România în 18.000 de glume

De pe scena Iașului Niciun comentariu la România în 18.000 de glume 12
România în 18.000 de glume

Caricaturi care ilustrează pro­ble­me sociale precum defrișările, ne­ajunsurile din sistemul sanitar ro­mânesc, probleme edu­cațio­nale, dar și probleme cu care se con­frun­tă cuplurile din România, au fost expuse la Galeriile Pod Pogor de la Muzeul Literaturii Române din Iași sîmbătă, 21 mai, începînd cu ora 19.00. Evenimentul face parte din proiectul european „Noaptea Al­bă a Muzeelor”, iar publicul ie­șean care a inclus în circuitul muze­elor pe care le-a vizitat și Galeriile Pogor a avut parte de o porție bu­nă de rîs. „Am crezut că vom plă­ti pentru faptele noastre, dar aici este totul gratis”, mărturisesc deți­nu­ții unei închisori din România, apoi măr­turisește vînzătorul singurului magazin că „Sînt zile în care vînd doar o bere! …Și asta dacă-mi este sete”.

Costel Pătrășcanu, autorul ca­ri­caturilor, a adunat în jurul lui zeci de oameni în timp ce prezenta cele „18.000 de secunde de cari­ca­tu­ră”, pe care le-a pregătit pentru ex­po­ziția de caricatură de la Iași, care i­lustrează nu doar schițe umane și mesaje amuzante, dar și condiția umană. „Ce veți face ca votarea să meargă mai repede?”, este întrebarea adresată președintelui co­mi­siei electorale, iar acesta răs­pun­de că va împărți buletine gata ștampi­late. În ceea ce privește aștepta­rea, Costel Pătrășcanu e sigur că „Moar­tea cu coasa e cea mai fidelă, te-așteaptă toată viața!”.

În afară de această expoziție, pe parcursul celor 20 de ani de cînd prac­tică această artă, Costel Pătră­ș­canu a organizat peste 80 de ex­po­ziții. Tot el este cel care a pus ba­zele „Salonului internațional de carica­tură” de la Brăila, ajuns la cea de-a zecea ediție. De-a lungul anilor a colaborat cu mai multe publicații românești, printre care se numără Aca­demia Cațavencu, Plai cu boi, A­devărul, dar și altele. Carica­tu­rile sale sînt cunoscute și în afara României, fiind deținătorul a pes­te 40 de premii internaționale, obți­nu­te în Germania, Franța, Cro­ația, Canada, Macedoania, China și Iran. Expoziția „18.000 de secunde de Ca­ricatură” de la Muzeul Na­țio­nal al Literaturii Române Iași poate fi vizitată pînă la data de 31 mai 2016.

Autor:

Elena GUȚANU

Redactor la Opinia studențească, studentă la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top