Zece autori pe lista scurtă pentru Premiul Național de Proză

Academia de gardă Niciun comentariu la Zece autori pe lista scurtă pentru Premiul Național de Proză 36

Premiul Național de Proză „Zia­rul de Iași” va fi decernat anul a­cesta pe 4 mai însă locația și ora nu au fost încă stabilite. Pînă în acest moment juriul, alcătuit din critici li­terari, a selectat o listă de zece fi­na­liști. Aceștia sînt Petre Barbu, Vla­dimir Beșleagă, Caius Dobrescu, Răzvan Petrescu, Ioana Nicolaie, Florin Chirchiulescu, Simona Antonescu, Florina Irimia, Mihai Ra­du și Daniel Vighi, iar volumele scri­erile lor sînt atît proze scurte, cît și romane.

Juriul este format din conf. univ. dr. Antonio Patraș, lect. univ. dr. Bogdan Crețu, asist. univ. dr. Do­ris Mironescu, prof. univ. dr. Codrin Liviu Cuțitaru, cadre didactice ale Facultății de Litere de la Universitatea „Alexandru Ioan Cu­za” din Iași (UAIC) și publicistul Alexandru Călinescu, cel care este și pre­șe­din­tele acestui juriu, vor alege cîști­gă­torul acestei competiții printr-un vot secret. „Acest concurs este o fru­moasă inițiativă a ziarului. Ei au venit cu ideea și ne-au invitat să ju­rizăm așa că acum avem obligația să judecăm aceste scrieri după va­loarea și calitatea lor și să alegem un cîștigător. Poate fi dificil, dar zic eu că pînă acum am făcut alegerile corecte”, a declarat Alexandru Că­linescu. Regulamentului com­peti­ției prevede că un scriitor nu poate fi declarat cîștigător decît o sin­gu­ră dată, lucru care, așa cum spune Alexandru Călinescu, a stîrnit con­troverse pentru că se crede că pes­te cîțiva ani nu vor mai exista scrii­tori cărora să le fie acordat premiul. Președintele juriului susține însă că cel puțin pentru moment există o „recoltă bogată” de cărți, iar juri­zarea pare a deveni din ce în ce mai dificilă.

Acordat încă din anul 2004, Premiul Național de Proză „Ziarul de Iași” a fost susținut constant de către „Pentalog”, o companie de IT și de către Compania „Antibioti­ce” din Iași, reușind astfel să premieze deja de 15 ani scrierile calita­tive ale scriitorilor români. Laurea­tul anului 2017 a fost Cătălin Pa­vel, arheolog și scriitor, cu volumul „Trecerea”, apărut la Editura „Car­tea Românească”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top