Cotorul cărții din fotografie

De pe scena Iașului Niciun comentariu la Cotorul cărții din fotografie 24
Cotorul cărții din fotografie

Foaierul Ateneului din Iași a fost animat, vineri seara, 25 noiemb­ri­e, de fotografii cu cărți și cititori, toa­te incluse în expoziția „Eu citesc, dar tu?” realizată de Mircea Ra­du. Pe lîngă fotografiile alb-negru, pre­zentatorul TV și-a lansat, la Iași, și prima sa carte, „Povești cu gust” în care sînt incluse rețete și amintiri din copilărie.

„Este o carte trei în unu. Are po­vești, are rețete și toate sînt legate prin fotografii”, a spus Irina Stra­tu­lat, fostul director al librăriei „Ca­sa Cărții”. Cei peste 40 de spectatori as­cultau pasajele din carte, citite de Irina Stratulat și, din cînd în cînd, a­runcau cîte o privire la cele nouă ta­­blouri care compuneau expoziția, în care, imortalizați pe blițul aparatului, zîmbeau discret oamenii pe ca­re i-a întîlnit Mircea Radu. În pri­ma fotografie, de pe peretele din stînga, primul personaj care lăsa la vederea spectatorilor cotorul gros al unui roman era medicul Monica Pop. Apoi, toate fotografiile se suc­cedau în viteză și lăsau des­co­pe­ri­te portretele actriței Ileana Po­po­vici, regizorului Sergiu Ni­co­la­es­cu ori a omului de televiziune Mir­cea Badea, împreună cu romanele din mîinile lor. În una dintre fo­to­gra­fii, coperta roșie a unei cărți voia să spargă geamul și să ajungă la cititor, aceasta fiind, de altfel, singura pată de culoare din expoziția lui Mir­cea Radu. „Maestrul Sergiu Ni­colescu a fost, culmea, ultimul fo­to­grafiat. Cînd am mers la dumnea­lui acasă, s-a uitat la mine și mi-a spus că eu mă potrivesc perfect cu un per­sonaj dintr-un film pe care se pre­gătea să-l facă. M-am e­mo­țio­nat, eram sigur că îmi propunea să joc în el. Eram la cinci minute de glorie. În­să, regizorul s-a apropiat de mi­ne și mi-a spus: «Tu nu mai ai de gînd să te însori?»”, a povestit Mir­cea Radu.

O parte dintre participanți s-au înghesuit să cumpere cartea lui Mircea Radu și au stat la rînd pentru un autograf, dar și pentru a imortaliza momentul cu camera unui telefon.I­me­diat, Mircea Radu a început să le povestească celor prezenți și des­pre momentul în ca­­re a decis să con­stru­iască această ex­poziție. „I­de­ea acestei expoziții mi-a venit în min­­te, în timp ce mă plim­­bam prin He­răstrău. Am văzut su­te de bănci care susțineau și mai multe corpuri umane, dar niciu­nul dintre oa­me­nii din parc nu citea”, a mărturisit pre­­zentatorul TV. Re­ve­nind din parcul Herăstrău în A­te­ne­ul din Iași, a­u­to­­rul cărții „Povești cu gust” a sus­ți­­nut faptul că Iașul es­te orașul cel mai frumos pe care l-a văzut pînă acum și că, cel mai mult, iubește pri­măverile din Copou. „A­ici, în Iași, este raiul fotografilor”, a preci­zat Mircea Radu.

Autor:

Ionuț Teoderașcu

Prefer să fac ultimele editări la un reportaj atunci cînd lângă mine ies vibrînd aburii dintr-o ceașcă de ceai negru. Mi-aș dori să trăiesc, cel puțin pentru o zi, într-o lume veche: cu stilou și foaie, cu scrisori, cu întîlniri neplanificate și fără tehnologie, dar deocamdată, viața ne fugărește de la un text la altul, gadgeturile ne ajută, apoi ne stresează și scrisorile sosesc online. La un moment dat, cer pauză din toată această agitație și îmi fac ceaiul despre care vorbeam, unul negru care îmi dă energie și-mi lasă ochii deschiși.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top