Monstrul uneltit între coperte

De pe scena Iașului Niciun comentariu la Monstrul uneltit între coperte 9

La ieșirea „Golem”-ului din pa­ginile cărții semnate de regizorul Alexander Hausvater, creatorul lui nu a fost de față. În foaierul lo­je­lor, la Teatrul Național „Vasile Ale­csandri” din Iași, s-au strîns în­să vinerea trecută, pe 21 martie, de la ora 12.00, oameni care au simțit puterea scriiturii și-a stilului regizoral ale lui Hausvater.

Actorii Emil Coșeriu, Adi Carauleanu și chiar protagonistul piesei „Golem” din stagiunea cu­rentă, Doru Afta­na­siu au ascultat cuvintele criticului  Ște­fan Oprea des­pre spectacolele-imagine pe ca­re le pictează regizo­rul, despre ritmurile viziunii sale. „Prima co­laborare cu el a fost în 1998. În acea perioadă s-a petrecut un fe­no­men care nu mai avusese loc la Iași. Aici au fost invitați aproa­pe toți regizorii români din prima li­nie, Alexander Hausvater fiind cel mai important, cred eu, iar el s-a în­tors de șapte ori în 16 ani”, a spus Ștefan Oprea.

Cartea apărută la editura Tra­cus Arte, cuprinde trei texte dra­ma­ti­ce, „Golem”, „Diario Dracula” și „A­moc”, fiecare purtînd marca spi­ri­tu­alității iudaice, din care autorul s-a inspirat în desenarea tab­lou­ri­lor fiecărei piese, pe scenă.

Emil Coșeriu, actorul ce inter­pre­tează rolul rabinului care creea­ză un monstru capabil să în­frun­te răutatea abătută asupra comu­ni­tă­ții sale evreiești, a menționat o frîntură de replică născută din cu­vin­tele fostului prim-ministru is­rae­lian Ariel Șaron la o întîlnire cu palestinienii. „Cînd dușmanii noș­tri își vor iubi propriii copii mai mult decît ne urăsc pe noi…”, spu­nea acesta, iar Hausvater i-a în­chis vorbele într-o piesă de teatru ame­țitoare, încărcată cu sim­bo­lis­tică. De la copacul care domnește în mijlocul scenei pînă la răzvrătirea monstrului împotriva creatorului, actorii au simțit că-n opera lui Haus­­vater apasă un univers greu.

Foaierul lojelor e străjuit de anii în care clădirea a fost ridicată, apoi renăscută. „Acest Teatru”, cum scriu gravurile, a strîns printre per­dele imaginea unui regizor fa­bu­los, spun actorii. Și chiar dacă autorul n-a fost prezent, actorul Doru Afta­nasiu a purtat, parcă, încruntarea Go­le­mu­­lui pe chip. Iar cînd ușile s-au izbit greu la intrare au ră­su­nat ca bles­temul rabinului.

Autor:

Anca TOMA

Redactor-șef adjunct la Opinia studențească, student în anul al III-lea la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la UAIC.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top