Un atom în crepuscul

De pe scena Iașului Niciun comentariu la Un atom în crepuscul 14

Interese,  minciuni, secrete în­ve­lite în mister și legate bine cu o fun­dă de ironie. Servite cu eleganță vi­ci­oasă, acestea încheagă o acțiune complexă în care un bărbat se si­nu­ci­de din cauza greșelilor și a indi­fe­ren­ței femeilor din viața lui. Astfel că so­ția, soacra, sora și fiicele îi fac via­ța imposibilă de trăit.

Comedia po­li­țistă a dramaturgului francez Ro­bert Thomas  „Opt femei la interoga­to­riu” a fost jucată de tinerele din anul III-lea de la specializarea Actorie sub în­dru­marea prof. univ. dr. Emil Coșeru joi, 27 februarie, în Sala Studio a Uni­versității de Arte „George Enescu”.

Reunite cu ocazia sărbătorilor de iarnă, femeile se află în casa ce­lui mai influent și bogat om al familei, soțul lui Gaby, o femeie brunetă, cu care nu mai avea în comun decît ce­le două fete. Din cauza viscolului, acestea rămîn blocate în casa unde a fost găsit bărbatul fără suflare. Pen­tru că nu pot chema poliția din cau­za firului de telefon tăiat, acestea își asumă rolul de detectiv. Din do­rința de a scăpa de sentimentul de vinovăție, femeile încep a se bănui una pe alta de uciderea lui.

Un criminal cu mai multe fețe

„Ce? Doar pentru că a murit el nu însemnă că trebuie să murim și noi de foame”, spune cu gura plină de prăjituri cumnata, stîrnind rîse­te în public. Deși avea o pasiune bol­na­vă pentru el, dispariția acestuia nu înseamnă decît un lucru: acela că de acum încolo va fi lipsită de con­di­ții luxoase. Asemeni fiicei sale, soa­cra profitase de banii și de bunăvoința ginerelui. Deși ceilalți o credeau le­ga­tă de scaunul cu rotile, spre ui­mi­rea tuturor, ea se ridică brusc pen­tru a-și consola fiica. „Mamy, ce-i cu pi­ciorul tău?”, „Cum adică ce-i? Mer­ge!”, răsună replicile bătrînei de un comic dureros.

Lucrurile nu sînt ce par a fi, ino­cența și suferința reprezintă măști ale unor fapte imorale. Prin de­di­ca­rea totală pentru obținerea propriei fericiri, femeile devin inumane ui­tînd de sentimentele și problemele bărbatului în care au găsit mereu un sprijin.

Piesa amintește de replica lui Balzac „Zeul la care se închină toți este banul”, deoarece ele gravi­tea­ză în jurul lui doar pentru a obține beneficii în urma afacerilor. Soția se pregătește să fugă cu amantul, so­r­a îi cere bani pentru a-și întreține iubitul, iar soacra îi fură acțiunile. Ecoul replicii „Voi toate sînteți cri­minalul!” răsună apăsător în toa­tă sala, de parcă și publicul a fost vi­no­vat prin prezența la mărturiile ru­șinoase.

Odată cu lumina sosește și ex­plicația fiicei mai mici. „Am văzut cum suferea tata și mi-a fost milă de el. Eu am pus la cale toate astea pentru ca el să poată ști despre fap­tele voastre.” Ea este cea care a tă­iat firele de telefon, a spus că sora ei are un copil din flori și a ascuns in­jec­țiile lui Augustine pentru a o fa­ce să mărturisească.

Deși la început moartea soțului lui Gaby a fost înscenată, trădările femeilor din viața lui se concen­trea­ză în decizia de a-și lua viața cu ade­vărat.

Ana Maria BUCUR

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top