Lumea satului în lumea orașului

De pe scena Iașului Niciun comentariu la Lumea satului în lumea orașului 29
Expoziție „File de poveste”

Muzica discretă, aroma fină de ceai natural, bărbați cu barbă, femei cu berete și paltoane din anii ’70 dau impresia că te afli de­par­te de România actuală. În pe­rioada 4 – 26 noiembrie, Ga­leriile de Artă ale Municipiului Iași găz­duiesc expoziția „File de poveste ” în viziunea artistului grafician Lud­vig Dombrovski. Vernisajul a de­bu­tat marți, 4 noiembrie, la ora 18.00. După clinchetul unui clo­po­țel s-a păstrat un minut de re­cu­le­gere în memoria artistului. Ex­po­zi­ția „File de poveste” este o ini­ția­tivă a familiei artistului de a rea­duce în actualitate operele celui care a lucrat la Palatul Culturii, în perioada 1950-2000. „Inaugurarea expoziției este un eveniment mult așteptat, întrucît credem că arta lui merită și nu trebuie lăsată ne­ob­servată. Este o promisiune de su­flet, un dialog între generații, astfel încît este o realizare spirituală pentru noi, cei din familia lui, care i-am făgăduit că vom avea grijă de lucrările dumnealui, precum și un dialog cu societatea de astăzi”, men­ționează Raluca Fecioru, nepoata moșteni­toare a operei artistului.

Ludvig Dombrovski a rămas în memorii ca un desenator unic prin ceea ce a făcut la muzeul etnografic în șase-șapte ani de activitate în acest domeniu. Linia lui deose­beș­te omul de artă, graficianul, de desenatorul care reproduce ceva corect și plăcut. Cele 45 de tablouri din seria „Cântecul Nibelungilor” au atras cei mai mulți vizitatori. Une­ori axat pe maniera tradițională din punct de vedere grafic, de exemplu portretele de copii care surprind grația micuților și natura­le­țea lor. „Lumea satului ” mar­chea­ză chipuri de țărani din Bucovina, nu așa cum ne-am obișnuit din manua­lele de la școală cu o imagine dul­ce și moale, ci o țărănime aspră, ni­țoasă și aprigă. Pe lîngă tablourile expuse, lucrările artistului se păs­trea­ză în atelierul acestuia dintr-un apartament al familiei.

În fina­lul prezentării, Direcția Ju­dețeană pentru Cultură din Iași a oferit o diplomă de onoare ur­ma­șilor artistului pentru „Ilus­tra­rea basmului românesc și conservarea patrimoniului etnografic al Moldovei”.

Autor:

Diana GAINA

Libertatea mă definește, sînt dinamică și deschisă pentru tot felul de experiențe. Îmi place să cunosc oameni noi și povești inedite prin care să se reflecte realitatea obiectivă și viața plină de culoare.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top