Roțile de lemn ale motoarelor de astăzi

De pe scena Iașului Niciun comentariu la Roțile de lemn ale motoarelor de astăzi 13
Roțile de lemn ale motoarelor de astăzi

Muzeul Științei și Tehnicii „Ște-fan Procopiu”, de la Palatul Cul­turii, a găzduit marți, 28 martie, în­cepînd cu ora 17.00, vernisajul ex­po­ziției internaționale „Mașinile lui Leonardo da Vinci”. În cele trei săli ale muzeului, au fost expuse 27 de reproduceri în mărime naturală sau în miniatură ale invențiilor pro­ie­c­tate de Leonardo da Vinci în pe­ri­oa­da Renașterii, acum 500 de ani, a­lă­turi de care sînt prezentate 22 de ta­­blouri ale pictorului.

Replicile expuse au fost făcute de maeștri italieni avînd la bază schi­țele originale, iar exponatele au fost reconstituite prin utilizarea u­­nor materaile din perioada Re­naș­te­rii, unele replici au păstrat di­men­siunile originale. La expoziție au fost prezenți prof. univ. dr. O­vi­diu Călțun de la Facultatea de Fizică a Universității „Alexandru Ioan Cu­za” (UAIC) din Iași, Mihai Chi­ri­ca, primarul municipiului Iași, pa­sio­nați de mecanică și de tehnică mili­tară, Emil Prăjină, de la societatea AR­ANEUS, dar și reprezentanți ai Com­plexului Muzeal Național „Mol­dova”. Prof. univ. dr. Ovi­diu Călțun a vorbit despre principiile fi­zicii folosite în invențiile expuse și viața lui Leonardo da Vinci. A po­vestit despre proiectele lui mili­tare din timpul războaielor italie­ne, explicînd cum dorea să schim­be cursul fluviului Arno, plan care ar semănă cu proiecțiile 3D de as­tăzi. A precizat că la Muzeul „Leo­nar­do da Vinci” din Florența se află mai mul­te replici în mărime naturală, prin­tre care podul turnant, care a fost reprodus abia în 2001 la in­i­ți­a­tiva unui arhitect norvegian. Pro­fe­sorul a menționat că unele mași­nă­rii expuse au fost folosite ca stra­tegii militare. „Dacă încerca să fa­că ceva, făcea pînă la perfecție, acesta este motivul pentru care o parte din­tre operele lui nu au fost puse în prac­tică. Multe dintre proiectele lui depășeau resursele materiale ne­ce­sare realizării lor”, a mai adăugat a­cesta.

Printre replicile expuse se nu­mă­ră parașuta, omul zburător, rul­mentul, tancul – primul consemnat de istorie și reprodus după 450 de ani. Expoziția „Mașinile lui Leo­nar­do da Vinci” este adusă pentru pri­ma dată în România, fiind or­ga­ni­za­tă de Complexul Muzeal Na­țio­nal „Moldova”, în colaborare cu socie­ta­tea ARANEUS din Polonia. In­ven­țiile vor rămîne la Palatul Cul­tu­rii pînă pe 20 ianuarie 2018.

de Antonela Tănăselea

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top