Biblia de la 1688 a renăscut în 2015

De pe scena Iașului Niciun comentariu la Biblia de la 1688 a renăscut în 2015 9
Biblia de la 1688 a ren\scut în 2015

Vineri, 30 octombrie a avut loc finalizarea proiectului „Monu­men­ta linguae Dacoromanorum. Biblia 1688” în Sala Senat de la Uni­ver­si­tatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC). Proiectul a fost inițiat în anul 1986, cu scopul de a edita cele mai vechi traduceri româneşti ale Bibliei, și a fost finalizat în anul 2015, prin lansarea a 24 de cărți de-a lungul timpului.

La eveniment a participat și e­chi­pa proiectului, din care fac par­te: prof. dr. Eugen Munteanu, coor­donatorul proiectului MLD, prof. univ. dr. Elsa Lueder, acad. Viorel Bar­bu, prof. univ. dr. Volker Schupp și patru tineri cercetători. „Cei 37 de colaboratori ai proiectului au fost uniți de datorie, tradiție și vocație. Nimic dintre toate acestea nu s-ar fi întîmplat dacă ei nu ar fi avut și o implicare sufletească. De aceea, le adresez mulțimiri, dar și scuzele mele pentru că le-am cerut, mai ales în ultimul an, să își sacrifice o mare parte din timp pen­tru a-l aloca proiectului”, a de­cla­rat prof. Eugen Munteanu.

Invitații care au cuvîntat la eve­niment sunt prof. univ. dr. Vasile Ișan rector al UAIC, ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Buco­vi­nei, prof. dr. Gheorghe Popa, prof. dr. Dumitru Oprea și prof. dr. Andrei Hoişie, director al Editurii Univer­si­tăţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. „S-a realizat finalizarea acestui proiect și cred că pentru aceasta primul gînd ar trebui îndreptat spre Dumnezeu, care a ținut prin lucrările sale oameni precum prof. Munteanu, dar și cei care au lucrat la proiect. Pornind de la sentimentul de gratitudine adresat Lui, le mulțumim celor care s-au implicat. Faptul că a început înainte de anii ’90, îi dă proiectului o cono­ta­ție specială, prin faptul că pentru acei oameni Biblia a însemnat ce­va”, a declarat ÎPS Teofan.

Rectorul de la UAIC s-a arătat mulțumit de progresul proiectului pe care el l-a susținut încă de cînd a preluat funcția. „Vă asigur de gratitudinea mea personală, de gra­titudinea și recunoștința institu­țio­nală și în vremurile de acum, mă bucur că proiectul a fost finalizat. Faptul că tinerii cercetători au fost atît de implicați, nu trebuie trecut nici el cu vederea”, a declarat prof. univ. dr. Vasile Ișan. Proiectul a fost încheiat în urma unui parteneriat ştiinţific şi academic între UAIC şi Universitatea „Albert Ludwig” din Freiburg, Germania. Acesta a fost inițiat de prof Paul Miron de la Universitatea din Freiburg în co­la­bo­rare cu profesorii ieşeni Ale­xan­dru Andriescu şi Vasile Arvinte.

Autor:

Roxana GĂINĂ

Iubesc Bucureștiul și scriu despre el atunci când mi se face dor.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top