Fotografia, un indiciu către suflet

De pe scena Iașului Niciun comentariu la Fotografia, un indiciu către suflet 24
Fotografia, un indiciu către suflet

Casa de cultură „Mihail Ur­sa­chi” din Iași a găzduit marți, 2 no­iembrie, a 160-a întrevedere a Clubului Fotografilor. Un eveniment care a adunat pasionații de fotografie și a reunit mai multe prezentări cu teme diferite la care cei din sală puteau contribui, cu o idee, o părere sau o întrebare. Pri­ma prezentare a fost a lui Con­stantin Ciobanu cu numele de „Po­­vestea de… lîngă fotografie” în ca­re acesta a expus poveștile din spa­tele unor fotografii ale unor ce­lebrități, și cum acele poze au in­fluențat cariera acestora. În fi­nal a fost prezentată o fotografie ca­re îi aparține lui Kevin Carter, i­lustrînd o fetiță subnutrită din Su­dan în preajma căreia se află un vultur.

Cea de-a doua prezentare a fost ținută de Vlad Colotilă care a vorbit despre George Brassai, un fo­tograf, pictor si sculptor fran­cez de origine maghiară. Acesta a sub­liniat care sînt operele sale ce­le mai reprezentative și despre cum fotograful aborda elemen­te­le specifice, cum ar fi umbrele, e­xpu­nerea la lumină sau compo­zi­ția. Discuție la care au participat cu succes si spectatorii aflați în sa­lă, prezentarea luînd forma u­nei dezbateri.
„Brassai sau Gyula Halász după numele său real a în­ceput să aibă, încă din 1929, o pa­siune intensă pentru foto­gra­fierea Pa­risului nocturn, în care pro­vo­ca­rea era îmbinarea întu­nericului cu lumina artificială”, a declarat Vlad Colotilă.

Ultima prezentare a fost a lui Carmen Laura Băjenaru care a vor­bit despre Howard Shatz, un ce­lebru fotograf american contemporan. A fost prezentată cariera acestuia în medicină, fiind evi­den­țiat faptul că în acea perioadă și-a descoperit pasiunea pentru fo­tografie. După ce a devenit cu­nos­cut, acesta a început proiecte a­vînd ca teme mișcarea și corpul u­man, pentru ca mai apoi să le îm­bine pe cele două, folosind ca mo­dele, sportivi de perfomanță.
Ca­drul acvatic și mișcarea sînt și ele prezente în operele lui Shatz. „De cîte ori se muta, își con­struia cîte o piscină în care să poată face fotografii, în care mo­de­­le­le erau su­pravegheate de în­otători”, a pre­cizat Carmen Bă­je­naru.

Pre­zen­tările au dezbătut atît subiecte mo­derne, pliabile pe a­paratele di­gi­tale, dar și subiecte mai puțin ac­tuale care țin de po­zițiile din care se poate obține cea mai bună lu­mină pentru ap­a­ratele mai vechi, analog.
În dialogul cu cei care au pre­zentat a intervenit si fotograful I­oan Agapi care a vorbit despre pro­­pria colecție de negative, a­min­­­tind că importanța și esența u­nei fotografii nu se află în calita­tea a­paratului, ci în ce se află după și în spatele aparatului.

Autor:

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top