Validarea doctoratelor pică în datoria universităților

Academia de gardă Niciun comentariu la Validarea doctoratelor pică în datoria universităților 23
Validarea doctoratelor pică în datoria universităților

La începutul lunii decembrie 2015, Ministrul Educației, Adrian Curaj, a revocat Consiliul Națio­nal de Etică (CNE) în contextul acu­zațiilor de plagiat care au fost ad­resate noului Ministru al Interne­lor, Petre Tobă, dar și pentru că, în ultimii ani, CNE i-a absolvit de orice vină pe fostul Prim Ministru, Victor Ponta, și fostul Ministru al Internelor, Gabriel Oprea, acuzați că și-ar fi plagiat lucrările de doctorat. Astfel, în urma întîlnirilor ca­re au avut loc pe 11, respectiv 18 de­cembrie, au fost puse în discuție modalități de reorganizare a mo­du­­lui de confirmare a doctora­telor, rezultatul fiind că validarea doctoratelor se va face în uni­ver­si­tăți, rectorul fiind cel care con­feră titlul de doctor.

Două cadre didactice ale Uni­versității „Alexandru Ioan Cuza” fac parte dintr-un grup care să cla­ri­fice „cadrul instituţional şi normativ privind controlul cali­tă­ţii tezelor de doctorat şi aspectele de etică a cercetării ştiinţifice”, desemnat de Adrian Curaj, ministrul Educației. Este vorba despre prof. univ. dr. Valeriu Ciucă, de la Facultatea de Drept, şi prof. univ. dr. Ştefan Afloroaei (foto), numit, de cu­rînd, membru corespondent al Academiei Române. „De etică și calitatea cercetării științifice răs­pun­de universitatea prin șco­li­le doctorale și comisia de etică. Une­le cazuri care nu se pot soluționa deplin în universitate, din motive precum cele de incompatibilitate, vor fi aduse în atenția Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) însă într-o formă ce va fi refăcută și cu atri­buții noi”, a declarat prof. univ. dr. Ștefan Afloroaei.
Prin urmare, nu va mai exista o comisie specială care să se ocupe de analiza lucrărilor de doctorat susținute de persoanele cu funcții în stat, iar CNE își va relua vechile atribuții, acelea de a crește capaci­tatea sistemului de a avea instrumente, metodologii legate de eti­că.

Autor:

Ancuța CIOCOIU

Studentă în anul al II-lea la Departamentul de Jurnalism şi Stiinţe ale Comunicării. Înrămez realitatea din jur sub forma ei brută, dar păstrez mereu puţină naivitate în buzunar.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top