Viorel Scripcariu, noul rector al Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași

Academia de gardă, Subiectele săptămînii Niciun comentariu la Viorel Scripcariu, noul rector al Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași 115
Viorel Scripcariu, noul rector al Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași

În urma alegerilor desfăşurate vineri, 22 ianuarie, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu a devenit noul rec­tor al Universităţii de Medicină şi Far­macie „Grigore T. Popa” din Iaşi (UMF). Pentru a stabili cine va fi cel care va conduce UMF în ur­mă­torii patru ani, dar şi pentru a stabili Se­na­tul universităţii, Consiliile Facul­tă­ţilor de Medicină, Medicină Den­ta­ră, Farmacie şi Bioinginerie Me­di­cală, s-au prezentat la vot, pî­nă la ora închiderii, 728 de cadre didactice, dintre cele 838 de persoane înscrise pe listele de vot. Acesta re­pre­zentînd un procent de 86,87% din comunitatea academică şi 79,31% dintre studenţii cu drept de vot.

În cursa pentru funcţia de rector al UMF s-au înscris prof. univ. dr. Mihai Chiriţă, prof. univ. dr. Norina Consuela Forna, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, prof. univ. dr. Luminiţa Smaranda Iancu, prof. univ. dr. Radu Iliescu, prof. univ. dr. Dragoş Pieptu şi prof. univ. dr. Ştefan Georgescu.

Diferenţa dintre cîştigătorul ale­gerilor, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, şi contracandidata acestuia, situată pe locul al doilea, prof. dr. No­rina Forna, a fost, în urma ie­rar­hizării voturilor, foarte mică. Prof. univ. dr. Viorel Scripcariu a obţinut 2665 de puncte, fiind ales primul pe 217 buletine de vot, în timp ce prof. univ. dr. Norina Forna a ob­ţi­nut 2767 de puncte, fiind aleasă prima pe 241 de buletine. Prof. univ. dr. Radu Iliescu a ob­ţi­nut 2801 de puncte şi a fost ales pri­mul pe 95 de buletine, prof. univ. dr Ştefan Georgescu a strîns 2825 de puncte, fiind primul pe 56 de buletine, în timp ce prof. univ. dr. Sma­ran­da Luminiţa Iancu a adunat 2856 de puncte, fiind însă aleasă pri­ma pe mai puţine poziţii întîi, şi anu­me 46. Candidaţii clasaţi pe ulti­me­le două locuri pe lista rezultatelor ale­gerilor au fost prof. univ. dr. Mihai Chiriţa şi prof. univ. dr. Dra­goş Pieptu, aceştia obţinînd 3115 de puncte şi 17 poziţii întîi, respectiv 3301 de puncte şi 53 de poziţii întîi.

Metodologia de votare la UMF a avut la bază ierarhizarea, persoa­na care-şi exercita dreptul la vot fiind nevoită să clasifice candidaţii de la 1 la 7, în funcţie de preferinţe. Poziţia de pe fiecare buletin de vot a candidaţilor a însemnat, în calculul final, un număr de puncte şi, astfel, cel care s-a aflat de cele mai multe ori în topul buletinelor de vot şi a adunat cel mai mic punctaj, a fost şi candidatul cîştigător. „Mă bucur că am cîştigat, acesta a fost şi motivul pentru care m-am înscris în această cursă – să cîştig. A fost o competiţie în regulă, transparentă, în ziua votării fiind trimişi chiar şi observatori speciali, însă mă aş­tep­tam să fiu ales primul pe mai multe buletine de vot; ştiam că nu voi fi ales de către cadrele didactice din Facultatea de Medicină Den­ta­ră­, dar credeam că cei din Faculta­tea de Farmacie mă vor vota”, a decla­rat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu.
Deşi programul alegerilor a fost stabilit dinainte, fiecărui membru al unui departament fiindu-i destinat un anumit interval orar, chiar şi candidaţii au aşteptat să-şi exercite dreptul la vot minute în şir. Prof. univ. dr. Viorel Scripcariu a preci­zat că pentru a realiza o ierar­hi­za­re a candidaţilor pentru funcţia de rector, a senatorilor şi consilierilor, a tre­bu­­it să aştepte aproximativ o oră şi ju­mă­tate. Printre cei cinci obser­vatori spe­ciali prezenţi la alegeri s-au nu­mă­rat cei ceruţi de către prof. univ. dr. No­rina Forna, prof. univ. dr. Radu Ilies­cu şi prof. univ. dr. Luminiţa Sma­ran­da Ian­cu, un observator trimis de către Minis­terul Educaţiei şi u­nul din rîndul studenţilor.

Alegeri în Senat și Consiliile Facultăților

Tot vineri, în urma alegerilor, comunitatea academică a instituţiei de învăţămînt superior medical şi-a desemnat şi noii membri ai Senatului şi a Consiliilor Facultăţilor. Cu un punctaj de 2130 de puncte şi ocupînd locul întîi pe 132 de buletine de vot, prof. univ. dr. Doina Azoicăi a fost prima în topul celor pa­tru reprezentanţi în Senat aleşi în departamentul de Medicină Pre­ven­tivă şi Interdisciplinaritate din Facul­tatea de Medicină Generală. „Mă aşteptam ca prezenţa la vot să fie mare, pentru că noi avem cadre didactice care ştiu că trebuie să îşi expună punctul de vedere; a fost o modalitate prin care ei şi-au exprimat voinţa şi opinia. Nu contează că au existat diferenţe mici între pri­mii candidaţi – ceea ce contează cu adevărat este chiar faptul că a existat o diferenţă între punctajele lor. Am încredere că proiectele actuale, din strategia UMF 2020 se vor derula în mod normal şi că se vor finaliza, pentru că toate sînt extrem de importante pentru studenţii noş­tri şi pentru facilitatea desfă­şu­ră­rii cadrului didactic”, a men­ţio­nat prof. univ. dr. Doina Azoicăi.

Cei şase prorectori care vor fi numiţi de noul rector şi echipa de decani pe care acesta va trebui să o desemneze din propunerile Consi­liilor Facultăţilor vor fi, după spu­sele prof. univ. dr. Viorel Scripca­riu, oameni din noul Senat, cît şi cadre didactice care nu fac parte din nicio structură de conducere, dar pe care acesta le va considera potrivite pen­tru funcţiile respective. Ei vor fi nu­miţi în urma con­fir­mării noului rec­tor în funcţie de către ministrul Edu­caţiei, Adrian Cu­raj.

Autor:

Aryna Creangă

Redactor-șef la „Opinia studențească”, studentă în anul al II-lea la Tehnici de producție editorială în presa scrisă, multimedia și audiovizual, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top