Arta o poți vedea și-n beci

De pe scena Iașului Niciun comentariu la Arta o poți vedea și-n beci 83
Arta o poți vedea și-n beci

Înghesuiți în fața ușii de la intrarea în clădire, aproximativ patruzeci de oameni au coborît vineri, 29 martie 2019, începînd cu ora 18.00, în „beciul” Galeriei Drossu în clădirea Uniunea Artiștilor Plastici din Iași (UAP), care se află pe strada Alexandru Lăpușneanu, pentru a putea vedea expoziția „Războilor” a celor de la Five’o’shock, un grup ce artiști neomogeni, după cum ei înșiși se recomandă.

Din cauza încăperii de mici dimensiuni, Radu Carnariu, unul dintre cei de la Five’o’shock, conduce oamenii în sală în grupuri de cîte 15 sau 20de persoane. „După cum vedeți, spațiul este mic, răcoros, restrictiv și agitat. Noi sîntem cinci expozanțicărora le place foarte mult să glumească pe diverse teme, numai că această glumă a noastră îmbracă de multe ori o cămășă de forță a unei seriozități uneori trucate”, spune Radu Carnariu, fiind întrerupt din cînd în cînd de un sunet puternic, ce seamănă cu cel al unei explozii, care vinedin camera de lîngă. De la picturi abstracte, cu nume care te pot face să îți imaginezi altceva decît ceea ce vezi – „Clinical Panels”, „Demolator” sau „Plastic Homer”, colorate puternic în nuanțe de albastru, mov, portocaliuori gri, care stau agățate pe pereții mucegăiți, pînă la obiecte puse pe jos, toate acestea i-aufăcut pe oamenii din sală să zăbovească cîteva secunde în plus față de timpul pe care l-au avut la dispoziție.

„Nu este un vernisaj cu explicații, cu o figură patriarhală care debitează sentințe bune de pus în dicționar. Vă invităm în buncărul unui experiment poetic”, spune Radu Carnariu conducîndu-i pe vizitatori în a doua hrubă, așa cum o numesc ei. După ce te apleci puțin pentru a trece pe sub „zidul” care duce în celaltă încăpere, ești tentat să ai grijă pe unde mergi și aproape că te ridici pe vîrfuri cînd vezi că podeaua este plină de popcorn. Pe un panou alb, la fel ca cele folosite pentru ședințele foto, Larrsia Danilov stă în picioare, cu mîinile la spate. „Ne cerem scuze dacă orice asociere cu realitatea devine pur întîmplătoare. A fost o luptă continuă cu tot ce ne-am propus și ne-a tunat în cap, din care cel mai tare ne-a sunat acest ecou, ecou, ecoou”, spune aceasta repetînd ultimul cuvînt, pe care, ulterior, începe să îl strige și să îl lungească, aproape cîntîndu-l. Într-un colț stă așezat în fața unui birou un băiat, Gabriel Belcescu, are o chitară electrică în mînă și îi zdrăngănește corzile într-un moment mai important. „Egocentric voi fi și la război/ Voi trage în mine,/ Nu voi trage-n voi”, spune Larisa Danilov înainte de a se așeza în genunchi. Își scoate de la spate un pistol galben, de jucărie, pe care, cu mîna tremurîndă, și-l îndreaptă înspre gură. După un scurt timp în care tot ce s-a mai auzit a fost doar un fîsîit, fata se ridică și îi zice publicului să evalueze sala, după care să o evacueze.

După ce se vor termina tururile, oamenii pot reveni în „beci” pentru a privi în amănunt tablourile „de data aceasta fără a fi condiționați de timp”, spune Radu Carnariu. La fel ca un ecou, vocea lui te urmează pînă cînd găsești drumul înapoi la suprafață.

de Andreea CIBOTARIU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top