Eternitatea, o miză de-o secundă

De pe scena Iașului Niciun comentariu la Eternitatea, o miză de-o secundă 20
Eternitatea, o miză de-o secundă

Portrete cu expresii sincere, pe­isaje în care culoarea s-a risipit în­tr-un gri aflat în continuă luptă cu luminile, o aură de mister și capito­le din viața de zi cu zi a traiului de la țară. Cam acestea par să fie prin­cipalele trenduri în ceea ce priveș­te fotografia contemporană, așa cum reiese din lucrările expuse la „Galeriile Regale” ale Bibliotecii Central Universitare „Mihai Emi­nescu” din Iași. Pînă pe 14 mai, a­ici are loc o expoziție foto cu lu­crări premiate la a XIX-a ediție a „Salonul Internațional de Artă Fotografică al României”.

În timpul vernisajului care a a­vut loc joia trecută începînd cu o­ra 18.00, Marius Romilă, unul dintre organizatori, dar și moderator al evenimentului, a declarat că adu­cerea salonului la Iași este un vis înfiripat de acum aproximativ doi ani. Acesta a mai adăugat că unul dintre scopuri a fost de a pre­zen­ta curioșilor lucrări de calitate. Tot­odată, „un alt obiectiv, ascuns de data aceasta, este acela de a-i sti­mula pe fotografii ieșeni în a participa la astfel de saloane inter­na­ționale, pentru că satisfacțiile sînt foarte mari”.

Chiar dacă nici prăjiturile de ca­să n-au reușit să atragă foarte mul­tă lume la vernisaj, Eugen Negrea, președintele Asociației Artiștilor Fotografi din România (AAFR) tot a părut emoționat în timpul dis­cursului. Asta deoarece co-organizatorul a recunoscut că a reușit să-i dea viață acestui salon după o pauză de 25 de ani. „Acesta a fost cel mai important eveniment care se organiza în România, un salon care era considerat cel mai bun din Europa. (…) După ‘90, la fel cum s-a întîmplat și în multe alte do­menii, au intervenit dezinteresul, lipsa banilor și alte lucruri. Astfel, salonul nu s-a mai organizat”, a re­latat Eugen Negrea.

Președintele AAFR a mai expli­cat că salonul a fost apreciat la ni­vel internațional și că la jurizare au ajuns pentru analiză peste 4.000 de lucrări care aparțin unui nu­măr de 400 de fotografi din 60 de țări. De asemenea, ieșenii au și un motiv în plus să se mîndrească, în­trucît „conform datelor centrali­za­te la sediul asociației noastre, Ia­șul rămîne pe primul loc în ceea ce privește fotografii de mare cali­tate”.

Autor:

Iulian BÎRZOI

Senior editor „Opinia Studențească”

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top