Ia vine din eternitate

De pe scena Iașului Niciun comentariu la Ia vine din eternitate 9
Ia vine din eternitate

Pe scena împodobită cu flori și ornamen­te populare de la Ateneul Tătărași, elevii șco­lilor din Iași, dar și din alte județe, au arătat vineri, 16 mai, ce în­seam­nă a conserva folclo­rul românesc și tradițiile care ne fac unici și nu doar un simplu contur pe harta imensă a lumii.

Festivalul a fost organizat de Școala „Ion Crean­gă” din Iași și a fost dedicat elevilor cla­selor primare și gimnaziale, dar și copiilor de grădiniță, avînd trei sec­țiuni, respectiv cîntec popular, dans popular românesc și dans popular al altor etnii. Ingredientele pentru un astfel de specatcol au fost o mînă de copii ta­lentați, îmbrăcați în porturi națio­na­le specifice zonei și înarmați cu voință și cî­teva emoții care mai apoi s-au amestecat foarte bine cu dansuri coordonate de profesorii lor, specifice zonelor pe care le-au re­pre­zentat.

Luminile se sting ușor în sală, iar pe sce­nă apare un steag albastru pe care este scris cu alb „Ansamblul Orpheas, comunitatea ele­nă”. Steagul a fost adus în scenă de un pri­chin­del care abia se zărea de după imen­sa pînză. Imediat au intrat și micii dansatori. Emo­țio­nați și cu zîmbetul pe buze aceștia în­cep să se miște grațios pe o melodie gre­ceas­că. Pentru a-i încuraja pu­­blicul începe să ba­tă din palme în ritmul muzici. Pă­rin­ții s-au transformat în paparazzi profesioniști, iar fiecare caută unghiul și cadrul perfect din care să își filmeze odorul.
După dansurile grecești urmează dan­surile germanice. Îmbrăcați în portul specific, copii de­monstrează ri­gurozitatea nemților trans­pu­să chiar și în mișcări. Dansul indian și cel ți­gă­nesc bucură o­chii privitorilor prin jocul de culori al costumelor croi­te impecabil, di­ver­si­tatea mișcărilor, dar și a vibra­ții­lor poziti­ve trans­mise de melodiile alerte.

Școala organizatoare a ales specificul ar­mean. Ul­ti­mul dans a adus în scenă șase fe­ti­țe îmbrăcate în por­tul specific ce au bucurat sala cu drăgălășenia și miș­că­rile lor bine sincronizate. Trofeele strălucitoare și di­plo­me­le stau frumos pe masă și așteaptă să ajungă la destinatari. Odată cu terminarea momentelor, fiecare coordonator primește un premiu pentru munca sa.

La capitolul cîntece populare, o țărăn­cu­ță roșie în obrăjori apare în scenă ținînd în mînă un buchețel de bujori și începe să cînte despre bădia ei. Oamenii of­tea­ză și se uită topiți la micuța cîntăreață. O altă mi­cu­ță cîn­tă despre bundița ei cea nouă. Mîndră n­e­vo­ie mare, ea se ține de bundiță și gesticulează întocmai pe versurile melodiei.
Publicul aplaudă frenetic încîntat de fe­te­le talentate și se așază pe scaun așteptînd să apară pe scenă alți copii care să le bucure inima.

de Beatrice JURAVLE

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top