Prin ochiul unui proiector

De pe scena Iașului Niciun comentariu la Prin ochiul unui proiector 4

Comunicarea prin clipuri și su­nete și-a găsit săptămîna trecută, la Iași, trei galerii unde să-și pre­zin­te exponatele, după ce în 2012 alte edi­ții s-au împînzit doar prin Bu­cu­rești. Pe 6 decembrie, Salonul Vi­deo, Noțiuni de Expunere s-a des­chis, oficial, pentru publicul ie­șean în clădirea IașiTex, Galeriile Fun­da­ției Regale din Biblioteca Cen­tra­lă Universitară (BCU) și Galeria Meru, unde va poposi pînă pe 22 de­cem­brie.

Vernisajul din IașiTex, sus­ți­nu­­t de curatorul Luminița Apos­tol și or­ganizatorul eveni­men­tu­lui Da­ni­e­­la Pălimaru ne-a prezentat, pe scurt, în ce constă forma unică a ex­po­zi­țiilor de filmulețe. „Prin dinamica acestui oraș și prin per­so­nalitatea culturală etero­ge­nă a ar­tiș­tilor par­ticipanți, dorim să realizăm un apel către reconfirmarea puterii vi­zu­ale a limbajului video contemporan”, a declarat curatorul.

În Galeriile Fundației Regale de la BCU, fiecare exponat a fost așe­zat pe trei nivele, ajungînd pînă în vîr­ful cupolei. Acolo, pentru te­­me­ra­rii care au urcat fiecare treap­tă au fost poziționate în formă de triunghi trei scaune. De jur îm­pre­jur, însă, tot ce puteai să auzi era un zgomot ce îți intra pe sub piele, tre­cea de mușchi pînă ce ajungea la inimă, ca­re cu fiecare vibrație so­no­ră bătea tot mai intens. Din boxe a început să răsune o voce acută, ca­re acoperă sunetul puternic și, fo­losind cu­vin­te într-un ritm să­rit, ne-a recitat poezia „Viața unei ba­te­rii”.

Cu cît coboram mai jos, re­zer­ve­­le ne erau parcă alimentate, încetul cu încetul, de diferitele obiecte de artă video prezentate prin fel și di­ferite chipuri. Oriunde ai fi în­tors capul, dădeai peste un fil­mu­leț cu cîte o tematică unică, pornind cu eli­berarea unor țări africane sau de­căderea omului la anonimatul on­line pentru a avea liber la discurs. Toate, folosind doar cîteva sec­ven­țe și puțină magie de montaj. „Ar­tist on strike”, „My tribe” sau „Clo­sing the Gap” au ieșit mai pu­ter­nic în evidență întrucît, prin interme­di­ul unui proiector, le-am putut pri­vi pe întreaga suprafață a unui pe­rete.
Restul au rămas, și încă mai ră­­mîn, pentru ochiul curios al vizitato­ru­­lui.

Paul ANDRICI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top