Guvernul arunca in aer isteria gazelor

De pe scena Iașului Niciun comentariu la Guvernul arunca in aer isteria gazelor 4

Dupa ce premierul Emil Boc a preluat stafeta si a “umblat” la salariile bugetarilor pentru a ne ajuta sa depasim isteria “crizei economice”, acesta incearca acum din rasputeri sa ne linisteasca cu privire la o alta criza, cea a gazelor. “Este un reflex imbicsit de autobagare “patriotica” in seama”, explica Cristian Popescu in “Gandul” din 8 ianuarie.

Daily Business din 7 ianuarie prezinta radacinile conflictului: “Rusia a cerut Ucrainei sa isi achite facturile de peste doua miliarde de dolari pentru gazul livrat in ultimele doua luni, si sa plateasca, incepind din acest an, un pret de 250 dolari / 1000 mc gaze. Pentru ca Ucraina a refuzat, sefii de la Gazprom au anuntat ca au marit pretentiile la 418 dolari/1000 mc gaze”. De fapt, aceeasi publicatie online afirma ca in joc se afla chiar viitorul companiei Gazprom, “Potrivit New York Times, compania are in prezent datorii de 49,5 miliarde de dolari, ce echivaleaza aproape cu totalul datoriei externe a Indiei, Chinei si Braziliei la un loc”.

Putin tine cu Romania

Desi Rusia a oprit treptat transportul de gaz catre tarile vecine, ceea ce ar putea fi un semnal de alarma, premierul Boc recurge la metoda “prostiti poporul cu televizorul”: “Pot sa va asigur ca avem situatia sub control si ca nici un consumator casnic nu va fi afectat”, (“The Money Channel”, 8 ianuarie). Totusi, industria romana este la fel de meteodependenta ca si scolile din Bulgaria, care s-au inchis din cauza frigului in urma sugrumarii conductei de gaz: “In industrie pot aparea probleme doar daca media temperaturilor scade sub -15 grade”, a declarat Adriean Videanu pentru “Evenimentul Zilei” din 8 ianuarie. In sprijinul autoritatilor romane vine si premierul rus Vladimir Putin: “Sintem de acord sa trecem la relatii directe (n.r.: in furnizarea de gaze) cu companiile de stat”, (“Evenimentul Zilei”, 9 ianuarie). Probabil actualul premier rus a fost “imbunat” de convorbirea telefonica secreta pe care a avut-o cu presedintele Traian Basescu pe 6 ianuarie. Decizia de a empatiza cu Rusia a fost “atacata” in “Gandul” din 8 ianuarie: “Presedintele Basescu a telefonat la Kremlin probabil ca sa-i spuna lui Vladimir Vladimaci ca o sa-l mai sune unu’ Boc, care e baiat bun”. Concluzia despre agitatia produsa in patura politica romana este trasa tot in “Gandul” din aceeasi data: “Problema Romaniei nu e gazul, ci felul cum il arde Guvernul”.

Totusi, dupa ce Ucraina si-a tinut picioarele intr-un lighean cu apa rece, a decis sa semneze protocolul referitor la echipele de monitorizare, document care aparent linistea apele in ceea ce priveste “criza gazelor” in tarile vecine Romaniei. Iritat de bucuria ucrainienilor, premierul Dmitri Medvedev sustine ca documentul este nul, deoarece Kievul a inmuiat penita in cerneala si a scris pe act o declaratie. “Acordul privind tranzitul gazelor rusesti pe teritoriul Ucrainei este nul si neavenit, acuzind Kievul ca a facut adaugiri scrise de mina pe textul deja semnat si cerind Guvernului sa nu aplice prevederile documentului.” (Mediafax, 11 ianuarie).

Pe scurt, in timp ce Rusia si Ucraina fac caligrafie pe documente oficiale, premierul Emil Boc ne linisteste ca nu vom fi nevoiti sa ne incalzim la foc de tabara.

Adriana ZAVOI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top