Astăzi, poezia nu este menită să fie consumată

De pe scena Iașului Niciun comentariu la Astăzi, poezia nu este menită să fie consumată 5

Interviu cu Ștefan Baghiu, cîștigătorul Opus Primus

Ștefan Baghiu s-a născut pe 25 de­cembrie 1992 și este student la sec­ția Română- Franceză a Facultății de Li­tere din cadrul Universității „Ba­bes-Bolyai” din Cluj-Napoca. A de­bu­tat anul acesta cu volumul „Spre Sud, la Laceni” și a fost redactor al re­vis­tei studentești Echinox, în mo­men­tul de față lucrînd la un proiect mu­zi­cal experimental.

Ce înseamnă pentru un poet tînăr acest premiu?

Nu știu ce să zic. Sînt destul de bu­curos mai ales că sînt prieten cu Ion Mureșan și mă bucură faptul că sîn­tem amîndoi din Cluj și am luat pre­miul ăsta. Începusem să mă gîn­desc la cum ar fi să iei un astfel de pre­miu deja de cînd am început să scriu cronică literară. Nu mă gîn­deam cum ar fi să-l iau eu ci mai mult ce însemna el pentru cei care l-au luat. Pentru mine este și mai spectaculos mai ales că l-am primit după cîțiva din­tre poeții tineri pe care îi respect cel mai mult, cum ar fi Dan Sociu, Dan Coman, Claudiu Co­mar­tin, Andrei Doșa, Anatol Grosu. Asta mă bucură de fapt cel mai mult, fap­tul că am intrat în liga asta recu­nos­cută. La gală, cînd am urcat pe sce­nă, m-a impresionat cît de im­por­tant te face să te simți faptul că ești alături de astfel de nume importante ale cul­tu­rii românești. Sînt rare ocaziile pen­tru un scriitor din românia în care chiar să se simtă băgat în seamă și apreciat, iar faptul că la Botoșani a fost o festivitate atît de impre­sio­nan­tă pentru mine a contat mult.

Spuneai că sînt rare ocaziile în ca­re un scriitor se simte băgat în seamă. Ți se pare că publicul consumă din ce în ce mai puțină poezie?

Poezia este de la sine o chestie ca­re nu este menită să fie consumată de publicul larg, mai ales astăzi. Cu­nosc cîteva cazuri de poezie de consum și cred că asta reduce mult din capaci­­tatea acestei poezii de a fi autentică și de a fi la un moment dat puternică în sensul progresist. Nu cred că va­loare poeziei ține de cît de con­su­ma­tă este aceasta. Pentru mine cei mai valoroși poeți sînt încă necunoscuți publicului larg.

Deci valoarea unui poet ar fi in­vers proporțională cu numărul de cititori.

Nu fac o regulă din asta, dar se poa­­te spune și așa.

Este mulțumitor nivelul poeziei ca­re se face astăzi?

Este continuată o linie destul de bu­nă începută din 2000. Cei care au urcat în anii trecuți pe scena din Bo­toșani sînt toți poeți foarte buni și ast­fel de poeți apar de la vîrste din ce în ce mai mici, 20-22 de ani. În­cep să se formeze tot mai multe gru­puri și gru­pări și mi se pare că se scrie din ce în ce mai bine, mai curat, iar la ca­pitolul tehnic sînt din ce în ce mai bu­ne.

Manolescu spunea la decernarea pre­miilor că această diplomă te obligă, într-o oarecare măsură, să nu scazi nivelul poe­ziilor tale. Îți faci griji că acest lucru s-ar putea întîmpla?

Lucrurile au drumul lor firesc. Nu aș putea să spun dacă o să reușesc. Nici nu știu care este nivelul, dar pre­supun că este unul destul de bun da­că am primit acest premiu, dar nu știu dacă există o rețetă ca să men­ții același nivel. Voi vedea ce se va în­tîm­pla pe viitor. O să las luc­rur­i­le să meargă în ritmul lor natural.

Andrei MIHAI

Autor:

Andrei Mihai

Secretar de redacție la Opinia studențească, student în anul al II-lea la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” , secția Teologie Didactică de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top