Prinși în vraja teatrului

De pe scena Iașului Niciun comentariu la Prinși în vraja teatrului 18

În mijlocul Sălii Mici a Tea­tru­lui pentru Copii și Tineret „Lu­cea­fărul” din Iași, pe o masă aco­pe­ri­tă cu o pînză maro, sînt stivuite trei volume. În jurul ei, trei scaune goale așteaptă să fie ocupate. Este joi, 12 octombrie, aproape de ora 17.00, iar cîțiva oameni în vîrstă și cîțiva tineri s-au așezat pe primul rînd de băncuțe cu tapițerie bleumarin, pentru a participa la lan­sa­rea a trei cărți. „Întîmplări cu pă­puși și oameni mari” este scri­să de Constantin Brehnescu, iar Oltița Cîntec este coordonatoarea volumelor „Teatrul românesc de azi. Noi orizonturi este­ti­ce/ Ro­ma­nian Theatre Today. New ho­ri­zons” și „Un festival în imagini”. Evenimentul a fost moderat de Ioan Holban, directorul Tea­tru­lui „Luceafărul”.

„Domnul Breh­nescu venea la mine și stăteam de vorbă și îmi spu­nea tot felul de povesti, des­pre actori, despre regizori, des­pre viața Teatrului «Lucea­fă­rul». I-am zis să nu mi le mai po­ves­teas­că, ci să meargă aca­să și să le scrie. A publicat pî­nă a­cum cîteva cărți de amintiri din teatru, foarte valoroase”, a precizat Ioan Hol­ban. Acesta a mai adăugat că ori­cine poate să vadă într-un dic­țio­nar cine a fost un actor sau un re­gi­zor, dar atunci cînd citești un text scris de cineva care l-a cunoscut pe acel om este mult mai important, pen­tru că acel portret prinde via­ță.

Cele două cărți coordonate de Oltița Cîntec sînt bilingve, în română și engleză. „Un festival în imagini” este un album de foto­grafii, care marchează zece ani de FTPTI, „Teatrul românesc de azi. Noi orizonturi este­ti­ce/ Ro­ma­nian Theatre Today. New ho­ri­zons” este un colaj de texte, la ca­re au lucrat mai mulți critici teatrali din România. „Albumul cup­rin­de imagini și din 2008, cînd a în­ce­put toată această aven­tu­ră. Pe atunci nu erau încă smart­phone-uri, dar am avut no­roc de un fotograf profesionist și de un hard care s-a păs­trat”, a mai adăugat Ioan Holban. Oltița Cîntec a precizat că a pus accent și pe calitatea albumului, întrucît este de părere că „despre un spectacol de teatru cel mai bine vorbește o imagine”.

Eve­nimentul a făcut parte din Fes­ti­valul In­ter­na­țional de Teatru pentru Publicul Tî­năr Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top