Din polul opus, noile dileme

De pe scena Iașului Niciun comentariu la Din polul opus, noile dileme 1

Cînd avem o dilemă, deschidem o carte. Am învățat că acolo se găsesc răspunsurile la cele mai năs­trunșnice întrebări de pe lume. Ce facem însă cînd avem prea multe? Le compartimentăm cu mi­ga­lă și le dezbatem, săptămînă de săptămînă. Cel pu­țin asta fac, de 17 ani, autorii textelor din revista „de tranziție” „Dilema veche”. Iar luni, 25 octombrie, au venit la Iași, în Aula „Mihai Eminescu” a Bi­blio­te­cii Centrale Universitare (BCU) ca să-și aplece urechea la reproșurile și laudele noastre. Deși nu au mai aflat „ce fel de cultură vrem”, au pus la punct pre­su­pu­­sul „misionarism al intelectualilor” și „euforia nau­fra­giatului român”: „cînd avem apa pînă la ge­nun­chi, ne gîndim că o bere ar fi bună”.

„Ani de zile ni s-a reproșat că sîn­tem frivoli și că întreținem o non­șa­lanță”. Cu aceasta i-a provocat fon­datorul „Dilemei vechi”, Andrei Pleșu, pe cititorii publicației care s-au strîns în număr mare în sală, cu aproa­pe o oră înainte de a începe discuția. „Nu mai sînt locuri la parter”, ne-a anun­țat, zîmbind silit, doamna de la in­tra­re. Într-adevăr, scaunele îm­bră­ca­te în pie­le maronie erau ocupate cu cititori de toate vîrstele, cu expresii ale fe­ței dintre cele mai diverse, ener­vați și mai calmi, dar toți răs­foind pă­ti­maș foile gazetei.

15 ani de prietenie

Cele două tipuri de cultură în ju­rul cărora s-a axat discuția de la Iași, cea „elitistă” și cea „populară”, au stîrnit reacții dintre cele mai diverse în public. În timp ce „Dilema veche”  în­cerca să se apropie, prin conținut, și nu doar, de generațiile mai tinere de cititori, mustrările au apărut ins­tan­­taneu, a spus redactorul-șef Mir­cea Vasilescu: „nu ne așteptam ca pînă și voi să vă ocupați cu lucruri la modă” ar fi una din reacțiile „ve­chi­lor dilematici”.

Tema a fost apreciată ca fiind „complicată” de Andrei Pleșu, pentru că „cele două se pot accepta în dozaje di­ferite, în împrejurări di­ver­se”. Fi­rul roșu al dezbaterii s-a format, pînă la ur­mă, din replicile publi­cu­lui. Liviu Antonesei, de exemplu, a re­cu­noscut că dacă întîlnirea resp­ec­­tivă avea loc cu 15 ani în urmă, să zi­­cem, el ar fi fost absent, pentru că atun­ci, nu era „un prieten al revistei”. Între timp, raporturile s-au schim­bat, iar săp­tămînalulse situează as­tăzi, prin dis­curs, între cele două forme. „Omul de cultură e un an­tro­po­log, trăiește în toate locurile care îl în­conjoară și le studiază cu același in­­te­res”. Prin urmare, „Dilema” nu este le­gată, în mod deosebit, de cultura elitistă sau de cea populară.

„Dilema” nu „trăiește senzațional”

În mod bizar, numele lui Dan Diaconescu s-a strecurat cumva în dis­cuție, iar reacțiile nu au întîrziat să apară. „Dacă cineva n-a citit «Dilema» în sală, va crede că noi am de­dicat numere întregi lui Dan Diaconescu”, a presupus Pleșu, cu un umor molipsitor. Deși a mono­po­li­­zat discuția și a ținut să intervină a­proa­pe de fiecare dată, fondatorul re­vis­tei și-a cucerit publicul prin fi­ne­țea observațiilor și autenticitatea des­cri­erii poporului român. L-a taxat fără nici reținere: „un popor exigent, ne­mulțumit de orice îi livrezi”, dar și „cu un spirit depresiv foarte particular”. A reușit, printr-o ironie subtilă, să își atragă doar simpatii.

Un alt pol al discuției l-a re­pre­zen­­tat, în consecință, doza de umor sau de negativism din textele „Di­le­mei”. Pe de o parte, s-au situat cei pen­tru care pastilele din rubrica „Cu ochii în 3,14” reprezintă singura sur­să de optimism din ziar, iar de cea­laltă parte a baricadei au fost citi­to­­rii obișnuiți cu materialele „catastro­fis­te” din presa generalistă și care obiș­nuiesc să evadeze, în fiecare joi, din cotidian în haz dozat din „Dilema”. După remarca făcută de Ale­xandru Călinescu, directorul BCU, cum că „în ceea ce privește umo­rul, acest element este mereu pre­zent”, Ma­rius Chivu a adjudecat: „Eu cred că revista demontează fe­lul negativist prin care presa generalistă tratează anu­mite chestiuni”.

Herta Müller e pe Facebook

În timpul dezbaterii, discuțiile au alu­necat și spre vizita Hertei Müller din urmă cu trei săptămîni, la Bu­cu­rești. Astfel, o altă polemică a în­lo­cuit, pe nesimțite, controversa pe tema optimismului. Întîlnirea de la Ate­neul Român, moderată de Ga­briel Liiceanu, nu putea fi trecu­tă cu ve­derea. Publicul, dar și membrii e­chi­pei redacționale, au căzut de acord asupra rolului pe care și l-a asu­­mat Müller în cadrul vizitei. „Și-a luat o pos­tură de judecător și îi re­pro­șez va­rian­ta de atac” a pus punctul pe „i” Andrei Pleșu.

Și i s-a dat dreptate. Pentru citito­rii din Iași, dezbaterea a fost doar un alt prilej de a se convinge că „Di­le­ma” nu a regresat doar pentru că și-a făcut cont pe Facebook. Dacă e la modă, nu e neapărat și frivol.

Lina VDOVÎI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top