Librex, lăcaș al culturii dintre coperți

De pe scena Iașului, Subiectele săptămînii Niciun comentariu la Librex, lăcaș al culturii dintre coperți 8
Librex, lăcaș al culturii dintre coperți

De 24 de ani, Iașul are parte de două primăveri, una marcată de mirosul florilor, iar cealaltă de mirosul de carte. În perioada 9 – 13 martie, Tîrgul de carte Librex, desfășurat în Atrium Palas Mall, a adunat peste 160 de edituri, difuzori de carte și papetării. Avînd sloganul „cărțile bune ne adună la Iași”, ediția de anul acesta a cuprins mai mult de 300 de evenimente culturale, lansări de carte și conferințe susținute de personalități notorii atît din România cît și de peste hotare.

Oameni citiți, oameni modești și copii curioși s-au plimbat timp de cinci zile printr-un labirint de car­ton instaurat în unul din cele mai populare locuri ale Iașului. Palas Mall s-a transformat într-o agoră de cărți denumită sugestiv: Ex Li­bris. În cadrul festivității oficiale de des­chidere a Tîrgului de Carte Librex 2016, ce a avut loc marți, 9 martie, Petru Radu, directorul editurii Sedcom Libris, care a organizat evenimentul, a menționat că deși se vehiculează tot mai mult că lumea încetează să mai citească că­rți, statisticile realizate prin an­che­te asupra vizitatorilor tîrgului în decursul anilor arată că 67% dintre cei care vin la Librex au vîrste pînă la 40 de ani, dintre care 22% sînt elevi pînă la 18 ani. „Un ase­menea tîrg de carte reprezintă un suport semnificativ pentru cei care iubesc cartea și au ajuns la convinerea că doar prin carte își pot atinge așteptările pentru viitorul lor. Acesta face parte din munca noastră și ne place ceea ce facem, mai ales atunci cînd rezultatele acestei munci sînt așteptate, de fo­los și apreciate de alții chiar dacă nu sîntem scutiți de critici”, a declarat acesta.

Printre multitudinea de evenimente care au avut loc, publicul ieșean a avut șansa să dialogheze cu invitații speciali de peste ho­ta­re, precum Jean Portante, scriitor francez, poet și jurnalist, care a sus­ținut în prima zi a tîrgului o con­ferință intitulată „Să scriem în lim­ba Balenelor”. Un alt invitat special care a vorbit despre poezia croată contemporană, este scriitorul și po­etul croat Drazen Katunaric, care a menționa că are o legătură aparte cu țara noastră datorită scriitorilor precum Mircea Eliade, Emil Cio­ran, Panait Istrati și alții de la care „a înțeles chiar și absurdul exis­tenției”, făcînd trimitere la opera lui Eugen Ionesco. Italianul Clau­dio Pazzani, director al Festvalului Internațional de Poezie de la Ge­nova, a susținut, de asemnea o con­­ferință prin care menționează latura poetică a universului și a amin­tit plăcerea sa de a veni în Ro­mâ­nia anume și datorită dialogului cul­tural ce poate fi realizat prin poe­zie.

Printre invitații din țară s-au numărat Cezar Paul-Bădescu, scriitor, prezentator și realizator de e­misiuni TV, dar și Tudor Călin Za­rojanu de asemenea jurnalist și scrii­tor român. Tîrgul de carte a avut un șir de evenimente destinat co­piilor și adolescenților, mai ales în ziua de vineri, în cadrul Con­cur­sului de interpretare artistică „Mi­cul Prinț”, desfășurat în școli, gră­dinițe dar și la Palatul Copiilor din Iași.

Labirint al slovelor

Anul acesta, vizitatorii tîrgului au putut admira și o expoziție de ex­cepție de pictură cu tema „Tre­cu­tul și prezentul în peisagistica ie­șeană”, semnată de artistul plastic Mihai Coțovanu. Tablourile cu pe­isaje de iarnă sau pline de culorile primăverii întrunesc și unele monumente arhitecturale care, între timp, s-au distrus din cauza „ur­banizării excesive și necontrolate” după cum menționează pictorul, iar prin aceste tablouri a încercat să redea frumusețea Iașului de toa­te zilele în diferite ipostaze, care se mai regăsesc doar în cărțile autori­lor din secolul trecut.

Momentul de însumare a eforturilor depuse de edituri și distribuitori de carte a fost marcat prin Festivitatea de Premiere Li­brex 2016, în cadrul căreia s-au dis­tribuit diplome de participare tu­turor companiilor prezente la Iași, dar și diplome de fidelitate, celor care și-au expus titlurile tipărite pe rafturile tîrgului încă din primii ani de activitate. Astfel, pentru 22 de ediții de participare au fost premiate editurile: Humanitas, Nemi­ra, Polirom și Grupul editorial Rao. Marele Premiu Librex, pentru cel mai valoros program editorial a fost cîștigat de Grupul editorial ART din București, iar Premiul Best Seller, pentru cartea de cultură cu cel mai mare suces de librărie i-a fost decernat editurii Humanitas din București pentru „Solenoid” de Mircea Cărtărescu, care s-a vîndut, potrivit organizatorilor, în a­proximativ 70 de mii de exemplare. „Tîrgul de carte Librex sau car­tea în sine, reprezintă un argument solid împotriva uitării, care este cea mai mare pedeapsă dată omului de Dumnezeu. Totdeauna lectura va rămîne un act intim, la fel ca dragostea, și numai cei care știu să iubească vor fi și buni cititori de carte, pentru că și dra­gos­tea și lectura sînt două lucruri e­sențiale care construiesc viața in­ti­mă a omului”, a menționat în discursul său criticul şi istoricul literar Ioan Holban, în calitatea de pre­şedinte a juriului „Librex”. Pasiu­nea pentru acest act intim s-a pu­tut citi pe chipul vizitatorilor dornici să-și găsească titlul cu care se identifică cel mai bine, iar copiii au fost vedetele editurilor, trăgîn­du-i pe părinți de mînecă pentru ca să le cumpere o carte cît mai interesantă.

Dincolo de mormanele de foi tipărite așezate frumos pe rafturi, stau gîndurile unor visători sau ale unor savanți care au construit mici părți ale istoriei lumii, poate chiar din moftul de a scrie, indife­rent dacă va interesa pe cineva. „Noi nu credem în dispariția acestei galaxii a lui Gutenberg, iar da­că va dispărea, vom lua „Li­bre­xul” și vom merge în altă Ga­la­xie”, a spus istoricul literar Ioan Hol­ban, care a menționat că speră la o ma­turizare cît mai frumoasă a acestui tîrg ce adună iubitorii de lectură în capitala Moldovei.

Autor:

Diana GAINA

Libertatea mă definește, sînt dinamică și deschisă pentru tot felul de experiențe. Îmi place să cunosc oameni noi și povești inedite prin care să se reflecte realitatea obiectivă și viața plină de culoare.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top