Marionetele americane spun povești japoneze

De pe scena Iașului Niciun comentariu la Marionetele americane spun povești japoneze 19
Marionetele americane spun povești japoneze

Scenografii Irina Niculescu și John Lewandowski au venit în România tocmai din Statele Unite ale Americii pentru a pune în scenă „O poveste japoneză”. Avanpremiera piesei de teatru de păpuși s-a jucat vineri seară, 16 martie, în sala mică a Teatrului pentru Copii și Tineret „Luceafărul” din Iași, începînd cu ora 18.30. Pe băncile lungi, maronii, nu și-au făcut loc doar prichindei de-o șchioapă, ci și părinți și bunici curioși să afle povestea lui Yoneyaman, un luptător de sumo. Acesta încearcă să ajungă la o competiție de lupte, însă pe drum se îndrăgostește și își pierde din forțe. Astfel, pornește o cursă contra cronometru în care începe să se antreneze și încearcă s-o cucerească pe Marume, o fată care i-a ieșit întîmplător în cale.

Yoneyaman poartă un halat lung roșu, încins în talie cu un cordon, și-și face apariția pe scenă mî­nuit de Claudiu Gălățeanu. Ma­rio­neta este un luptător de sumo și­ret, care încearcă să ajungă la cur­tea unui anumit împărat, pentru a par­ticipa la o competiție de lupte. În­să drumul său nu este unul bine sta­bilit, ci se perindă de colo-colo prin pădure, strigînd cît poate el de tare că numele său nu e Yoneya­man, ci Munte-de-Orez. Monolo­gul lui vesel este însă întrerupt de o vo­ce care la început se aude vag, dar pe măsură ce înaintează pe că­rare, o descoperă pe Marume, o dom­niță elegantă, cu haine de cu­loa­rea laptelui și cu părul împletit în două codițe care-i cădeau pe spa­te. Un „gîdi-gîdi” spus de Yoney­man, urmat de o atingere în zona taliei, o fac pe fată să scape ulcica pe care o purta pe cap. Povestea de dra­goste dintre cei doi debutează aici, însă intriga piesei este amînată pî­nă cînd Munte-de-Orez ajunge la ca­sa lui Marume și, după o discuție cu mama și bunica fetei, constată că nu este atît de puternic pe cît cre­dea. Îl cuprinde o tristețe din care nici încurajările noii lui prietene nu-l pot scoate și se auto­inti­tu­lea­ză chiar Bob-de-Orez.

Bunicuța năzdrăvană

Bunica lui Marume intră în sce­nă sprijinindu-se într-un băț, iar ri­durile feței și părul cărunt te fac să-i intuiești vîrsta. Jucată de Liliana Mav­riș Vîrlan, femeia nu se lasă in­timidată însă de faptul că nu mai este tînără, ci chiar se oferă să-l aju­te pe Yoneyman să redevină Mun­te-de-Orez, antrenîndu-l în fiecare zi. Vocea ei aproape răgușită și puțin tremurată, dar și curajul de a se lup­ta parte-n parte cu un tînăr, îi fac pe cei din sală să izbucnească în ho­ho­te de rîs de fiecare dată cînd aceas­ta se arată în fața casei. La un mo­ment dat, chiar adoarme în picioa­re în timpul unei conversații cu prota­gonistul, dar actorul Dragoș Ma­tei, care a asigurat fundalul muzical cu instrumente de percuție, s-a apro­piat tiptil de ea, a strigat-o și a tu­șit ironic, bunicuța revenindu-și brusc și continuîndu-și replicile de parcă nu ar fi ațipit nici măcar o clipă.

Lipsa de încredere a lui Yoney­man în forțele proprii îl fac pe aces­ta să fie dezorientat. Cînd mama lui Marume îl roagă să aducă acasă va­ca Floare-de-Lotus, acesta nu reu­șește să o observe, pentru că anima­lul se perinda doar prin spatele lui. Cei mai mici spectatori din sală se hotărăsc, însă, să-i dea o mînă de ajutor protagonistului și toți încep să strige „e chiar în spatele tău”, du­pă ce startul a fost dat de o fetiță cu zulufi castanii, care ținea strîns în brațe un pudel alb de pluș. După cîteva secunde de ezitare, Bob-de-Orez face o piruetă discretă și dă nas în nas cu animalul încăpățînat pe care este nevoit să-l convingă să se întoarcă acasă cu el.
Luptă fără orgoliu

Piesa de teatru „O poveste japo­neză” este una atipică, întrucît cu­prinde elemente din cultura asia­ti­că, fiind pusă în scenă de doi ame­ri­cani și jucată de cîțiva actori-pă­pu­șari români. Acțiunea se con­cen­trează aproape în permanență pe dorința lui Yoneyman de a redeveni Munte-de-Orez și de a ajunge la competiția de sumo, iar la un mo­ment dat ai impresia că povestea de dragoste dintre el și Marume nu se va concretiza niciodată, rămî­nînd doar o idilă adolescentină. Cu toa­te acestea, iubirea tinerilor cade doar pe plan secund, iar protagonistul își amintește în permanență ce a în­vățat în casa celor trei femei spu­nînd de cîteva ori, ca numai pentru el, „luptă fără orgoliu”, cum l-a învățat bunica lui Marume.

Irina Niculescu și John Lewan­dow­ski au regizat o piesă de teatru despre perseverență, iubire și ajutor reciproc, arătînd prin jocul ma­rio­netelor mînuite de păpușari că ni­ciodată egoismul și răutatea nu pot provoca un deznodămînt fericit. În­căpățînarea lui Yoneyman și răb­darea celorlalte personaje au pro­vocat un șir de peripeții dinamice, care i-a făcut pe spectatori să fie cu­rioși să afle sfîrșitul poveștii lui Mun­te-de-Orez.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top