Două steaguri la guvernare

Informare Niciun comentariu la Două steaguri la guvernare 0

Decizia președintelui PSD, Victor Ponta de a crea o majoritate constitu­țională printr-o colaborare cu UDMR, pusă în discuție luni, 10 decembrie, a condus la împuternicirea președintelui U­niu­nii, Kelemen Hunor de a negocia cu USL participarea UDMR la gu­vernare. „Kelemen Hunor, a de­cl­arat, sîmbătă, că, după consultările de la Co­troceni și după desemnarea prim-minis­trului, va urma o întâlnire cu liderii USL pentru discutarea intrării U­niunii la gu­vernare, urmînd să fie discutate și por­tofoliile care ar putea re­veni Uniunii” (mediafax.ro, sîmbătă, 15 decembrie).

Președintele UDMR a primit a­pro­barea în urma ședinței Consiliului Re­prezentanților Unionali, desfășurată pe 15 decembrie la Târgu-Mureș, în ca­drul căreia mandatarea acestuia de a con­duce negocierile cu USL a fost votată în unanimitate. S-a luat în considerare participarea la guvernare printr-o co­la­borare la nivelul miniștrilor, facilitînd astfel adoptarea deciziilor care vizează comunitatea maghiară. „«Trebuie să de­cidem dacă vrem să avem un cuvînt de spus, să fim prezenți acolo unde se iau decizii, deși matematic nu este ne­voie de voturile noastre, să ne hotărîm astfel încît cuvîntul nostru să se facă auzit. Trebuie să vedem ce este mai bi­ne pentru UDMR și pentru ma­ghia­rii din Transilvania, să luăm o decizie res­ponsabilă, bazată pe în­țe­lep­ciune», a spus Kelemen Hunor” (hot­news.ro, sîm­bătă, 15 decembrie). Acesta a mai adăugat că opoziția nu a fost considerată o variantă, întrucît „nu va exista dialog și nu putem implementa pro­iec­tele noastre” (hotnews.ro, sîmbătă, 15 decembrie).

Propunerea pentru această colaborare a fost exprimată public de Victor Ponta duminică, pe 9 decembrie, după aflarea rezultatelor parțiale ale a­le­ge­rilor parlamentare. La scurt timp, pre­șe­dintele PNL, Crin Antonescu a precizat însă că „USL nu a discutat cu UDMR despre o alianță, nicidecum des­pre o alianță de guvernare, el arătînd că declarația premierului Ponta referitoare la acest subiect înseamnă dis­po­nibilitatea USL la a discuta niște «formule de asociere»” (gindul.info, luni 10 decembrie).

Părerile membrilor USL au fost împărțite, taberele pro și contra men­ținîndu-și urnele deschise. Pînă la centralizarea opiniilor, rămîne de văzut da­că raportul voturilor se va apropia de procentele exprimate la parlamentare.

Cătălina DOBROVICEANU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top