Iașul și-a premiat cetățenii care l-au făcut să strălucească

De pe scena Iașului, Subiectele săptămînii Niciun comentariu la Iașul și-a premiat cetățenii care l-au făcut să strălucească 123
seara valorilor 2015

Pe 14 octombrie, Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași a adunat, cum o face în fiecare an, printre flori și ținute elegante, valorile care fac ca numele capitalei Moldovei să fie auzit atît în România, cît și în afara granițelor acesteia. În seara în care profesorul Alexandru Călinescu, actrița Mihaela Arsenescu Werner și academicianul Solomon Marcus au devenit cetățeni de onoare ai urbei, artiștii de la Operă au strălucit în picăturile de demonstrații strecurate printre zecile de premii oferite timp de două ore, timp în care Iașul și-a răsplătit cu căldură valorile.

Pe o scenă ornată simplu, pe care singurele pete de culoare erau fracul lui Mircea Radu și rochia albastră a Alexandrei Velniciuc, prezentatorii, au trecut pe rînd, timp de două ore, elevi, studenți, sportivi, oameni de cultură și profesori ai Iașului. În afara celor doi prezentatori, în deschiderea evenimentului, reprezentanții celor do­uă instituții organizatoare – Pri­mă­ria și Mitropolia, respectiv prima­rul interimar Mihai Chirica și mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înalt­preasfințitul Teofan, au avut doar cuvinte de laudă. Atît pentru oa­me­nii prezenți în sală, ce urmau să-și ridice distincțiile, cît și pe mi­i­le de pelerini care încă-și șop­teau păcatele pe străduțele care se în­și­rau spre baldachinul Sfintei Paras­che­va. „Omul nu aleargă doar du­pă confort, după comoditate. Alear­gă şi după o anumită disciplinare a trupului, a sufletului, întrucît, spu­nea un părinte al Bisericii, cel care es­te prea liniştit în trupul său se atro­fiază sufle­teş­te”, a spus ÎPS Teofan.

Fostului primar al Iașului, Cons­tan­tin Simirad, i-a fost înmînat Pre­miul Pogor, după ce în­suși mitropolitul a primit o dis­tinc­ție din partea Primăriei. Acesta, pen­­­tru a capta atenția publicului, a spus o poveste despre Vasile Po­gor și des­pre cum reușea el să gă­sească cîte o soluție pentru orice pro­blemă. Ast­fel, pentru a-l scuti pe un bărbat de taxa impusă pe nu­mele franțu­zesc, „Parfumerie”, l-a sfătuit să fo­losească „Parfumărie”, pentru ca originea cuvîntului să fie română.

Educație, sportul și cultura, premiate la unison

Premiile pentru excelență în afa­ceri, sport sau proiecte nu au avut un singur cîștigător, ci trei. Pre­miul „Excelență în afaceri” a fost îm­păr­țit firmelor Brickston S.A. re­pre­zentată de Iulian Man­galagiu, Lear Corporation pentru care a mul­țumit Claudiu Cîmpan. O distinc­ție a mers și la Antibiotice S.A., pentru care a urcat pe scenă Mihaela Melinte, consilier în comunicare, ca­re a transmis publicului cuvintele directorului general al firmei Ioan Nani. Premiul Excelența pentru implicarea în proiectele comu­ni­tății a fost cîști­gat de Fundația Comunitară din Iași, reprezentată de președintele acesteia Ciprian Pă­iuș.

Cei care au fost lăudați pentru „Ex­celență în sport” și-au exprimat emoționați mulțumirile față de antrenori și de familia care le-a fost aproape. Cuvintele s-au aranjat mai greu la cei tineri precum Andreea Ștefănescu, de la Clubul Sportiv „Anghel Saligny”. Ea este multiplă campioană mondială la gimnastică ritmică din partea Ro­mâ­niei. La fel s-a întîmplat și în ca­zul lui Dragomir Iordache de la C S Politehnica Iași care a devenit anul acesta Campion European de Ju­niori la categoria Tir Sportiv.

Tinerele valori ale Iașului au fost premiate cu o distincție spe­cia­lă ce a mers la trei tineri care au studiat în străinătate și care au ales însă să își continue studiile la universitățile din capitala Moldo­vei. Astfel, două studente de la Universitatea de Medicină și Far­macie „Gr. T. Popa” Iași, An­toanela Vieru și Alexandra Ne­del­coff, dar Alexandru Cohal, de la Facultatea de Automatică și Cal­culatoare de la Uni­ver­si­ta­tea Tehnică „Gheor­ghe Asachi” Iași, au urcat pe scenă și au mulțumit atît familiilor și profesorilor, cît și celor din sală pentru sprijinul pe care-l primesc tinerii în general, sperînd ca acesta să crească în anii care vor urma.

Premiul pentru excelență în jur­nalism „Vanda Con­du­rache” a fost înmînat lui Că­tălin Ho­pu­lele, di­rec­tor al revistei „Opinia Studen­țeas­că”. Artiștii Iașului și-au făcut loc timid pe scenă, cînd au trebuit să își ridice premiile la categoria „Ex­celență în domeniul cultural-artistic”. Fosta mare bale­ri­nă Ilea­na Iliescu a fost pri­mită de întreaga sală cu aplauze furtu­noa­se cînd și-a mărturisit dragostea față de oraș, în timp ce directorul artistic al Tea­trului Național, Da­niel Bu­su­ioc, a exprimat regretul transmis de ac­torul Teodor Cor­ban, ca­re filma pentru un lungmetraj și nu a putut să își ridice premiul. Ovi­diu Lipan-Ţăndărică, pre­zentat ca fiind cel mai bun baterist al Ro­mâ­niei, a ridicat un omagiu cetății de care a spus că și-a legat toată viața.

Cel mai emoționant moment al serii s-a consumat la acordarea titlurilor de cetățeni de onoare ai Iașului. Cu o stînjeneală a omului obișnuit cu munca pe brînci din spa­tele unui volum și nu a luminilor de pe scenă, criticul literar Alexan­dru Călinescu, fostul director al Bi­blio­tecii Cen­trale Uni­versitare „Mi­hai Emines­cu” din Iași, și-a ridicat discret distincția, încă o mărturie a carierei impresionante pe care a avut-o. Actrița Mihaela Arsenescu Wer­ner, laureată a premiilor UNITER în 2015, a cules minute lungi de aplauze, exprimîndu-și dra­gostea față de urbe. „Iașul m-a în­vă­luit ca o patură caldă și minunată. După atîția ani, Dumnezeu, de­să­vîr­șind perfecțiunea, m-a învățat că pen­tru mine acest loc de pe hartă este cel mai important, pentru că el înseamnă din toate punctele de vedere acasă.

Doar academicianul Solomon Marcus nu a putut fi în sală pentru a-și ridica premiul și pentru a-i încînta pe ieșeni cu felul în care descîntă tainele matematicii.

Seara s-a încheiat într-o notă unionistă, cu Monica Babuc, minis­trul Cultu­rii al Republicii Mol­do­va, care a militat pentru apropie­rea maluri­lor Prutului. Și din ce loc mai bun ar putea începe dacă nu din sălile încărcate de cultură ale Naționalului ieșean?

Autor:

Adelina MEILIE

Șef de Departament la Opinia studențească, studentă în anul al III-lea la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top