai fac evacuări” a declarat ec. Romulus Dămă­cea­­nu, directorul DPSS.

Cu toatea acestea, în noaptea de 1 spre 2 decembrie, tinerii au trebuit să stea toată noaptea în fața sau la intrarea căminului C11, la demisolul căruia se află sediul DPSS. Asta pentru că studenții au venit de la ora 11 noaptea a zilei precedente și, pentru a nu exista conflicte, din două în două ore s-a „făcut prezența”. „Altfel puteai să vii de la 11 noaptea, te treceai primul pe listă, plecai și reveneai dimineața să-ți iei locul. Așa, cu prezența, cine nu a stat toată noaptea a fost șters de pe listă” a explicat Bogdan Federeac, student în a­nul al doilea la Fa­cul­tatea de Li­tere de la UAIC.

Acesta a mai explicat faptul că pe moment a primit loc doar o studentă, însă față de anul trecut, situația este favorabilă. „Anul tre­cut după 15 ianuarie au înce­put ti­nerii să primească locuri în urma acestei etape de cazări. Pî­nă la sfîrșitul anului, toți care au fost la etapa asta a cazării au primit loc într-unul din cămine”, a adăugat Bogdan Federeac.

Dan CONDREA

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top