Atenție, se alege președinte de bloc!

De pe scena Iașului Niciun comentariu la Atenție, se alege președinte de bloc! 43
Atenție, se alege președinte de bloc!

Desprinsă dintr-o realitate care ar putea părea îndepărtată, dominată de un umor juvenil, piesa „Cui i-e frică de Mitică sau Atenție, se taie apa!” este o monografie a lumii politice atent conturată de către Sever Bîrzan, autorul textului. Curentele politice și partidele au fost transpuse, așadar, în personaje, vineri, 29 martie 2019, la Teatru FIX unde, pentru mai bine două ore, „s-a tăiat apa”.

Cocoțați pe o schelă ruginită de care stă sprijinit un portret enorm al lui Nicolae Ceaușescu, doi bărbați joacă nestigheriți table, rîzînd, din cînd în cînd cu gura pînă la urechi. „Șase-trei, o mai iei sau n-o mai vrei?”, spune Ștefan Huluba, actorul blond, cu cearcăne adînci, care-l va juca pe Mitică Vasilescu, președintele Asociației de Bloc de pe strada Mărgeanului, numărul 10.

Concentrată în jurul ședinței săptămînale de asociație, piesa aduce în prim-plan șapte tipuri de personaje cărora poți să le urmărești cu simplitate evoluția de-a lungul celor două ore. Mitică, centrul întregului spectacol, este tiparul clișeu al președintelui de bloc care nu vrea să-și cedeze locul nici măcar după 15 ani de activitate. Îmbrăcat în haine largi, cu o vestuță crem trasă pe deasupra, ochelarii care-i atîrnă, legați cu o sfoară subțire de gît, Mitică se mișcă încovoiat de spate dintr-o parte în alta a scenei înjurînd „tineretul” care deși nu știe cum stau treburile vrea să preia conducerea.

Prietenul de nădejde a lui Mitică, nea’ Fănică Mocănici, interpetat de Kostas Mincu, e conturat după tiparul persoanei care nu e interesată de nimic din ceea ce se petrece în jurul ei. De la nume, pînă la modul în care e îmbrăcat, purtînd un trening de fîș roșu și cărînd mereu după el o sacoșă albăstruie în care îndeasă tot felul de hîrtii, Fănică e construit pentru a fi personajul șablon al persoanei neinformate care crede doar în ceea ce cunoaște deja.

Stereotipurile prind viață și se transformă-n personaje

Piesa se leagă mai bine, iar celelalte cinci personaje încep să prindă contur abia în momentul în care se deschid înscrierile pentru locul de președinte al asociației. Ghidați de toate lucrurile pe care le-ar putea schimba, Atena Ștefănescu, Mircea Dumitrean și Catinca Manole se decid să participe și ei în această „cursă electorală” și dezvoltă discursuri prin care încearcă să convingă publicul, transformat acum într-un personaj colectiv care ar trebuie să reprezinte locatarii blocului, să-i voteze.

Stereotipic construite, personajele feminine întruchipează două caractere complet diferite. Atena (Cristina Danu), cosmeticiană la salonul „Glamour Nails”, fata fostului președinte de bloc, e o „mahalagioaică” căreia nu-i este frică să se folosească de limbajul vulgar și de amenințări pentru a-și atinge scopul. Diametral opusă ei, Catinca (Szász Réka) e profesoară de limba română, cu vocabularul bine pus la punct, care se sperie imediat ce o persoană ridică tonul la ea. Personajele masculine sînt construite în așa fel încît să definească o anumită categorie socială, astfel încît Mircea Dumitrescu, interpretat de Sever Bîrzan, e cel care promite, care face să pară că i se cuvine toată puterea. Pe lîngă el, ceilalți doi bărbați, singurii care nu vor participa la alegeri, Josef Molnár și pictorul Lazăr, singurul chiriaș din bloc, reprezintă minoritățile care sînt mai mereu date deoparte.

Jucată într-un mod interactiv și pusă în scenă de doar șapte actori care au reușit să interpreteze aproape fără cusur stereotipuri desprinse din realitatea prezentă, „Cui i-e frică de Mitică sau Atenție, se taie apa!” e o piesă care reușește să te pună pe gînduri și să ilustreze, la scară mică, modul în care dorința pentru putere poate schimba discursurile unor persoane.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top